DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Akbar Graffiti Jam 2019

  Graffiti gemaakt door Jim Het is alweer veertien dagen geleden dat Akbar Simonse, vriend en graffitifotograaf merkte dat er iets aan de hand was. De lust om te fotograferen ontbrak en reageren op Flickr en Facebook leverde problemen op. Na een aantal bezoeken bij de huisarts werd hij doorverwezen naar het MCH Westeinde. Na wat […]

  Wordt Struikelsteen Zwerfsteen?

  Struikelsteen George .J.L.Maduro Frederik-Hendriklaan 111 Den Haag Het is alweer een week geleden dat ik op Flickr een comment onder de foto van de struikelsteen van George Maduro kreeg met de vraag waar de steen precies lag. De vragenstelster Jacqueline M uit Wenen kon de steen niet vinden. Zij was op doorreis naar Wenen maar […]

  Gevelsteen A. Kerdijk aan onderhoud toe

  Het is alweer een tijdje geleden dat Paul van Nieuwkerk mij een foto van een gevelsteen stuurde met de vraag of ik deze al eens gefotografeerd had en of ik wist wie erop afgebeeld werd. Ik moest de vraag met nee beantwoorden. Later stuurde hij mij een mail met de naam van de persoon. Het […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Kraak Hofwijckstraat 53/55 het sigma-gebouw

Posted by ingezonden mededeling on 7 October, 2008

(Werktitel: Het Breekijzer) In Den Haag voeren we de druk op!

Het broedplaatsenbeleid van de Gemeente Den Haag laat te wensen over.

Veel broedplaatsen worden ontruimd, en bedreigd, zonder dat er voor vervangende plekken voor de bewoners en ateliers wordt gezorgd. Er is een groot tekort aan betaalbare ateliers en woonruimte. De gemeente en de woningbouwverenigingen doen te weinig om deze situatie te verbeteren.Uit deze stad, die poogt in 2012 Culturele Hoofdstad te worden, verdwijnt het gros van de afgestudeerde kunstacademie studenten naar andere steden, waar woon- en expositieruimte, laagdrempelige ateliers en podia wel aanwezig zijn.
In navolging van de kunstenaars uit de Huishoudschool die naar de Kerk in de Duinstraat zijn verhuisd, ondernam zondag 5 oktober een jonge groep kunstenaars en werkstudenten actie om een nieuwe broedplaats te beginnen.
In Nederland staat op dit moment ongeveer 6 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg.
Hofwijckstraat 53/55, het Sigma-gebouw, is zo’n kantoorpand in verval. Mos groeit op het tapijt bij de draaideur, er is lekkage in de kelder en volgens de politie trekt het junks en criminaliteit aan.

Woningbouwvereniging Vestia is de eigenaar sinds 2005. Ze hebben het toen voor een slordige 3,9 miljoen gekocht omdat de vorige eigenaar (Maatschap Sigma) het pand niet kon verhuren door onder andere de bouw van het Strijkijzer. Sinds Vestia de eigenaar is staat het leeg.

Nu het in de schaduw van het inmiddels gebouwde Strijkijzer staat is de enige optie sloop. Een traject dat nog jaren kan duren en kapitaalvernietiging is bovendien. Dit gebouw heeft lang genoeg leeg gestaan.Wij hebben het weer in gebruik genomen zodat er een nieuwe broedplaats kan ontstaan met ateliers, werkplaatsen en leven.

We nodigen journalisten uit om te komen kijken in ons nieuwe onderkomen, het uitzicht alleen al!

Neem contact met ons op via onderstaand nummer:

06 28877644 Arjen (bewoner ’t Breekijzer)

Advertisements

4 Responses to “Kraak Hofwijckstraat 53/55 het sigma-gebouw”

 1. Frans said

  Het is dan wel geen Den Haag maar praten kan altijd.

  Zie blz 94

  http://www.oudekaartnederland.nl/Pub/OudekaartNL.pdf

  Het is het Vrom Kantoor in Leidschendam en dan vragen we het één keer netjes en als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks want annexeren moet ook nog kunnen.
  Stom dat ze dat stukje er net niet bij hebben gedaan toentertijd.

  Bron:
  Interview gemeente Leidschendam-Voorburg, Zuid-Holland, 14 juni 2007.

  Naast het kantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die binnen enkele jaren zal gaan verhuizen, staat een kantoor van vrom al tijden leeg. Alleen van de parkeerplaats bij het gebouw wordt nog gebruik gemaakt. Het kantoor maakt deel uit van een rijtje jaren zeventig kantoren die als logge massa’s in de wijk Oud-Leidschendam zijn geplaatst. Het rijtje ooit zo moderne kantoren vormt een bruut contrast met de kleinschalige bebouwing van de oude kern. Het is onwaarschijnlijk dat de gebouwen weer als kantoor in gebruik genomen zullen worden. De locatie heeft daar net te weinig allure voor en ligt te ver uit het centrum van Den Haag. Wie doet er iets?

 2. Frans said

  ….volgens de politie trekt het junks en criminaliteit aan.
  Dat blijkt ook wel 🙂

 3. tim said

  helemaal met deze actie eens. Tussen beleid en werkelijkheid gaapt een enorm gat in den haag. Het is altijd cultuur dit en cultuur dat en de creatieve sector aantrekken, maar als het op geld of vastgoed aankomt zijn er altijd andere bestemmingen die bij de gemeente voorgaan.

  goed zo deze actie dus.

 4. Jonnie said

  Oo ik weet om welk pand het in leidschendam gaat, maar dat staat niet leeg hoor, ik weet toevallig van mijn tante dat hier allemaal (tijdelijk)mensen inzitten ( kunstenaars, startende ondernemers enzo)

  Belachelijk he dat zo’n sigma pand zo lang leegstaat! Nu niet meer
  jonnie

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: