DenHaagOrg

Puur Haags

Tentenkamp op het Plein

Posted by ingezonden mededeling on 15 October, 2009

Krakers zetten tentenkamp op in Den Haag Den Haag-

De Tweede Kamer zal donderdag 15 oktober gaan stemmen over het kraakverbod. Krakers hebben aangekondigd morgen een tentenkamp op te zullen zetten op het Plein voor de Tweede Kamer. Deze actie is bedoeld om kamerleden te wijzen op de consequenties van het kraakverbod. Het lijkt erop alsof geen van de kamerleden die zich uit heeft gesproken voor een kraakverbod, beseft wat de gevolgen gaan zijn van een kraakverbod. Het kraakverbod heeft de afgelopen weken hoog op de agenda gestaan. Twee debatten heeft de kamer al aan het initiatiefwetsvoorstel ‘ Kraken en leegstand’ gewijd, en vandaag zal er nogmaals gedebatteerd worden. Twee debatten waar ieder tegenargument is genegeerd.

Tegenstanders en critici van het kraakverbod, zoals politici, de gemeenten, de Raad van State, de Orde van Advocaten worden volledig genegeerd door de indieners van het wetsvoorstel. Want er is een meerderheid, en dan lijken argumenten niet langer te gelden. Nu wil men donderdag over dit wetsvoorstel gaan stemmen. Het lijkt er op dat het kraakverbod dan ook daadwerkelijk door de Tweede Kamer zal komen. Het basisrecht op woonruimte wordt dan schaamteloos aan de kant gezet.

Men wil het kraken bestrijden, maar over de kern van de problematiek, namelijk de woningnood wordt niet eens gesproken. En over het feit dat er zonder pardon duizenden mensen op straat komen te staan is nog niet eens nagedacht. ” Er komen gezinnen, kinderen, bedrijven, weggeefwinkels, studenten en talloze andere initiatieven op straat te staan. Daarom gaan we donderdag tijdens de stemming hier onze tenten opzetten. Men realiseert zich niet wat dit wetsvoorstel teweeg gaat brengen”, aldus een kraker. Van verschillende kanten is al aangegeven dat het wetsvoorstel niet haalbaar lijkt te zijn. Gemeenten en politie zeggen er geen heil in te zien. ” Daar komt natuurlijk bij dat mensen hun huis gaan verdedigen. Het dak boven je hoofd is zo ontzettend belangrijk, en een kat in het nauw maakt rare sprongen”, vertelt kraker Judith, “ik denk dat de verharding van de kraakbeweging waarmee het wetsvoorstel nu onderbouwt wordt, pas echt gaat komen als je kraken ook daadwerkelijk verbied.” Morgen zullen de krakers vanaf 13.00 uur hun tenten op gaan zetten op het Plein bij de Tweede Kamer. Initiatieven als weggeefwinkels, maar ook muziek, gaarkeukens en dergelijke zullen daarbij aanwezig zijn. Om zo te laten zien wat er met dit wetsvoorstel allemaal illegaal verklaard gaat worden. Vandaag tijdens het laatste debat over het kraakverbod, zal er nog een informatiestand zijn op het Plein voor de Tweede Kamer. Deze informatiestand zal vanaf 18.00 uur op het Plein te vinden zijn. Het debat begint om 19.30.

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: