DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Gespot: Schavuit van Oranje 2

  Sinds een paar jaar ben ik verslingerd aan  een dagje foto’s maken van een elite gebeuren in Italie. De Mille Miglia. Ieder jaar in mei (vanwege covid vorig jaar in oktober en dit jaar in Juni) wordt de re enactment van de legendarische Italiaanse wegrace van Brescia in het noorden tot Rome en weer terug, […]

  Anna Blaman een lesbische schrijfster

  Kreeg  onlangs de  de vraag voorgelegd of ik het Anna Blaman plein wist. Ik kon dat bevestigend antwoorden want ik heb een aantal jaren als fotograaf voor de Haagse Hopjes op diverse pleinen in Transvaal foto’s gemaakt waaronder ook het Blamanplein. Toen kwam de vraag of ik wist dat ze een lesbische schrijfster was want […]

  Habtamu haalde het

  Met veel genoegen heb ik gezien dat Habtamu, of, zoals ik hem gedoopt heb Happy, de Hoop een zetel behaald heeft voor de PVDA in de Tweede Kamer. Vanmorgen zag ik hem in de ontbijtshow op WNL en bedacht ik mij dat ik hier nog niet eens bericht had dat hij verkozen is. Op 31 […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Den Haag een Illusie armer …

Posted by ingezonden mededeling on 10 April, 2010

De Haagse culturele broedplaats de Illusie dreigt verloren te gaan. Dat volgt uit een uitspraak van de bestuursrechter. Deze maakt het voor de Universiteit Leiden mogelijk om op korte termijn te beginnen met sloop- en bouwwerkzaamheden op de hoek van de Casuariestraat en de Schouwburgstraat. De kunstenaars die daar al 20 jaar wonen en werken zullen daardoor op straat komen te staan. En daarmee verliest Den Haag een sociaal en cultureel zeer waardevolle broedplaats. 35 uiteenlopende Haagse culturele instellingen hebben steun betuigd aan de Illusie, en vinden dat de broedplaats gekoesterd moet worden. Van de Vloek tot TodaysArt.
(www.illusie.org voor alle namen van de instellingen)

“Het is onaanvaardbaar”, aldus Shireen van Dorp, een van de bewoners. “Het gaat hier om de oudste culturele broedplaats van Den Haag! De meest uiteenlopende acts hebben hier een podium, oefenruimte of atelier. Radio Tonka zendt uit vanuit de Illusie. En ruim twintig mensen wonen en werken hier. Waar moeten we dan heen? De gemeente laat ons in de kou staan. Het broedplaatsenbeleid bestaat enkel op papier, zo blijkt.”

Eerder besloot de Haagse gemeenteraad unaniem dat er een nieuwe plek moet komen voor de culturele broedplaats. De kunstenaars hebben daartoe verschillende voorstellen gedaan aan verantwoordelijk cultuurwethouder Marieke Bolle. Maar zij is vooralsnog niet over de brug gekomen. Om hun ongenoegen over het lakse optreden van de gemeente kenbaar te maken, organiseerden de kunstenaars vanmiddag een actie bij het stadhuis in Den Haag.

Er wordt hard aan gewerkt door ons, maar is nog geen vervangende ruimte.
Het wrange aan deze zaak is ook dat de Leidse universiteit hoogstwaarschijnlijk (zo meldde de Landsadvocaat tijdens het Kort geding) nog een paar maanden anti-kraak in de Illusie zet voordat ze beginnen met slopen van het markante gebouw.
Waarom kunnen de bewoners en gebruikers dan niet een flexibelere datum krijgen?
Of een gebruikersovereenkomst tot de sloop?
Blijkbaar is zelfs dat na 20 jaar teveel gevraagd.
Den Haag maakt van zichzelf een aangeharkt dorp zo.

Vanavond is er live- muziek in de Illusie.
Ik zie jullie bij de bar.
Of bij het vuurtje in de tuin!

2 Responses to “Den Haag een Illusie armer …”

 1. Shireen said

  Vanmiddag kreeg de Illusie, de bedreigde culturele broedplaats in Den Haag, van nog twee culturele zwaargewichten steun!
  Deze steun komt op het juiste moment: de kunstenaars en andere creatieven die er al 20 jaar wonen en werken, zullen op 29 april het gebouw moeten verlaten, zonder zicht op een vervangende locatie.

  De lijst steunbetuigers vanuit de Haagse Culturele instellingen, telde al flinke namen als een TodaysArts Festival of Stroom hcbk, evenals het Haagse Popcentrum, maar ook broedplaatsen als De Vloek of Villa Grijpsheert staan erop vermeld.
  Op 18 Februari 2010 werd door de gehele gemeenteraad een motie aangenomen, genaamd ‘Koester de Illusie’, waar vooralsnog weinig van terecht is gekomen.

  Illusionista Shireen van Dorp:

  ‘We hopen dat de wethouder van Cultuur, of wie dan ook, nu zal inspringen om ons een andere plek te gunnen. Op dit moment zijn we al maanden bezig met de gemeente te onderhandelen, maar tot nog geen enkel resultaat. Het steekt ook dat er waarschijnlijk eerst nog een tijdje anti-kraak in de Illusie wordt gestopt, voor ze echt gaan beginnen. Onvoorstelbaar bot.’

  De vereniging heeft al een aantal alternatieve locaties op het oog. Maar vreest dat dit niet gaat lukken voor de 29e.

  ‘Anders weten we het ook niet meer. Dan blijven we maar hier!’

 2. Ton said

  Shireen, dan verplaats je het toch even.
  Dat moet voor jou een koud kunstje zijn als illusioniste.

  En als je dan toch bezig bent.
  Doe deze ook maar.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: