DenHaagOrg

Puur Haags

Nieuwe Kerk Duinstraat: Hervormde Gemeente versus vereniging Luxus;

Posted by ingezonden mededeling on 10 September, 2008

nieuwe ontwikkelingen

10 september 2008, Scheveningen

Kunstenaarsvereniging Luxus is sinds 1994 actief om haar leden ruimte voor ateliers en voor presentatie van hun werk te bieden. Na korte tijd werden deze activiteiten uitgebreid met een actief concert-programma, filmavonden, een drukkerij, en een internationaal artists-in-residence programma. De locatie voor deze activiteiten was van mei 2005 tot augustus 2008 de Huishoudschool aan de Laan van Meerdervoort 211. Begin september is de Huishoudschool, conform de afspraken met de gemeente, leeg en schoon opgeleverd.

Omdat de gemeente geen vervangende ruimte kon aanbieden, in tegenspraak met haar intenties zoals uitgesproken in de Nota Broedplaatsen van 2005, werd op 9 augustus 2008 de Nieuwe Kerk aan de Duinstraat 4 in Scheveningen gekraakt. De activiteiten van Luxus worden hier nu voortgezet. De hervormde gemeente Scheveningen, eigenaar van de Nieuwe Kerk, heeft vervolgens een kort geding aangespannen om ontruiming van de Nieuwe Kerk af te dwingen. Het spoedeisende belang zou de lege oplevering van de kerk aan de koper zijn, Dienst Stedelijke Ontwikkeling Scheveningen. Dit geding stond gepland op 9 september.

Vanwege de connecties tussen het Haags parket en de hervormde gemeente Scheveningen is het kort geding op verzoek van de advocaat van vereniging Luxus uitgesteld en naar het parket van Rotterdam verplaatst, om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. Het kort geding dient nu op 29 september, om 9:30 ‘s ochtends.

In antwoord op deze ontwikkelingen heeft Stroom Den Haag een adhesie verklaring uitgegeven waarin het belang van Luxus voor het culturele leven in Den Haag nogmaals onderstreept wordt: ‘Het programma dat Luxus in het pand (‘HHS’) aan de Laan van Meerdervoort 211 heeft ontwikkeld heeft in enkele jaren landelijke en zelfs internationale bekendheid gegenereerd’; ‘In het belang van de diversiteit van het kunstklimaat, maar ook in het belang van de leefbaarheid van (een deel van) de stad, mag verwacht worden dat de overheid organisaties als Vereniging Luxus juist koestert.’.

Vereniging Luxus biedt de Dienst Stedelijke Ontwikkeling Scheveningen aan om de gekraakte status van de Nieuwe Kerk om te zetten in een gebruiksovereenkomst, om totdat er daadwerkelijk begonnen wordt met het ontwikkelen van de Nieuwe Kerk, haar waardevolle programma te kunnen voortzetten.

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: