DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Onbekende held

  Wandelend over de Mauritskade besloot ik de Nassaulaan over te gaan. Ik wandelde Takma’s bruggetje op en liep aan de huizenkant verder. Mijn aandacht werd getrokken door een koperen bord aan de gevel van Nassaulaan 1. Ik had het bord wel eerder gezien maar dacht dat het een naambord van het in dit huis gevestigde […]

  Knurft

  Dit is de afbeelding die ik krijg op Twitter wanneer ik Knurft Dijkshoorn aanklik. Ik was het alweer vergeten, maar medeauteur Roel zette een tweet Naakt met een brandende frituurpan – voortgetrokken door 12 sledehonden – dwars door een gletsjer rijden terwijl je het verzameld werk van Gerard Joling luistert is prettiger dan 5 minuten […]

  Den Haag op pelgrimroutes Santiago de Compostella

  Onlangs zag ik een klassieke Amerikaanse bus op het Kerkplein staan. Ik liep om de bus heen om hem rondom te kunnen bezien toen mijn oog viel op een bronzen Jacobsschelp die op het trottoir was bevestigd. Bij verder kijken zag ik dat er meer schelpen waren bevestigd … De Grote of Sint-Jacobskerk is onderdeel […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Grenzen aan het Groen

Posted by ingezonden mededeling on 31 March, 2009

In vergelijking met de bekende verhalen over meeuwen, kraaien en meerkoeten wordt de overlast van zangvogels zwaar onderschat. Door het  huidige groenbeleid van de gemeente dreigt die echter onacceptabele vormen aan te nemen. Vogelzang kan zeer indringend en allesoverheersend zijn, met name in het voorjaar. Geluidsmetingen bij diverse inheemse zangvogels (we hebben het niet over kraaien, maar echt over Œzingende¹ zangvogels) tonen aan dat somszelfs de Œacceptabele¹ geluidsgrens van 85 decibel ruimschoots wordt
overschreden.
Grote boosdoeners zijn vooral de merels, maar niet te vergeten ook de lijsters, die vaak al vlak voor ochtendgloren (in de zomer om 4 uur ‘s nachts!!!) letterlijk uit de veren gaan. En zangvogels slapen niet uit op zondag! Over smaak valt te twisten, maar opgedrongen geluid is op den duur altijd onverdraaglijk.

Op mensen in de buurt van een bomen- en struikenrijke omgeving wonen heeft de aanwezigheid van zangvogels dan ook een enorme impact ­ met name voor gezinnen met jonge kinderen. Ouders kunnen bijvoorbeeld geen Ohropax gebruiken, omdat zij de babyfoon dan niet meer kunnen horen. En juist door deze Œvroege vogelgeluiden¹ worden kinderen eerder wakker!

Nu zijn er natuurlijk hele generaties klachtenloos aan bosranden opgegroeid. En ook zijn er mensen, die zich zelfs gelukkig prijzen midden in een bos te wonen.
Dit is echter geen argument om zangvogeloverlast niet serieus te nemen. Er zijn zelfs mensen, die in slaap vallen, terwijl ze naar hardcore popmuziek luisteren. Dat is echter hun eigen keus. Bij onvrijwillig opgedrongen geluid zijn wij van mening dat de overheid verplicht is tegen deze overlast op te treden. Dus ook tegen overlast van zangvogels.

Veel inwoners van Den Haag schijnen niet te beseffen, dat zij ook een risico lopen, mede door het beleid van Œgroen¹-wethouder Rabin Baldewsingh, die de aanplant van bomen zoveel mogelijk wenst te stimuleren.  Ook bewoners van nieuwe bebouwing zijn zich soms van geen kwaad bewust. Zo zijn er enkele jaren geleden dure woningen aan de Daal- en Bergselaan gebouwd voor de vrije sector, waarbij de kopers door niemand op de op de
nabijheid van de Bosjes van Pex (aan de overkant!) zijn gewezen als bron van ‘natuurlijke’ geluidsoverlast. Daardoor hebben zij een prijs voor hun huis betaald, die niet in verhouding staat tot het wooncomfort.  Met name expats uit de Verenigde Staten zijn geschokt over dit beleid, omdat er in de VS een strenge wetgeving bestaat wat de aanwezigheid van bomen rond de huiselijke omgeving betreft: overigens niet alleen met het oog op zangvogeloverlast, maar ook vanwege het tegengaan van de ziekte van Lyme,
die wordt veroorzaakt door een teek, die zich thuis voelt in een bomenrijke omgeving.

Binnenkort zal de gemeente Den Haag een stadsecoloog aantrekken. Ook andere grote steden hebben al een stadsecoloog of bioloog. Deze blijkt in de praktijk een goed aanspreekpunt voor klachten van Œgroen¹bewoners. Een stadsecoloog/-bioloog kan bijvoorbeeld adviseren over zangvogelwerende aanplant ­ zoals lage struiken ­ bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Bewoners uit Den Haag die aan bosranden worden, zoals aan de Daal en Bergselaan en de Laan van Poot hebben nu hun krachten hiertoe alvast gebundeld. Welke stappen zij gaan ondernemen zullen zij komende woensdag uiteenzetten tijdens de persbijeenkomst. Bij deze alvast een tip van de sluier.
Wij zijn zeker niet tegen groen in de omgeving, maar vinden dat wel rekeninggehouden met de overlast door zang- en andere vogels die dit in de hand kan werken.

Vooruitlopend op de komst van een stadsecoloog willen wij daar graag alvast over meedenken. We hebben de volgende suggesties:

·     Geen bomen binnen 100 meter afstand van woningen.
·     Bij bosgebieden, die direct aan een woonomgeving grenzen, zoals de
Haagse Daal- en Bergselaan moeten de bomen, die direct tegenover de huizen liggen worden vervangen door struikgewas. Dit biedt de mogelijkheid voor het plaatsen van geluidsschermen; bij bomen heeft dat uiteraard geen zin, omdat de geluidsschermen dan veel te hoog zouden moeten worden.

Wij excuseren ons voor het niet vermelden van ons adres op dit persbericht, maar wij willen voorkomen te worden geconfronteerd met acties van zogenaamde ‘dierenvrienden’. Recente ervaringen geven reden tot deze bezorgdheid.
Wij ontkomen er echter niet aan ons gezicht te moeten tonen, willen we wat bereiken. Daarom is de pers uitgenodigd om komende woensdag (dat is inmiddels dus alweer morgen) meer te vernemen over onze standpunten en onze strategie naar de gemeente toe.

Bijeenkomst voor pers en publiek

Plaats en tijd:
Wanneer:          woensdag a.s. 12:00 uur
Waar:             Hoek Daal-en Bergselaan/Pioenweg/Evert Wytemaweg (ingang Bosjes van Pex)

Tijdens een korte wandeling langs de Daal- en Bergselaan zullen wij de problemen letterlijk hoorbaar maken. Tevens zullen wij hier een symbolische handeling verrichten, die we nog even geheim zullen moeten houden.

Mocht u meer willen weten, mail of bel ons gerust. Vandaag en morgenochtend
zal onze telefoon vrijwel de hele dag bemenst zijn. U kunt natuurlijk ook een boodschap achterlaten.

Met vriendelijke groeten,

Kees van Leeuwen
Tini Bloemsma

Inl. tel: 084 ­ 8360388/0629154883
Meldpunt Zangvogeloverlast

E-mail: meldpunt.zangvogeloverlast@xs4all.nl

Den Haag, 31 maart 2009

Advertisements

8 Responses to “Grenzen aan het Groen”

 1. Superknor said

  Ik ken deze mensen wel. Ze stoken over alles en nog wat. Ze bestaan het zelfs om straatmuzikanten weg te sturen als ze die tegenkomen bij het boodschappen doen.
  Tja, die bewoners van de Vogelwijk (!!) zijn soms zelf ook vogels van een vreemde pluimage.
  Ze hebben zelfs een huisarts weggepest, omdat ze bang waren ‘dat al die zieke patiënten’ in het voorbijgaan hun eigen kinderen zouden besmetten…

 2. Simon said

  Het lijkt me raadzaam om in die Vogel(?)wijk, alleen nog maar dóve Kwartels te huisvesten.
  Je moet toch wel alles hebben wat je hartje begeert om over dit soort futiliteiten te kunnen zwetsen bij gebrek aan échte problemen. Je zou bijna hopen dat ze de kraaienmars gaan fluiten, ware het niet dat ze met die herrie, daarmee het ongenoegen van een mede vogelzanghater zouden opwekken.
  Je moet toch wel een blinde uil zijn om niet te zien met welke problemen we nu worstelen in onze hedendaagse maatschappij. Misschien moet Baldewsingh zijn werkbijen straks nog laten uitrusten met vogelpoepzakjes omdat die limousines van hen daar ook nog mee worden bevuild.
  Get a life, asjeblief zeg.

 3. Simon said

  Maar 1 april kan natuurlijk ook nog in het spel zijn.

 4. In deze globaliserende consumeerdersmaatschappij zijn mensen steeds meer vervreemd geraakt van de Natuur. Natuurwandelingen maken steeds vaker plaats voor de vrij nieuwe trend van het Nordic Walking in de Megastore en de winkelstraten van het Haagse Centrum en de Leyweg. Het aantal geweldplegingen tussen Nodic-stickbezitter en bestuurder van Rolators neemt hierdoor schrikbarend toe volgens het meldpunt van o.a. het Wijkpoltitiebureau Centrum.

  Doordat het Emo-cashen, Troostkopen en Dipshoppen vanwege de economische crisis steeds meer onder druk is komen te staan, neemt hierdoor het aantal traumapatienten met winkelpleinvrees drastisch toe aldus de zegsvrouw van PsYQ en Parnassia.

  Ook trekken mensen zich steeds vaker terug in de zgn. ‘Gated Communities’ om zo (tijdelijk) te ontsnappen uit de dagelijkse realiteit.

  De hierdoor nieuw ontstane groep van maatschappijvervreemde Zombies leven in hun eigen wereld met hun eigen Normen en Waarden althans dit beweerd Balkenende.

  Er wordt niet geheel toevallig op woensdag in Atrium van het Haagse Stadshuis het startsein gegeven met een wereldprimeur. Namelijk de eerste inburgeringscusus voor Haagenaars die Natuurlijk willen integreren.

  Ik zou zeggen wees erbij en ook omdat voor de grote verandering de toegang gratis is.

 5. Wil Vonk said

  Vandaag is het dan eindelijk zover. In de nacht van 31 maart en 1 april zingt de nachegaal zijn hoogste lied. Morgen zal ik brak met wallen onder mijn ogen het stadhuis binnenstrompelen.Vannacht zullen de krijsende bosuilen zwijgen. Ik heb de luiken van het huis gesloten en de ramen dicht gedaan. Marnix, Rabin en de steunpilaren van Groen Links: kap de bomen, snoei het struweel. De VVD zal eerst nog even na moeten denken voor welke doelgroep er gebouwd moet worden. Bouw oneindige flatgebouwen zodat deze herrie stopt! 🙂

 6. Mischien ipv >>>oneindige flatgebouwen<<< de hoogte in, voor de verandering maar eens de grond in.

  Wonen ondergronds levert dan het voordeel op dat er geen overlast meer is van het geluid van vogels. Wel moet er dan mogelijk een MER komen gecombineerd met een onderzoek naar het aatal decibellen welke muizen, ratten en konijnen ondergronds vanuit hun holletjes produceren !!!

 7. haagsallerlei said

  Ja, dat vogelgezang is werkelijk niet om aan te horen!
  Wat baal ik vreselijk, dat ik in een (destijds) groene wijk ben gaan wonen!
  Elke ochtend, en op het moment zelfs nacht (de scholeksters) geven me toch een herrie, dat het werkelijk mijn slaap verstoord.
  Kappen al die bomen en struiken!
  Natuur hoort niet in de stad, daar hoort alleen hoogbouw en dergelijke. Ja, daar is men nu echt goed mee bezig.
  En al die stadsparken, plaats die maar aan de rand van de stad, dan kan iedereen er met de auto heen (heerlijk al die geur van de uillaatgassen) om te zien wat natuur is.
  Stadsmensen van het probleem verlost.

 8. zsazsa said

  Wat is er nou mooier dan die vogelgeluiden>?! Ik heb ze voor het eerst gezien en gehoord in India. Je woont toch in de “Vogelwijk”? Consequenties aanvaarden!! En die vogeltjes stinken niet. Wel de auto’s in de Frederikstraat.
  Gr. Zsazsa

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: