DenHaagOrg

Puur Haags

Eerste avond State-X New Forms Festival een geslaagd toonbeeld van experimentele hoogtepunten!

Posted by ingezonden mededeling on 13 December, 2008

Het State X New Forms festival beleeft dit jaar haar 5e editie en vindt, als vertrouwd, wederom plaats in het Haagse poppodium Paard van Troje. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 december staat Den Haag een weekend lang in het teken van het horen, zien en ontdekken van bijzondere performances. Als extra locatie is het podium van cultuurcentrum Het Koorenhuis toegevoegd. De organisatie van het State X New Forms festival grijpt deze editie terug naar de kerngedachte van het festival; een platform voor nieuwe, minder bekende acts uit alle uithoeken van de wereld/genres. Met de ‘muzikale weegschaal’ meer in balans geldt de programmering van State X New Forms 2008 dit keer dan ook als een opdracht voor het publiek. Het is nu aan hen om de ware juwelen in de programmering, zonder vooraf geplakt etiket van ‘grote naam’, te gaan ontdekken. Op deze eerste avond stonden er performances op het programma van onder andere het veelgeprezen Red Snapper, de NL-noise van Bonne Aparte, de New Yorkers van The Present en neo-Bjork Lau Nau.

Wat deze eerste avond voorop staat is dat het publiek, ondanks het ontbreken van echte headliners, wederom de weg naar het State X New Forms Festival heeft weten te vinden. Er heerst een levendige en nieuwsgierige sfeer binnen de muren van Paard van Troje. Het begrip X-plain, X-plore en X-pect, waar het festival voor staat, lijkt deze editie optimaal tot zijn recht te komen. De aanwezige bezoekers trekken van zaal naar zaal en het lijkt er haast op alsof het publiek zich deze avond heeft ingezet voor een heuse speurtocht.

De kracht van het festival zit hem ook dit keer in de aanwezigheid van een zeer divers en internationaal publiek, dat werd getrakteerd op ruim vijftien optredens. De kick off van de State X New Forms festival werd gegeven door het collectief van het Midi-Fanfare, de eerste elektronische fanfareband ter wereld. Zij brachten een stuk van de legendarische New Yorkse componist Moondog ten gehore. Wat volgde was een avond gevuld met kippenvel, emoties, spanningen, herrie, oeh’s en aah’s en het ware ontdekken van een ‘potpourrie’ aan muziek. Zo werd het publiek getrakteerd op harde noise van o.a. Inferno (Italië) en Bonne Aparte (Nederland), verstilde folk van Lau Nau (Finland) en Soap&Skin (Oostenrijk) en experimentele rock van Bolide Akwardstra (Engeland) en The Present (Verenigde Staten). Wie vooral wilde dansen werd op zijn wenken bediend door de hiphop en grime van Subtitle (Verenigde Staten) en Jammer, Mumdance & Badness (Engeland) en de dancebeats van Red Snapper (Engeland) en Bumper (Den Haag). Onder leiding van de New Yorkse componist Rhys Chatham voerden lokale muzikanten zijn legendarische compositie ‘Guitar Trio’ uit. Een muziekstuk waarbij gedurende 45 minuten continu één noot werd gespeeld met als gevolg een kleine zaal van Paard van Troje in trance. Nu maar hopen dat het publiek voldoende tijd heeft alle onvergetelijke indrukken van de eerste avond te verwerken voor deel twee van het festival, de zaterdagavond!

Stefano
www.state-xnewforms.nl

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: