DenHaagOrg

Puur Haags

Van het Groendorp Spoorwijk en de Groene armoede

Posted by jandewandelaar on 25 October, 2008

Het goede nieuws uit de wijk is dat vanwege de wijkvernieuwing veel ten goede is gekeerd. Een verpauperde wijk is namelijk in de loop der jaren omgebouwd tot een moderne en leefbare wijk. Er zijn hier en daar nog weleens kleine oprispingen vanwege lastige hangjongeren, echter dit is een actueel probleem zoals in vele Nederlandse wijken.
Zoals ex-minister Winsemius ooit eens zei: ‘Groendorp Spoorwijk heeft plaats gemaakt voor een zonnige toekomst´.

Boomstomp

Boomstomp

Het uiteindelijk ongevraagd verdwijnen van deze boom zou weleens een schadeclaim kunnen uitlokken richting de gemeente Den Haag !   Wat is namelijk het emotionele effect op een vrouw en haar heimelijk en zeer wreed ontnomen adoptiekind ????  We weten overigens ook hier inmiddels donders goed de weg naar Max Moskowicz.   Echter dit alles terzijde.

Tijdens de vernieuwing in de wijk zijn er dus flink wat bomen gekapt. Uiteraard  met publicatie in de Posthoorn van de vereiste  kapvergunning, althans in de meeste gevallen. Dit alles vanwege de bouw van nieuwe woningen en ook de aanleg van de AHR-persleiding ter transport van rioolwater naar de Harnaschpolder en verdere werkzaamheden aan de stadsriolering zoals de ontkoppeling van het straatriool en de hemelwaterafvoer.

Boomstomp.

Boomstomp.

De verdwenen bomen zouden volgens zeggen op redelijk termijn worden herplant. In ieder geval tijdens de aanleg van de nieuwe bestrating bij de afronding van de laatste bouwfase in de wijk.  Dit aldus de reacties van het stadsdeelkantoor en andere betrokken partijen. Zo bleek dit in ieder geval tijdens de verschillende informatiebijeenkomsten de afgelopen jaren. Echter tijdens de recente informatiebijeenkomst op 10 oktober 2008 bleek een en ander toch wel een beetje anders te liggen.  Hoewel gegarandeerd was dat het aantal gekapte bomen herplant zou worden blijkt dit helaas niet te betekenen dus ook weer op dezelfde plek of in de dezelfde wijk.  Alleen al in bijv. het stukje Beetsstraat waar wij wonen, verdwenen er reeds 29 bomen. Er komen er maar 7 voor terug. Inmiddels begint de Berlagewijk een Groenarm wijk te worden. En dit vinden de meeste bewoners alhier toch wel een beetje vreemd. Hoe zit het in de nabije  toekomst  met die benaming Spoorwijk het Groendorp ???  Is Spoorwijk nu ineens geen Parel meer???

Helaas blijkt hierdoor dus  dat verschillende wijken  moeten gaan inleveren op het aantal bomen in de wijk. Spoorwijk grenst aan Moerwijk alwaar nu het Masterplan voor het Knooppunt Moerwijk wordt ontwikkeld dit ihkv de structuurvisie Den Haag 2020 (Den Haag Wereldstad Aan Zee).  Spoorwijk maakt deel uit van de Groene en ecologische verbindingszone ofwel de Stedenbaan. Juist daarom is aandacht voor o.m. bomen van groot belang. Dit zou zelfs te combineren zijn met Kunsttuinen zoals bijvoorbeeld te zien in een stad zoals Berlijn. Mede hierdoor heeft Berlijn juist die aantrekkingskracht voor toeristen en maakt het  Berlijn internationaal een zeer populaire trekpleister. Combinaties van Kunst in de Wijk, bomen en groen worden gebruikt om de wijk nog mooier te maken om in te wonen. En dat wil de gemeente Den Haag toch zeker ook met haar groenbeleid ?? Hoe groen is Den Haag eigenlijk? En wat zegt Julius Pasgeld hierover? Een dikke vette impuls voor de haagse bomen.
Minister Verburg (LNV) maakt 7,8 miljoen euro vrij om groen een prominentere plek te geven in 29 krachtwijken. Meer groen in de wijk moet onder meer bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Het geld wordt tussen 2008 en 2011 verdeeld over dertien gemeenten: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Dordrecht, Enschede, Heerlen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Utrecht en Zaanstad.
Vreemd genoeg wordt Den Haag niet genoemd ??? Bron RTV west Geen geld voor groen Haagse Vogelaarwijken Haagse VVD verbijsterd over mislopen groensubsidie RTV 24.10.08

VVD flipt van de Haagse groenplannen

VVD flipt van de Haagse groenplannen

One Response to “Van het Groendorp Spoorwijk en de Groene armoede”

 1. Kap nàh said

  Onze wethouder van spek en bonen heeft het te druk om als Bollywood filmster te schitteren in de media of ergens een keuken te bevuilen. Daar past met je eigenlijke werk bezig zijn natuurlijk niet bij.
  Geheel in de stijl van het filmwezen, houdt hij zich dan alleen maar bezig met de decors en wat er achter zit is natuurlijk helemaal niet belangrijk.

  Hij laat ook liever 9 palmboompjes voor 73.000 euro plaatsen aan de Leyweg dan zich in te zetten voor een veelvoud daarvan. En dan kan een aanvraagje er natuurlijk wel eens bij inschieten. Kniesoor die zich daar druk om maakt.
  En als die 7,8 miljoen met Den Haag mee dan over 14 gemeenten verdeeld was geweest dan praat je maar over 557.142 euro, dat is helemaal niks.
  Dat is zoiets als in plaats van 1 uurtje nieuw Haags zaadlogo presenteren, dat je dat rekt tot 3 uur. We gooien tenslotte ook 10 miljoen weg. Weliswaar geheel volgens de regeltjes want zelf nadenken hoef je dan niet. Typisch ambtenarengedrag. Als de dood een precedent te scheppen en doodongelukkig zijn als er geen is.

  http://gregoriusnekschot.nl/mans/index.php/2008/07/21/title_4

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: