DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Onbekende held

  Wandelend over de Mauritskade besloot ik de Nassaulaan over te gaan. Ik wandelde Takma’s bruggetje op en liep aan de huizenkant verder. Mijn aandacht werd getrokken door een koperen bord aan de gevel van Nassaulaan 1. Ik had het bord wel eerder gezien maar dacht dat het een naambord van het in dit huis gevestigde […]

  Knurft

  Dit is de afbeelding die ik krijg op Twitter wanneer ik Knurft Dijkshoorn aanklik. Ik was het alweer vergeten, maar medeauteur Roel zette een tweet Naakt met een brandende frituurpan – voortgetrokken door 12 sledehonden – dwars door een gletsjer rijden terwijl je het verzameld werk van Gerard Joling luistert is prettiger dan 5 minuten […]

  Den Haag op pelgrimroutes Santiago de Compostella

  Onlangs zag ik een klassieke Amerikaanse bus op het Kerkplein staan. Ik liep om de bus heen om hem rondom te kunnen bezien toen mijn oog viel op een bronzen Jacobsschelp die op het trottoir was bevestigd. Bij verder kijken zag ik dat er meer schelpen waren bevestigd … De Grote of Sint-Jacobskerk is onderdeel […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Nationale Bunkerdag groot succes

Posted by ingezonden mededeling on 6 June, 2015

Na de eerste succesvolle lokale editie in Den Haag vond op zaterdag 6 juni, op D–day, de eerste nationale Bunkerdag plaats. Bunkers langs de Nederlandse kustlijn werden één dag lang opengesteld voor het publiek. De interesse voor deze tastbare herinnering aan ’40–’45 in de vorm van de Atlantikwall is groot. Zowel ouderen als toeristen en jonge gezinnen klommen door de soms nauwe doorgangen om de bunkers van binnen te bekijken. De organisatie heeft de ambitie om de Bunkerdag jaarlijks in het weekend rond 6 juni te laten plaatsvinden.

Het programma bood voor de ruim 9000 bezoekers diverse activiteiten in en rondom de bunkers, tankwallen en loopgraven, die een onderdeel zijn geweest van deze verdedigingslinie. Op het eerste gezicht ogen de bunkers allemaal hetzelfde. Toch is dat niet waar: sommige bunkers zijn zijn tijdens de Koude Oorlog door het Nederlandse leger in gebruik genomen, andere zijn tot woning omgebouwd, doen dienst als wijnkelder of zijn juist al 70 jaar niet meer aangeraakt. Iedere bunker illustreert zo een ander facet van de geschiedenis. In Hoek van Holland konden bezoekers zien hoe de theedoek nog aan de muur hing in een bunker die in de jaren ’60 voor het laatst door de marine werd gebruikt. In Den Haag werd zelfs een bunker speciaal open gemaakt voor de Bunkerdag. Verbaasde buurtbewoners keken de ogen uit, want onder de Scheveningse bosjes blijkt een grote voormalige commandobunker te liggen. Inmiddels is de bunker weer dicht, om illegaal bezoek tegen te gaan.

De nationale Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall in nauwe samenwerking met lokale betrokkenen en vrijwilligers. In Den Haag, Rijswijk, Katwijk, Noordwijk, Hoek van Holland, ’s–Gravenzande, IJmuiden en Den Helder kon het publiek verborgen en doorgaans beperkt toegankelijke bunkers en loopgraven bezoeken. Het succes geeft aan dat de interesse voor de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede wereldoorlog bij een breed publiek leeft.

Naam foto 1

In de Scheveningse bosjes in Den Haag was de Commandobunker van het Führer der Schnellboote complex voor één dag toegankelijk.

Naam foto 1

Jong en oud beleefde een spannende dag in de bunkers.

Atlantikwall
De kust van West–Europa veranderde tijdens de Duitse bezetting in 1942 letterlijk in een vesting. Nazi–Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Ook aan de Nederlandse kustlijn zijn talloze bunkers, tankwallen en loopgraven gebouwd, als onderdeel van deze verdedigingslinie. Voor de bewoners langs de Nederlandse kust was de bouw van de Atlantikwall een ingrijpende gebeurtenis. Zo moesten woonwijken in Den Haag plaats maken voor een kilometerslange tankgracht en waren plots zo’n 135.000 inwoners dakloos. Ook in andere Nederlandse kustplaatsen zijn straten gesloopt en waren er grootschalige evacuaties.

Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall
De Bunkerdag is een intitatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West–Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek.

Advertisements

One Response to “Nationale Bunkerdag groot succes”

 1. Interniek said

  Reblogged this on HAGAZ!NE.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: