DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Expositie Haags Bakkie and Friends

  1 maart 2020 is het zover, zet in uw agenda! Een aantal leden van de Flickr groep Haags Bakkie en friends mogen dan in de bijzonder leuke Galerie Studio Lissabon starten (om 13.00 uur) met een expositie die duurt tot en met 29 maart en alleen op zaterdagen en zondagen ‘s-middags te bezoeken is. Ik […]

  Eerste bemande ballonvaart vanuit de Paleistuin

  Het is alweer een tijdje geleden dat ik door de Paleistuin wandelde. Wat opviel was het ballonbeeld. Meestal zijn de struiken rondom het beeld hoger en vol met blad maar door snoei en herinrichting was het beeld goed zichtbaar. Ik liep er naartoe en omheen en zag ineens dat er een tekst op de sokkel […]

  Hofstijl is echt Deaud! Kan dat zomaar?

  Hofstijl Stopte In een laatste post. (te vinden via deze url ) zegt het: Oktober 2007 begonnen we, Maurits en ik, Hofstijl. Nu 5 jaar later stoppen we ermee, een keuze die vaker heeft gespeeld. Je moet niet op een dieptepunt stoppen en dat doen we ook niet. Het ging niet slecht met Hofstijl maar […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Nationale Bunkerdag groot succes

Posted by ingezonden mededeling on 6 June, 2015

Na de eerste succesvolle lokale editie in Den Haag vond op zaterdag 6 juni, op D–day, de eerste nationale Bunkerdag plaats. Bunkers langs de Nederlandse kustlijn werden één dag lang opengesteld voor het publiek. De interesse voor deze tastbare herinnering aan ’40–’45 in de vorm van de Atlantikwall is groot. Zowel ouderen als toeristen en jonge gezinnen klommen door de soms nauwe doorgangen om de bunkers van binnen te bekijken. De organisatie heeft de ambitie om de Bunkerdag jaarlijks in het weekend rond 6 juni te laten plaatsvinden.

Het programma bood voor de ruim 9000 bezoekers diverse activiteiten in en rondom de bunkers, tankwallen en loopgraven, die een onderdeel zijn geweest van deze verdedigingslinie. Op het eerste gezicht ogen de bunkers allemaal hetzelfde. Toch is dat niet waar: sommige bunkers zijn zijn tijdens de Koude Oorlog door het Nederlandse leger in gebruik genomen, andere zijn tot woning omgebouwd, doen dienst als wijnkelder of zijn juist al 70 jaar niet meer aangeraakt. Iedere bunker illustreert zo een ander facet van de geschiedenis. In Hoek van Holland konden bezoekers zien hoe de theedoek nog aan de muur hing in een bunker die in de jaren ’60 voor het laatst door de marine werd gebruikt. In Den Haag werd zelfs een bunker speciaal open gemaakt voor de Bunkerdag. Verbaasde buurtbewoners keken de ogen uit, want onder de Scheveningse bosjes blijkt een grote voormalige commandobunker te liggen. Inmiddels is de bunker weer dicht, om illegaal bezoek tegen te gaan.

De nationale Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall in nauwe samenwerking met lokale betrokkenen en vrijwilligers. In Den Haag, Rijswijk, Katwijk, Noordwijk, Hoek van Holland, ’s–Gravenzande, IJmuiden en Den Helder kon het publiek verborgen en doorgaans beperkt toegankelijke bunkers en loopgraven bezoeken. Het succes geeft aan dat de interesse voor de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede wereldoorlog bij een breed publiek leeft.

Naam foto 1

In de Scheveningse bosjes in Den Haag was de Commandobunker van het Führer der Schnellboote complex voor één dag toegankelijk.

Naam foto 1

Jong en oud beleefde een spannende dag in de bunkers.

Atlantikwall
De kust van West–Europa veranderde tijdens de Duitse bezetting in 1942 letterlijk in een vesting. Nazi–Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Ook aan de Nederlandse kustlijn zijn talloze bunkers, tankwallen en loopgraven gebouwd, als onderdeel van deze verdedigingslinie. Voor de bewoners langs de Nederlandse kust was de bouw van de Atlantikwall een ingrijpende gebeurtenis. Zo moesten woonwijken in Den Haag plaats maken voor een kilometerslange tankgracht en waren plots zo’n 135.000 inwoners dakloos. Ook in andere Nederlandse kustplaatsen zijn straten gesloopt en waren er grootschalige evacuaties.

Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall
De Bunkerdag is een intitatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West–Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek.

One Response to “Nationale Bunkerdag groot succes”

 1. Interniek said

  Reblogged this on HAGAZ!NE.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: