DenHaagOrg

Puur Haags

Jonge haasjes door mooi weer, ‘t haasje

Posted by Interniek on 22 April, 2013

Het mooie weer van de laatste tijd zorgt er voor dat er in de eerste maanden van 2013 meer jonge haasjes gevonden zijn, dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Een hazenmoeder laat haar jongen direct na de geboorte achter in een leger, een kleine kuil in het gras. De kleintjes zijn helemaal behaard en compleet als ze geboren worden. Ze hebben nog wel hazenmelk nodig en hiervoor komt moederhaas tweemaal per dag langs. In de tussentijd zitten de dan nog geurloze haasje plat in het leger en wachten tot de moeder weer langs komt. Binnen enkele dagen is het stil zitten niet leuk meer en wordt de omgeving van het leger verkend. Dit is wanneer de meeste jonge haasjes door mensen ‘gevonden’ worden. Bijna altijd goed bedoeld, maar niet goed voor het kleine spul.

In Den Haag werd dit jaar de eerste jonge haas gevonden. Waarschijnlijk een haasje, dat voor het eerst zelf op stap was en op zoek ging naar onkruid om eens heerlijk van te smullen. De ontmoeting met een mens leverde hem een ritje naar de knaagdierenopvang op. Met zijn gewicht van ruim 300 gram was hij al wat ouder, dan de meeste vondelingen en eet hij meer onkruid dan melk. Hij wordt nog een paar weken door de surrogaatmoeder van de knaagdierenopvang opgevoed en klaar gestoomd om weer in het wild uitgezet te kunnen worden. Hij bleek de eerste van tot nu toe acht haasjes te zijn, die momenteel wachten tot de nachten iets warmer worden om vervolgens weer in het wild uitgezet te worden.

Opgepakt is opgepakt!

Eenmaal opgepakt zullen de eerst geurloze jonge haasjes wat mensengeur overnemen. Als ze terug gezet worden, zal moederhaas ze hierdoor verstoten en overleven ze niet. De melk is dan nog te belangrijk voor ze. Is een jong haasje opgepakt, dan heeft het alleen kans als het bij een gespecialiseerd opvangcentrum gebracht wordt. Daar heeft men de vervangende melk en weet men wanneer een jong haasje welk soort onkruid gaat eten. Dit laatste is erg belangrijk, omdat het diertje in de natuur zelf kan bepalen wat het wel en niet eet en in een opvangcentrum moet het goede eten dan wel in de goede periode voor handen zijn. Na verloop van enkele weken moet ook het uitwennen, de voorbereiding op het in het wild uitzetten, begonnen worden. De hoeveelheid melk wordt afgebouwd, de hoeveelheid onkruid wordt steeds meer en de vervangende moeder wordt, net als in het wild, door het grut verstoten. Nu wordt het tijd voor de verzorgers om bij de vergunninghouder te vragen om een plaats te zoeken om de dan al behoorlijk grote en ‘puberende’ hazen uit te zetten.

Wat te doen als je jonge haasjes ziet?

Afstand houden en genieten van de spelende minihaasjes. Het is een prachtig gezicht om de kleintjes te zien dartelen rond het hazenleger. Vooral niet opjagen en zeker niet oppakken. Ze houden niet van knuffelen op een mensenmanier en ze zijn alleen ‘lief’ tegen de moeder, omdat ze afhankelijk zijn van haar melk.

Wanneer mag ik ze oppakken?

Als ze in gevaar zijn en/of de moederhaas zeker niet meer op komt dagen. Langs een drukke weg lopen de kleintjes het gevaar om op de weg terecht te komen. Midden in een weiland is er geen gevaar! Het is moeilijk om zeker te weten of de moeder niet meer op komt dagen. Alleen als in de directe omgeving van het leger een volwassen haas dood gevonden wordt is de kans groot, dat het de moeder is, maar zelfs dan is het nog niet zeker.

Kan ik ze zelf opvoeden?

Ten eerste is er voor het vervoeren en opvangen van beschermde dieren, zoals de haas, een vergunning nodig. Daarnaast is het grootbrengen en opvoeden van jonge haasjes een wetenschap op zich. De diertjes drinken speciale melk op vaste tijden. Om geloofwaardig over te komen moeten bepaalde ‘liefkozingen’ van de moederhaas geïmiteerd worden. Zonder deze rituelen kan een kleintje de surrogaatmoeder verstoten en weigeren te drinken. Na verloop van tijd moet de hoeveelheid melk afgebouwd worden en moet de goede soort onkruid in voldoende hoeveelheid vers aangevoerd worden. Vanaf dat moment zal het schattige jonge haasje langzaam veranderen in een grommend wild monstertje, dat ook de tandjes zal gebruiken als het daar zin in heeft. Tijdens het uitwennen zal het wilde karakter steeds meer de overhand krijgen en kan een haas zich van schrik ernstig verwonden of zich letterlijk dood schrikken, ook als de surrogaatmoeder in de buurt komt. Na het uitwennen moet er een geschikte plaats gevonden worden om de diertjes veilig uit te zetten.

In het kort:

Als je schattige dartelende jonge haasjes ziet, geniet dan op afstand van ze. Pak jonge haasjes niet op tenzij ze echt gevaar lopen. In hun kuiltje in het hoge gras midden op het weiland zijn ze thuis en meestal niet in gevaar.

Zijn ze opgepakt, doe ze in een niet te groot donker doosje met hooi. In het donker is de stress minder. Neem zo snel mogelijk contact op met een knaagdierenopvangcentrum of informeer bij de plaatselijke dierenambulance naar een gespecialiseerd opvangadres. Zet ze niet terug, dat betekent een zekere dood.

Het opvoeden is een bezigheid, die maar weinig mensen zomaar op zich kunnen nemen en die kennis van, inzicht in en liefst ervaring met hazengedrag vereist.

==========================================


Stichting Knaagdierenopvang ‘het Knagertje’
Westhovenplein 90
2532 BD Den Haag
tel 070-4400940
fax 070-4400941
info@knaagdierenopvang.org
http://www.knaagdierenopvang.nl
Dinsdag t/m Donderdag van 14:00 tot 17:00 uur
Maandag t/m Vrijdag van 18:00 tot 22:00 uur
Zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur
Zondag gesloten

Wij hebben in 2010 de Haagse Hulde gewonnen; dé vrijwilligersprijs van de gemeente Den Haag.

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: