DenHaagOrg

Puur Haags

Julius Pasgeld Haagse Kei 2009

Posted by ingezonden mededeling on 16 December, 2009

Columnist Julius Pasgeld (r) heeft op dinsdag 15 december de Haagse Kei 2009 ontvangen. Hij mag deze onderscheiding voor altijd bij zich dragen als blijk van waardering voor zijn duurzame liefde voor de stad, zijn eigenzinnigheid, zijn trouw aan Den Haag en zijn prachtige columns.

“Hij is een literaire marinier, een infanterist van het vrije woord, maar wel eentje met erudiete stijl en bijbehorend taalgebruik,” zo omschreef Paul Waaijers de Haagse Kei 2009 in een op onnavolgbare wijze voorgedragen column aan een laaiend enthousiast publiek in het Nutshuis. Julius Pasgeld was blij verrast door de aandacht die hem overviel: “Een heuse Geuzenonderscheiding!”

Het Comité du Kei heeft ondanks de vele andere aangedragen nominaties unaniem besloten om Julius Pasgeld de Haagse Kei 2009 uit te reiken. Uit het juryrapport: Pasgeld is een man van stavast met een onnavolgbare slijtvastheid als het gaat om het verbaal en schriftelijk bestoken van politici en omhooggevallen groenteboeren, maar tegelijkertijd is Pasgeld een man die de kwaliteiten heeft om op uiterst liefdevolle wijze te verhalen over zijn kleinzoon en over zijn dementerende moeder.

Over de Haagse Kei
Ieder jaar wordt er een origineel exemplaar van een oorspronkelijke granieten straatkei,10 kilo zwaar, afkomstig van de Haagse Vaillantlaan, gepolijst door het verkeer van karren met van ijzeren banden voorziene houten wielen en gelouterd door het zweet van sjouwers en trekpaarden en jarenlang opgeslagen geweest in een gemeentelijk depot uitgereikt aan een uitverkorene die door het Comité du Kei (Therese M.  Flemminks, Joop ten Velden en Esther Langendam) wordt aangewezen en op gepaste wijze wordt verrast. De Haagse Kei is voor het eerst uitgereikt in 1999 en wel aan Huub Donken, de zakelijke ziel van Haags Straatnieuws destijds. Andere Keien die de Kei van 2009 voorgingen zijn o.a. Paula Udondek, Paul Waaijers en Jos van Leeuwen. De Haagse Kei is geen wisselkei, een Haagse Kei is een Kei voor het leven.

Advertisements

6 Responses to “Julius Pasgeld Haagse Kei 2009”

 1. interniek said

  Ook zonder deze onderscheiding vind ik Julius Pasgeld als stadsfilosoof onmisbaar voor Den Haag. Van harte Julius en … vooral doorgaan!

 2. Eduard said

  Prima, de luxe.

  Leuke column over de Wilders-stemmers als belletjetrekkers!

  Jammer dat de columns zo weinig worden gelezen, omdat het Haags Nieuwsblad wat sub-optimaal wordt gedistribueerd.

 3. Guus van Baar said

  De Haagse Kei?
  Beter goed gejat dan slecht bedacht!

  De Haagse Kei werd in 1987 al door Guus van Baar bedacht en uitgereikt aan de winnaar van een door hem georganiseerde wedstrijd kleiduivenschieten in Biddinghuizen onder Haagse recclame- en marketingmakers: Pier van Spronsen destijds.
  “De Haagse Kei” werd georganiseerd namens het Nederlandse reclamevakblad NieuwTribune.

  De Haagse Kei is dan ook geen 10-ponder uit de Haagse Vaillantlaan, maar een 20-ponder afkomstig van de zeewering in Scheveningen. Een kéi, waarvan je als winnaar – eenmaal in handen gekregen – alsnog kunt verliezen…

  Volgende keer beter dus.

 4. Niek said

  Kijk dat noem ik nu de stille revolutie. Wat een ergernis moet dat voor de bedenker (geweest) zijn waar dan nu wat aan gedaan wordt. Maar @Julius voor mij blijft welke erkenning dan ook op de juiste plek aangekomen. Zolang het maar niet de Prix de Paardelul is. Hadden wij daar al niet iemand voor … Het begint met een M en het eindigt op Nix!

 5. Jolly Jumper said

  Ik zou me als paardelul toch knap beledigd voelen als de associatie met een zekere M.. gemaakt zou worden. Als merrie heb je er ook niks aan, gezien het slappe gelul waar hij iedereen mee in slaap wiegt.

 6. Anonymous said

  Ik zag vandaag op een plakseltje op een paal op het Spui, tegenover de bibliotheek dat Baldewsingh de baksteen van het jaar is, vanwege zijn uitlatingen en gedrag…

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: