DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Expositie Haags Bakkie and Friends

  1 maart 2020 is het zover, zet in uw agenda! Een aantal leden van de Flickr groep Haags Bakkie en friends mogen dan in de bijzonder leuke Galerie Studio Lissabon starten (om 13.00 uur) met een expositie die duurt tot en met 29 maart en alleen op zaterdagen en zondagen ‘s-middags te bezoeken is. Ik […]

  Eerste bemande ballonvaart vanuit de Paleistuin

  Het is alweer een tijdje geleden dat ik door de Paleistuin wandelde. Wat opviel was het ballonbeeld. Meestal zijn de struiken rondom het beeld hoger en vol met blad maar door snoei en herinrichting was het beeld goed zichtbaar. Ik liep er naartoe en omheen en zag ineens dat er een tekst op de sokkel […]

  Hofstijl is echt Deaud! Kan dat zomaar?

  Hofstijl Stopte In een laatste post. (te vinden via deze url ) zegt het: Oktober 2007 begonnen we, Maurits en ik, Hofstijl. Nu 5 jaar later stoppen we ermee, een keuze die vaker heeft gespeeld. Je moet niet op een dieptepunt stoppen en dat doen we ook niet. Het ging niet slecht met Hofstijl maar […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Kabinetsmaatregelen stimuleren architectenbranche niet

Posted by ingezonden mededeling on 26 March, 2009

De maatregelen die het kabinet vandaag presenteert zijn niet bouwbreed gericht, maar vooral op infrastructuur, energiezuinig maken en onderhoud. Het kabinet kiest hiermee voor snelle oplossingen, terwijl nu juist het moment is om grote bouwprojecten naar voren te halen.Met het maatregelenpakket van het kabinet wordt het maken en ontwikkelen van plannen niet gestimuleerd. Het versnellen van projecten is onvoldoende concreet. Als over enige tijd de economie weer zal aantrekken ontstaat een onnodige luwte in de bouw.

Het kabinet heeft de ambitie neergelegd om te investeren in duurzaamheid. De architectenbranche kan hieraan bijdragen; verstedelijking, herbestemming en het aanpassen van de bestaande woningvoorraad zijn opgaven waarvoor architecten oplossingen bieden. Architecten staan te popelen hiermee aan de slag te gaan, en de branche heeft het ook hard nodig nieuwe ontwerpopgaven te krijgen.

Er moet nu worden geïnvesteerd in het ontwerp om de gebouwde omgeving werkelijk duurzaam te maken.

3 Responses to “Kabinetsmaatregelen stimuleren architectenbranche niet”

 1. Frans said

  Dit soort propaganda is niet echt wat we beogen en zeker niet voor Den Haag waar bij uitzondering stilstand van een niet nader te noemen wethouder zoals Norder als een vooruitgang kan worden gezien.

  http://www.juliuspasgeld.nl/de_mooie_praatjes_van_marnix_norder

  En met wat de heren en dames architecten produceren hoef je dus ook niet echt blij te zijn.
  Een senator in Amerika die een openingspeech hield voor een architectensymposium zei toen;
  “Ik overweeg de doodstraf in mijn staat af te schaffen, maar dat geldt natuurlijk niet voor architecten.”

 2. tim said

  Beste Frans,

  Ik proef een zekere teleurstelling in mijn beroepsgroep. Maar om ons direct op een lijn te stellen met meneer Norder gaat mij wat ver. De architect kan je niet veroordelen voor de ambities van de bestuurder (die in dit geval ook helemaal niet luistert naar de vakgemeenschap). Juist door te luisteren naar de vakgemeenschap kunnen plannen beter worden.

  En ja, je hebt natuurlijk ook architecten die niet kritisch kijken naar de gegeven opdracht..Hoe ging de bijbel ook alweer?: “Toen de wereld nog goed was, voor er architecten waren….”

 3. De architectenbranche zal het best zwaar hebben maar zeker in een stad als Den Haag heb ik weinig goeds te melden voor de branche. Het nieuwe stadhuis is gebouwd na een wedstrijd tussen architecten waarbij status, mooidoenerij, gewichtigheid en vooral de eigen roem een grotere rol speelde dan de wens van de burger. Bijzonder storend is de haagse hogeschool voorheen HTS geheten die een afdeling bouwkunde heeft maar niet betrokken was bij de bouw van het stadhuis. Zou Den Haag niet eens wat meer kunnen kijken naar de wens van de burgers en ook nog eens gebruik maken van hun eigen instituten. Bouwen is al duur genoeg maar de bevolking meer betrekken en zoveel mogelijk eigen plannen zou wel eens tot kostenbesparing kunnen leiden. Tot op heden zie ik alleen maar uitbesteding aan bepaald niet de goedkoopste ongetwijfeld wel gerenommeerde architecten. Zou de Balkenendenorm voor de afwisseling dan ook maar eens van toepassing kunnen zijn op architecten?

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: