DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Den Haag op pelgrimroutes Santiago de Compostella

  Onlangs zag ik een klassieke Amerikaanse bus op het Kerkplein staan. Ik liep om de bus heen om hem rondom te kunnen bezien toen mijn oog viel op een bronzen Jacobsschelp die op het trottoir was bevestigd. Bij verder kijken zag ik dat er meer schelpen waren bevestigd … De Grote of Sint-Jacobskerk is onderdeel […]

  Kaderock 24 groot succes door mooie weer

  Zaterdag 1 juni beleefde het festival bij muziekcentrum Musicon zijn 24ste editie. De zon scheen volop en het was erg gezellig aan de Soestdijksekade in Den Haag. Het festival trok ongeveer 6000 bezoekers. Elke Hagenaar/Hagenees is wel een keer op Kaderock geweest. De sfeer is altijd goed op dit rockfestival met een uiterst diverse mix […]

  Akbar Graffiti Jam 2019

  Graffiti gemaakt door Jim Het is alweer veertien dagen geleden dat Akbar Simonse, vriend en graffitifotograaf merkte dat er iets aan de hand was. De lust om te fotograferen ontbrak en reageren op Flickr en Facebook leverde problemen op. Na een aantal bezoeken bij de huisarts werd hij doorverwezen naar het MCH Westeinde. Na wat […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Komp-u-ter-hulp presenteert ondernemersplan voortijdige schoolverlaters, taallessen & computerwijk aan Haags College

Posted by Den Haag 4u on 9 October, 2008

Met de presentatie van hun ondernemersplan voortijdige schoolverlaters, taallessen & computerwijk. aan het Haagse college, hoopt Komp-u-ter-hulp dat men nu eindelijk eens constructief gaat meewerken aan hun ideeën. Zie hier hun plan voor huisvesting aan  de Delftselaan om letterlijk een schuilplaats te bieden aan jongeren die buiten de boot dreigen te vallen en ze op te leiden tot computerhersteller.

In het overzicht zijn ze uitgegaan van 16 cursisten per cyclus van 4 weken, 160 cursisten per jaar, om die de kennis eigen te kunnen laten maken zoals in de lesstof is aangegeven. Dat zouden dan in 5 jaar 800 cursisten zijn, maar die zullen niet allemaal geschikt blijken omdat ze er óf geen feeling voor hebben, óf dat ze zich wél focussen op het woord computer maar dat ze hun gewoon niets kunnen bijbrengen, vanwege allerlei redenen en dat lijstje kunt u zélf wel invullen.

Ze hebben dan wel 800 klanten, waarvan ze uitgaan van 30-50% uitval, wat zo’n beetje tot norm verheven lijkt, maar die hebben ze dan toch al die tijd van de straat gehouden. Wat geen vrijbrief is om ze zo maar af te schrijven. Er zullen er ook zijn die gewoon wat meer tijd nodig hebben en door ze een beetje mee te laten hobbelen, wordt het misschien alsnog wel wat. Ze houden dan toch een groot gedeelte van de straat in een positief ingestelde omgeving van jongeren die met iets zinvols bezig zijn. Als ze uitgaan van het ergste dan vallen er 400 af en blijven er 400 wel succesvolle over en de kosten per persoon om die succesvol te laten zijn, zullen dan zo’n 1.005 euro bedragen. Daar zitten dan ook de kosten in die ze gemaakt hebben van die 50% die (nog) niet mee kunnen komen, maar daar hebben we het dan maar even niet over.

Met die 1.005 euro zitten ze dan op het niveau van die 1.000 euro die de minister wilde geven om ze binnenboord te houden. Dat geld is bedoeld voor de scholen behalve voor de G4 (Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht) daar gaat al het geld naar de gemeenten. De complexiteit van de vsv-problematiek bij de G-4 vraagt om meer regie van deze gemeenten.

Buiten het feit dat ze 400 jongeren opleiden, komen er ook 2.000 pc’s per jaar in Den Haag beschikbaar voor jongeren in het onderwijs. Waarvan 1.000 die via Leergeld “gratis” worden gegeven aan kinderen in het basisonderwijs met een ooievaarspas. De te maken kosten verrekenen ze met Leergeld. De overige 1.000 worden verkocht voor een bescheiden bedrag aan jongeren in het voortgezet onderwijs.

En ze gaan regelen dat  ICTers van Mondriaan als coaches bij die voortijdige schoolverlaters ingezet worden.

En voor diegenen die denken, wat moet je nu met 400 computerherstellers?
Veel van die jongeren wonen in onze krachtwijken, een eufemistische aanduiding voor vergaarbakken van economisch minder succesvolle mensen om het maar even net zo eufemistisch uit te drukken. Op het moment dat ze vanwege het hebben van werk en een fatsoenlijk inkomen wat meer te besteden hebben, dan vertrekken ze naar elders, Zoetermeer, Westland of naar andere locaties. Uiteindelijk verspreidt de groep zich vanzelf over de hele regio.

En de tijd dringt, want als ze straks ook nog eens die leeftijd gaan verhogen om voor een uitkering in aanmerking te kunnen komen, zullen we ongetwijfeld meer overlast krijgen van jongeren zonder inkomen, die wél geld nodig hebben en dan in het criminele circuit dreigen te belanden.

Advertisements

One Response to “Komp-u-ter-hulp presenteert ondernemersplan voortijdige schoolverlaters, taallessen & computerwijk aan Haags College”

 1. Goed plan.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: