DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  De beeldenstorm is in aantocht

  Het is alweer een tijd geleden dat ik foto’s maakte op het Burgemeester De Monchyplein. Het was mooi weer met de zon uit de goede hoek. Nadat ik de gebouwen had vastgelegd viel mijn oog op de grote reliëfs aan de muur. Ik kende ze wel maar het licht viel nu anders. Het reliëf dat […]

  Ferd en Fem: Het komisch duo

  De aanleiding voor deze post is de anti racisme demonstratie op de dam op tweede pinksterdag. Ik plaatste dit op FaceBook: Het gaf aanleiding tot een paar felle reacties van medestanders en van tegenstanders. Wat volgde vind ik ontluisterend. Het Ministerie van Justitie maakt een een whatsapp communicatie hierover tussen Fem en Ferd openbaar: Wanneer […]

  Twee reebruine ogen die keken mij aan

  Het was mooi weer en ik zou op de fiets naar het Belgisch Park gaan. Halverwege – bij het Catshuis – zag ik een paar mensen staan wijzen richting Sorghvliet. Ineens schoot mij een twitterbericht te binnen van Mariëlle Ernst; zij had een hert gezien bij het hek van Sorghvliet. Ik zette mijn fiets op […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Benoeming Stadsstedenbouwer ter discussie

Posted by ingezonden mededeling on 2 March, 2009

Haagse Stadspartij stelt benoeming Stadsstedenbouwer ter discussie
Wijsmuller: “Het begint gênant te worden”

De Haagse Stadspartij heeft kritiek op de benoeming van Hans Kuiper tot hoofd van de afdeling Stedenbouw van de gemeente Den Haag. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller vindt het niet kunnen dat hij aandeelhouder blijft van het Haagse ontwerpbureau KOW en vreest voor belangenverstrengeling. Ook is niet duidelijk hoe de benoeming tot stand is gekomen en zet Wijsmuller vraagtekens bij de rol van KOW bij de stichting Hoogbouw. Wijsmuller: “Het begint gênant te worden. Hans Kuiper is directielid en aandeelhouder van KOW, een ander directielid van KOW, ex-wethouder Hilhorst, is vice-voorzitter van de Stichting Hoogbouw, waarvan wethouder Norder voorzitter is”. Middels schriftelijke vragen vraagt Wijsmuller om opheldering.

Aan de voorzitter van de gemeenteraad

Den Haag, 25 februari 2008

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van de benoeming van Hans Kuiper als hoofd van de nieuwe afdeling Stedenbouw heb ik onder verwijzing naar het desbetreffende artikel van het reglement van orde de volgende vragen voor het college.

1. In de media heeft de heer ir. Hans Kuiper gemeld aandeelhouder te blijven van het ontwerpbureau KOW. Is het college hiervan op de hoogte?

2. Is het juist dat aandeelhouderschap van ambtenaren valt onder het begrip “nevenactiviteiten” zoals beschreven in wetten en regelingen die bijdragen aan de bescherming van de integriteit van het openbaar bestuur en die voorkoming van belangenverstrengeling beogen?

3. Overweegt het college het aandeelhouderschap van de heer Kuiper als een verboden nevenactiviteit aan te merken? Zo nee, waarom niet?

4. Is het juist dat het nieuwe hoofd van de afdeling Stedenbouw in zijn hoedanigheid van ambtenaar veelvuldig kontakten zal onderhouden met projectontwikkelaars en andere vastgoedpartijen?

5. Hoe gaat het college controleren of de heer Kuiper zijn publieke functie niet tevens benut voor zijn private zakelijke belangen?

6. Is het juist dat KOW geen projecten meer zal uitvoeren in Den Haag nu de aandeelhouder in dienst van de gemeente treedt? Zo nee, waarom niet?

7. Volgens de Kamer van Koophandel staan de volgende ondernemingen ingeschreven in het Handelsregister:
KOW Groep BV 27149973, KOW Architectuur (Den Haag) BV 27267820, KOW Architectuur I (Eindhoven) BV 27292746, KOW Architectuur II (Amsterdam) BV 27312370, KOW Stedenbouw BV 27249753, KOW Herstructurering BV 27271854 en KOW International BV 2728934. Van welke van deze ondernemingen is de
heer Kuiper aandeelhouder en voor welk percentage van het aandelenkapitaal?

8. Hoe is de benoeming van de heer Kuiper tot stand gekomen?

9. Is er sprake geweest van een sollicitatieprocedure met een openbare oproep om te solliciteren? Zo nee, waarom niet?

10. Wat betekent het voor de beeldvorming dat naast deze benoeming van een directielid en aandeelhouder van KOW, een ander directielid van KOW, ex-wethouder Hilhorst, vice-voorzitter is van Stichting Hoogbouw, waarvan
de huidige wethouder Norder voorzitter is?

Met vriendelijke groet,

Joris Wijsmuller
Haagse Stadspartij

11 Responses to “Benoeming Stadsstedenbouwer ter discussie”

 1. Hugo Raad said

  Meneer Kuiper was toch ook die architect die tijdens het Milieucafé op de Derde Dinsdag niet begreep wat het probleem was met wonen in hoogbouw? Hij heeft helemaal geen probleem met hoogbouw. Dus dat moet wel leuk uitkomen voor ons ‘geacht gemeentebestuur’. Zij worden ook steeds grover in hun manier van aanpak. Kan dat zomaar in een democratie?

 2. tim said

  wanneer worden de antwoorden op de vragen nou ook eens op deze site gepost? Dan kunnen we tenminste controleren welke antwoorden er gegeven worden.

 3. interniek said

  Sterker nog: worden de vragen wel beantwoord? En zo ja, waarom worden die antwoorden dan ook niet net als de vragen als persbericht verzonden?

 4. tim said

  misschien is degene die steeds de vragen stuurt minder tevreden met de antwoorden die hij krijgt en erg blij met de vragen die hij stelt…. maar zonder antwoorden zullen we dat nooit weten..

 5. Jim said

  De Stadspartij stelt de vragen, de gemeente moet antwoorden. Het is aan de gemeente om de antwoorden naar deze site te sturen. Ze hebben meer dan 100 voorlichters in dienst.

 6. tim said

  @jim,

  je draait het wel erg om… de stadspartij stuurt haar vragen aan de gemeente naar deze site… je kan niet verwachten dat de gemeente de antwoorden HIER post. Dat is aan de Stadspartij.

 7. jan said

  Hier kan je volgen wanneer en hoe de gemeente antwoordt op vragen!

  http://zbs.denhaag.nl/internet

  groet
  jan.

  ps. ze zijn niet superactueel, maar zeer zeker handig als je te weten wil komen wat de gemeente geantwoord heeft!

  groet
  jan

 8. tim said

  @jan,

  Dank je . ik zal eens kijken wat er zoal geanwoord en gevraagd wordt in de haagse politiek

 9. Enny said

  Geweldig dat de heer Wijsmuller er zo bovenop zit, maar of de antwoorden die hij krijgt inhoudelijk iets voor zullen stellen betwijfel ik.

 10. Chabrell Igan said

  God dag! Kan jag ladda ner en bild fran din blogg. Av sak med hanvisning till din webbplats!

 11. interniek said

  Tillåtna med källan.
  Niek

  (Ik begrijp dat het een Zweedse site is die verzoekt of het is toegestaan om beelden te downloaden van deze site. En ik spreek met internet alle talen en heb geantwoord: Toegestaan met bronvermelding. Lachen toch?)

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: