DenHaagOrg

Puur Haags

Gemeente moet nagaan of os en ezel zijn gedrogeerd

Posted by ingezonden mededeling on 12 December, 2008

Vanaf volgende week is het fenomeen weer te zien in het Haagse stadhuis. Dan worden echte dieren ingezet om, met enige dak-en thuislozen,  het kerstverhaal na te bootsten. Maar niet iedereen is even blij met wat in de hofstad wordt gezien als een”goede traditie”die vooral niet mag worden doorbroken. Steeds vaker gaan er stemmen op om op te houden met het gebruik van dieren die negen dagen lang vanuit Brabant worden aangevoerd om in de “Levende Kerststal” hun kunstje te doen. Er doen zelfs geruchten de ronde dat zij bewust kalm worden gehouden.

Onlangs gaf het Haagse College van B&W toe dat het voor de dieren stressvol kan zijn om steeds in en uit de veewagen te worden gehaald die hen ’s ochtends naar Den Haag en tegen de avond weer naar huis brengt. Maar verder zou er met hun welzijn niets aan de hand zijn. Geruchten dat de dieren gedrogeerd zijn, wijzen de wethouders Rabin Baldewsingh en Bert van Alphen van de hand. Dat zeggen zij omdat de eigenaar van de dieren, het commerciele verhuur-bedrijf “de Ark” uit Gilze Rijen, dat gewoonweg ontkent. Meer onderzoek lijkt er niet naar te zijn gedaan.

Voor dieren-organisaties, zoals de regionale afdeling van de Partij voor de Dieren en Stichting Een Dier Een Vriend (Edev), is dat niet voldoende. Zij verlangen dat er deze kerst nog bij de dieren een monster wordt afgenomen zodat door een onafhankelijke instelling kan worden nagegaan of zij bewust rustig worden gehouden. Dat zou meteen verklaren waarom de os, ezel en kameel vaak zo’n apatische indruk maken. Het onderzoek is ook van belang om na te gaan of de geruchten, die ieder jaar weer de kop op steken, waar of niet waar zijn. Als de gemeente zeker is van haar zaak, zien de dierenvrienden geen reden om de monsters niet af te nemen.

Ook moet er worden onderzocht of de dieren hinder ondervinden van het overvolle prgramma rond de kerststal. Bijna de hele dag is er bij hun onderkomen muziek en koorgezang te horen. Vooral van ezels is bekend dat dit dieren zijn die erg gevoelig zijn voor geluiden en vele keren meer horen dan wij mensen. Daarbij krijgen deze dieren door stress snel een maagzweer. Verder heeft een ezel van nature het liefst een soortgenoot bij zich; in de kerststal krijgt hij die niet.

Wat de dierenvrienden betreft, wordt de “levende kerststal” dit jaar voor het laatst gehouden, omdat de gemeente de dieren ondergeschikt maakt aan het plezier dat de burgerij, volgens haar, aan het evenement beleeft. Maar er zijn genoeg andere manieren te bedenken om de kerstsfeer toch voelbaar te maken in het stadhuis zonder dat daar dieren aan te pas komen. Ook daarbij kunnen dak-en thuislozen worden betrokken. Binnen de gemeenteraad delen de SP, Groen Links en de Haagse Stadspartij diezelfde mening.

De “levende kerststal” is van maandag 15 december t/m dinsdag 23 december a.s. te zien in het Atrium van het Haagse stadhuis.

Voor meer info kunnen de Hagenaars kijken op een gloednieuwe website die deze week is gepresenteerd en in haar geheel over de Levende Kerststal gaat en met alternatieven komt:

www.iets-anders-voor-de-kerststal.nl

Advertisements

2 Responses to “Gemeente moet nagaan of os en ezel zijn gedrogeerd”

 1. Wim said

  “Dat zou meteen verklaren waarom de os, ezel en kameel vaak zo’n apathische indruk maken.”

  Past mooi bij dit bestuur en je weet natuurlijk wel dat, wil je interessant zijn voor de zorg en welzijnsmaffia, dat je gewoon platgespoten wordt of pillen moet slikken, zodat je er als een zombie bijloopt. Ik noem het bewust geen medicijnen want medicijnen zijn bedoeld om beter te worden en dat is met dit beleid, of wat er voor door moet gaan, zeker niet het geval.
  Het vervelende voor die eigenaren van de beesten is dat ze niet als patiënten kunnen worden aangemerkt, want dan krijgen ze een PGB, een Poot Gebonden Budget.
  En als die beesten nu straks na het afnemen van dat monster positief worden bevonden, mogen ze dan niet meer meedoen met sporten?

  “Verder heeft een ezel van nature het liefst een soortgenoot bij zich”
  Nee, te makkelijk.

  “Ook daarbij kunnen dak-en thuislozen worden betrokken.”’
  Kijk dat heeft weer wel zin voor onze zorgmaffia, want dat valt dan onder therapie en kunnen daar weer wat facturen voor worden uitgedraaid. Die mensen zullen hen een rotzorg zijn.
  Behoeftigen, verslaafden, IDers en al wat dies meer zij, ze zijn allemaal verworden tot een middel tot…. Het zijn relatief kleine groeperingen waar een hele industrie omheen is opgebouwd die hun zakken lopen te vullen.
  Die mensen zelf hebben er niets aan en zijn gedoemd om tot hun dood in die kommervolle omstandigheden te blijven verkeren, want indien er één uit die scène zou weten te ontsnappen, dan missen ze niet iemand die zich uit die tredmolen heeft weten te ontworstelen, maar is er een debiteur uit hun bestand ontsnapt.

 2. jan said

  nu nog even een politieke partij vinden die er schriftelijke vragen over ……!!!!!!!

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: