DenHaagOrg

Puur Haags

  • Meest recente berichten: Haagspraak

    Nieuw kunstwerk Laan van Meerdervoort

    HTM heeft The Hague streetart opdracht gegeven om het transformatorhuisje op de Laan van Meerdervoort van een kunstwerk te voorzien.Het transformatorhuisje oogde als een grauwe bunker en werd regelmatig van een tag voorzien wat het geheel er armoedig uit liet zien.The Hague streetart heeft het kunstenaars duo Zesta&Zasto opdracht gegeven om het werk uit te […]

    De politie is je beste kameraad

     Vrijdag 26 april besloot ik om een paar bureau leggers te gaan kopen Nam bus 24 en stapte bij het begin van de Frederik Hendriklaan uit en liep richting Paagman.Na mijn aankoop liep ik wat door de buurt en maakt wat foto’s. Ik kwam op de van oldebarneveldlaan uit en liep door richtig kunstmuseum.Bij de […]

    Stahlecker in de Boekhorststraat

    Het is alweer een tijd geleden dat ik wandelend vanaf de Brouwersgracht,zuidwal in de Boekhorstraat belande.Ter hoogte van nummer 127 thans kunstruimte 1646 keek ik naar de pui.Toen Johan Stahlecker nog in het pand zat was de etalage bond gevuld met verf in alle soorten en maten . Een bord met de tekst Stichting Arti […]

  • Recent Comments

  • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
  • Archives

Den Haag op weg naar een echte internationale stad

Posted by ingezonden mededeling on 29 March, 2007

Dit tweetalige straatnaambord zullen de wethouders Huffnagel, Smit en Kool zaterdagavond onthullen.
Huffnagel: ‘Een grote stap naar mondiaal Den Haag’ Straatnaamborden binnenstad worden Engelstalig

nieuwe_uitlegklein.jpg

Met het onthullen van een Engelstalig straatnaambord door de wethouders Frits Huffnagel (Citymarketing, Internationale zaken), Peter Smit (binnenstad) en Henk Kool (Economie) wordt zaterdagavond om 12 uur de eerste stap gezet naar wat wethouder Huffnagel ‘mondiaal Den Haag’ noemt: het verwisselen van straatnaamborden in de binnenstad voor Engelstalig borden. De Nederlandse straatnamen blijven echter nog wel in kleine letters vermeld, omdat dit de officiële postadressen blijven.
“Den Haag is op de goede weg naar een stad van internationaal recht, met internationale allure en met een groeiend aantal expats dat zich van de Engelse taal bedient”, aldus de wethouder van citymarketing. Uit onderzoek is gebleken dat veel Haagse expats uitwijken naar steden als Antwerpen en Rotterdam voor hun inkopen. De moeilijke uitspreekbaarheid is van straatnamen als ‘Kneuterdijk’, ‘Spui’ en ‘Buitenhof’ blijkt een hiervan een belangrijke oorzaak. “Ja, eigenlijk alle straten waar een ‘eu’, een ‘ij’ en vooral een ‘ui’ in voorkomen vormen een drempel, omdat expats – die hechten aan een zekere status – zich schamen de naam niet goed uit te kunnen spreken”, aldus Huffnagel.
Vooral op de Nieuwe Uitleg, waar veel expats uit de Verenigde Staten zijn gesetteld, zijn geregeld klachten te horen over de moeilijke uitspreekbaarheid van hun straat. Het blijkt zelfs dat woningen aan het Smidswater, dat aan de overkant ligt, een anderhalf keer hoger verkoopwaarde hebben, doordat de uitpraak van ‘Smithwater’ voor Engelstaligen veel gemakkelijker ligt.

Tongbrekers
“Je kunt van deze mensen echt niet verwachten dat ze namen als ‘Nieuwe Uitleg’ en ‘Spuistraat’ goed kunnen uitspreken, aldus de wethouder; “Maar deze tongbrekers behoren straks voor goed tot het verleden. En ‘Main Canal Avenue’ klinkt toch veel dynamischer dan ‘Spui’?” Maar ook bij de Haagse jeugd, die zich – met name door de games, het virtuele leven op internet – toch al grotendeels bedient van Engelstalige begrippen, moeten deze namen een verademing zijn. Huffnagel: “Zeker uit oogpunt van citymarketing zijn Engelse namen gunstiger en zullen een hoogwaardige kwaliteitsimpuls zijn voor de binnenstad; niet alleen voor de ondernemers en bezoekers, maar dus ook voor de waarde van de panden.”

Het ophangen van het bord (aan de kop van het water aan de kant van het Korte Voorhout) zal gepaard gaan met een speciale verrassing, “waarvan burgemeester Deetman later nog met trots zal vertellen, dat hij tijdens het vertonen van deze stunt burgemeester van Den Haag was”, aldus Huffnagel

Vooralsnog krijgen de volgende straten in het centrum een Engelse naam:
Spui – Main Canal Avenue
Spuistraat – Main Canal Street,
Hofweg – Court Avenue,
Grote Marktstraat – Main Market Street,
Buitenhof – Outer Court,
(Binnenhof blijft opmerkelijk genoeg ‘Binnenhof’ heten),
Vijverdam – Pond Side
Lange Vijverberg – Pond Hill
Kneuterdijk – Exultation Street
Nieuwe Uitleg – New Explanation

15 Responses to “Den Haag op weg naar een echte internationale stad”

  1. Uitdetoon said

    Waar blijven nou die figuren die altijd lopen te zeuren dat wij ons aan moeten passen aan die allochtonen omdat ze niet willen integreren?

    En Nederlands leren hoeft zeker ook niet?

    Double Standard?

  2. Harry Ho said

    Uitdetoon…wakker worden, welke dag is het zondag? Nou? 1 wat? ja joh, 1 april

  3. Uitdetoon said

    Niks 1 april, al zou het in eerste instantie als een 1 aprilgrap bedoeld zijn, nu heb wel je die PR afdeling wakker gemaakt.
    Is dat lekker, er wordt voor ze gebraintornado’d, kassa!

    En gaan we Frits Huffnagel, nu Mr. Horseshoe noemen? En Sander Dekker Mr. Stud?

  4. Tony Bennik said

    Leuke 1 aprilgrap, er zit ook zelfspot in. Overigens vroeg ik me bij deonthulling van de Chinese straatnaamborden , en de positieve reacties daarop, af hoe de reacties zouden zijn als in de Schilderswijk bordjes met Arabische of Turkse teksten zouden worden opgehangen.

  5. Misschien wat voor het Vennepark

  6. Zonder te veel azijnzeiker uit te willen hangen moet ik Tonny Bennink enerzijds gelijk geven anderzijds ook een kwestie van radicalen in de stad. Ali met de pet hierbij niets kwalijk nemend, zij hebben er ook last van. Maar on-toppic blijvend vraag ik mij af hoe de stille veerkade gaan vertalen, stil is het er niet.Noisy Street?

  7. lindaatje said

    Bijna 1 april 😉
    Hij is vet leuk!
    Al die expats moeten maar gaan wonen in de Rembrandtstreet and the Rubensstreet in de Paintersbuurt!

  8. fritsversteeg said

    Binnenhof zou toch heel mooi Centre Court kunnen heten….
    politiek is toch net tennis…

  9. Het Binnenhof als Centre Court kan. Het buitenhof dan offside maar da’s voor het gepeupel.

  10. Zuiderpark wordt dan Southpark.
    Korte poten wordt dan Short Gays en lange poten Tall Gays.

  11. wouter said

    Helaas Centre Court ligt in Den Haag al in het Beatrixkwartier. Twee lijkt me niet zo praktisch..

  12. […] Den Haag op weg naar een echte internationale stad Dit tweetalige straatnaambord zullen de wethouders Huffnagel, Smit en Kool zaterdagavond onthullen. Huffnagel: […] […]

  13. Yvonne said

    `t Moet toch niet veel gekker worden. Naast het feit dat het onzin is… heeft men ook een hele slechte vertaler in dienst genomen. Uitleg betekent bij de Nieuwe Uitleg dat de stad wordt `uitgelegd`. `n Soort uitbouwen, groter maken. zoals bij kleding: als je dikker bent geworden moet je je broek `uitleggen` oftewel groter maken. Dat was in die tijd met Den Haag aan de hand, het werd te klein. Trouwens.. kan die Huffnagel niet terug naar Amsterdam en daar gaan spelen met straatnaambordjes en drie spermazoïden in het wapen van Amsterdam zetten!!!!!!

  14. Sjaak said

    Heel hip, Vraag me af, hoe internationaal we worden door, dit marketing trukje. Volgende keer als een toerist mij de weg vraagt, naar “Main Canal Avenue”. Heb ik geen idee waar ik deze mensen hal zal sturen.

    Maar vanuit een hip presepectief gezien. Vind ik het wel zolen aan de dijk zetten. avondje stappen op “Main Anal Avenue” toch ook wel heel hip in de oren.

    Groet,
    Sjaak

  15. Mike said

    Ik zie in den haag al straten met arabische namen…
    in de haagse schilderswijk staat al een straat (gerard doustraat) die volledig omgedoopt is naar het arabisch…
    geen enkele nederlandse woord er tussen te bekennen..

Sorry, the comment form is closed at this time.