DenHaagOrg

Puur Haags

Stemgedrag Nederlandse Europarlementsleden

Posted by ingezonden mededeling on 2 June, 2009

Digitale vrijheid: het stemgedrag van de Nederlandse Europarlementsleden (van de afgelopen 5 jaar)

De digitale burgerrechtenorganisatie Vrijschrift heeft verschillende belangrijke stemmingen geanalyseerd en biedt de resultaten daarvan nu aan aan de kiezer. Zo kan deze zien waar de parlementsleden in de praktijk voor staan.Op http://www.ffii.be/rapport/2009 is een overzicht te vinden van 5 belangrijke stemmingen uit de afgelopen legislatuur. De onderwerpen variëren van privacy (mag de overheid emails inkijken?) over auteursrecht (moeten mensen die muziek downloaden de gevangenis in?) tot softwarepatenten (zijn monopolies op software-ideeën wenselijk?).

Per onderwerp is een uitgebreide analyse te vinden van in welke mate de Nederlandse vertegenwoordigers in Straatsburg zich hebben ingespannen voor de digitale vrijheid van de Europeanen.

“Hiermee kan iedereen zien waar de Europese politici echt staan als het er op aan komt. Een ideaal middel voor wie zich bij de verkiezingen niet wil baseren op mooie beloftes maar op het werkelijke gedrag in het Europees Parlement”, zo zegt Dieter Van Uytvanck, mede-opsteller van het rapport.

“Vaak is de Europese politiek zo ver weg dat mensen er geen idee van hebben op welke stemknop hun parlementaire vertegenwoordiger drukt als het er op aan komt. Met deze rapporten kan je precies zien wie er in de praktijk opkomt voor de digitale burgerrechten.”

Er is met opzet voor gekozen om geen algemene cijfers toe te kennen of om stemadvies te geven: de initiatiefnemers gaan er van uit dat de kiezer zelf wel inziet wie zijn of haar stem verdient.

=====================
Achtergrondinformatie
=====================

* rapport voor de EU-verkiezingen 2009:
http://www.ffii.be/rapport/2009

* uitgebreide analyse voor heel de EU:
http://wiki.vrijschrift.org/EuropeanElections2009

* rapport bij de vorige Europese verkiezingen:
http://old.vrijschrift.org/swpat/press/stemming.html

* programma voor de analyse van hoofdelijke stemmingen:
http://people.vrijschrift.org/~dieter/epwatch/

=================
Contactinformatie
=================

Dieter Van Uytvanck

dieter@vrijschrift.org
+31-6-275-879-10

Ante Wessels
ante@vrijschrift.org
tel. +316 100 99 063

============
Met dank aan
============

FFII – http://www.ffii.org/
EFF – http://www.eff.org/issues/eff-europe
La Quadrature du Net – http://www.laquadrature.net/

==========================================================================
Over Vrijschrift — http://www.vrijschrift.org
==========================================================================

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van
het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: