DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Onbekende held

  Wandelend over de Mauritskade besloot ik de Nassaulaan over te gaan. Ik wandelde Takma’s bruggetje op en liep aan de huizenkant verder. Mijn aandacht werd getrokken door een koperen bord aan de gevel van Nassaulaan 1. Ik had het bord wel eerder gezien maar dacht dat het een naambord van het in dit huis gevestigde […]

  Knurft

  Dit is de afbeelding die ik krijg op Twitter wanneer ik Knurft Dijkshoorn aanklik. Ik was het alweer vergeten, maar medeauteur Roel zette een tweet Naakt met een brandende frituurpan – voortgetrokken door 12 sledehonden – dwars door een gletsjer rijden terwijl je het verzameld werk van Gerard Joling luistert is prettiger dan 5 minuten […]

  Den Haag op pelgrimroutes Santiago de Compostella

  Onlangs zag ik een klassieke Amerikaanse bus op het Kerkplein staan. Ik liep om de bus heen om hem rondom te kunnen bezien toen mijn oog viel op een bronzen Jacobsschelp die op het trottoir was bevestigd. Bij verder kijken zag ik dat er meer schelpen waren bevestigd … De Grote of Sint-Jacobskerk is onderdeel […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Kabinetsmaatregelen stimuleren architectenbranche niet

Posted by ingezonden mededeling on 26 March, 2009

De maatregelen die het kabinet vandaag presenteert zijn niet bouwbreed gericht, maar vooral op infrastructuur, energiezuinig maken en onderhoud. Het kabinet kiest hiermee voor snelle oplossingen, terwijl nu juist het moment is om grote bouwprojecten naar voren te halen.Met het maatregelenpakket van het kabinet wordt het maken en ontwikkelen van plannen niet gestimuleerd. Het versnellen van projecten is onvoldoende concreet. Als over enige tijd de economie weer zal aantrekken ontstaat een onnodige luwte in de bouw.

Het kabinet heeft de ambitie neergelegd om te investeren in duurzaamheid. De architectenbranche kan hieraan bijdragen; verstedelijking, herbestemming en het aanpassen van de bestaande woningvoorraad zijn opgaven waarvoor architecten oplossingen bieden. Architecten staan te popelen hiermee aan de slag te gaan, en de branche heeft het ook hard nodig nieuwe ontwerpopgaven te krijgen.

Er moet nu worden geïnvesteerd in het ontwerp om de gebouwde omgeving werkelijk duurzaam te maken.

Advertisements

3 Responses to “Kabinetsmaatregelen stimuleren architectenbranche niet”

 1. Frans said

  Dit soort propaganda is niet echt wat we beogen en zeker niet voor Den Haag waar bij uitzondering stilstand van een niet nader te noemen wethouder zoals Norder als een vooruitgang kan worden gezien.

  http://www.juliuspasgeld.nl/de_mooie_praatjes_van_marnix_norder

  En met wat de heren en dames architecten produceren hoef je dus ook niet echt blij te zijn.
  Een senator in Amerika die een openingspeech hield voor een architectensymposium zei toen;
  “Ik overweeg de doodstraf in mijn staat af te schaffen, maar dat geldt natuurlijk niet voor architecten.”

 2. tim said

  Beste Frans,

  Ik proef een zekere teleurstelling in mijn beroepsgroep. Maar om ons direct op een lijn te stellen met meneer Norder gaat mij wat ver. De architect kan je niet veroordelen voor de ambities van de bestuurder (die in dit geval ook helemaal niet luistert naar de vakgemeenschap). Juist door te luisteren naar de vakgemeenschap kunnen plannen beter worden.

  En ja, je hebt natuurlijk ook architecten die niet kritisch kijken naar de gegeven opdracht..Hoe ging de bijbel ook alweer?: “Toen de wereld nog goed was, voor er architecten waren….”

 3. De architectenbranche zal het best zwaar hebben maar zeker in een stad als Den Haag heb ik weinig goeds te melden voor de branche. Het nieuwe stadhuis is gebouwd na een wedstrijd tussen architecten waarbij status, mooidoenerij, gewichtigheid en vooral de eigen roem een grotere rol speelde dan de wens van de burger. Bijzonder storend is de haagse hogeschool voorheen HTS geheten die een afdeling bouwkunde heeft maar niet betrokken was bij de bouw van het stadhuis. Zou Den Haag niet eens wat meer kunnen kijken naar de wens van de burgers en ook nog eens gebruik maken van hun eigen instituten. Bouwen is al duur genoeg maar de bevolking meer betrekken en zoveel mogelijk eigen plannen zou wel eens tot kostenbesparing kunnen leiden. Tot op heden zie ik alleen maar uitbesteding aan bepaald niet de goedkoopste ongetwijfeld wel gerenommeerde architecten. Zou de Balkenendenorm voor de afwisseling dan ook maar eens van toepassing kunnen zijn op architecten?

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: