DenHaagOrg

Puur Haags

Norder schoffeert gemeenteraad

Posted by ingezonden mededeling on 20 March, 2010

‘Stop direct met prestigeproject Koolhaas!’

Op 18 februari jl. stemde de gemeenteraad onder voorwaarden in met de bouw van een prestigieus kantoorgebouw op het Koningin Julianaplein voor Centraal Station. Het college heeft nu een brief laten uitgaan waaruit blijkt dat wethouder Norder zich niet aan die voorwaarden houdt. De Haagse Stadspartij zal woensdag 24 maart a.s. in een vergadering van de nieuwe gemeenteraad voorstellen om direct te stoppen met alle voorbereidingen voor de bouw.

De laatste gemeenteraad voor de verkiezingen was een merkwaardige vergadering. Geheel onverwacht moest er langdurig geschorst worden om de rijen van het college van PvdA, VVD en GroenLinks gesloten te houden. Aanleiding vormde het voorstel van wethouder Norder om een prestigieus gebouw van Rem Koolhaas op het plein voor het Centraal Station door middel van vergaande gemeentesteun mogelijk te maken. Met name de financiële consequenties en risico’s van dit voorstel riepen vele vragen op. Het voorstel werd ingetrokken, maar in een motie van Frank Poppe (PvdA), ondersteund door VVD, GroenLinks en D66, sprak de meerderheid van de gemeenteraad onder voorwaarden wel een positieve grondhouding uit. Hiermee werd het mogelijk gemaakt dat Norder kon doorgaan met de voorbereidingen voor de bouw.

In de motie staat dat het college voor 24 maart een definitief besluit aan de raad moet voorleggen, en daarbij ontbrekende informatie over de financiën dient te verschaffen. Dit was ook door wethouder Norder toegezegd. Maar inmiddels blijkt dat hij zich niet aan zijn woord houdt: in een brief aan de raad wordt slechts ingegaan op de voorspoedige voortgang van de bouwvoorbereiding, alsof er geen enkel voorbehoud is gemaakt. Geen woord over de financiën van het plan, laat staan dat de raad een onderbouwd besluit wordt voorgelegd.

“Nu Norder zich niet aan de gestelde voorwaarde houdt, heeft de motie Poppe geen betekenis meer”, concludeert fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. “Doorgaan zonder financiële onderbouwing is volstrekt onverantwoord. De voorbereidingen voor de bouw moeten direct worden stilgelegd.” Dit zal Wijsmuller in de komende algemene raadscommissievergadering op woensdag 24 maart a.s. aan alle raadsfracties voorstellen. “Ik vraag me af of partijen als VVD, GroenLinks en D66 zich werkelijk op deze manier door Norder willen laten beetnemen.”

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: