DenHaagOrg

Puur Haags

Kunstfestival ‘De Zee Komt’ op Zuiderstrand

Posted by ingezonden mededeling on 2 September, 2008

Op het Haagse Zuiderstrand, van het Scheveningse Havenhoofd tot aan Kijkduin kunt u gedurende het festival een kunstroute bezoeken. De kunstwerken zijn speciaal voor dit festival gemaakt en geïnspireerd op het thema klimaatverandering. De kunstroute is zo samengesteld dat er een immense installatie ontstaat waar de menselijke creativiteit op een respectvolle manier ingrijpt in de natuur. U bent getuige van een letterlijke ontmoeting tussen natuur en cultuur!

Gratis vervoer en begeleidende wandelingen
Vanaf Duindorp (10.30 uur) en Kijkduin (11.00 uur) starten op vrijdag, zaterdag en zondag om het uur begeleidende wandelingen langs de kunstroute. Meer informatie vindt u in het programmaboekje, dat verkrijgbaar is op locatie. Dit programmaboekje geeft u tevens recht op gratis vervoer terug door de HTM. Daarvoor dient u twee stempels te bemachtigen: een bij strandpaviljoen La Cantina en een bij strandpaviljoen Gotcha. Makkelijk zat wanneer u toch de gehele route loopt!

Locatie
Het bijzondere aan de route is natuurlijk de locatie. De combinatie van kunst tenmidden van de aanwezige (en dreigende) natuurkrachten van zand, zee en wind dragen bij aan bewustwording van de ernst van de zaak. De dreiging van de zee is dit weekend extra dichtbij want op zondagochtend 14 september om 04.00 en 16.00 uur is het springtij! Het water zal dan tot aan de strandpaviljoens staan, of alle kunstwerken de zee overleven wordt spannend!

Deelnemende kunstenaars
De deelnemende kunstenaars en/of kunstenaarsinitiatieven zijn na een tweetal selectierondes geselecteerd.

Van noord naar zuid:
·    studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
·    Bikkel
·    Vesta Kroese
·    Kunstenaarsinitiatief Baracca
·    Kunstcollectief ToPé/Tesser/Toff
·    Jurrian van den Haak
·    Carolien Adriaansche (kinderworkshop)
·    Michel Snoep
·    KunstFM (kortfilmprogramma)
·    Gosse de Kort (performance)
·    Guda Koster
·    Adrien Jeanjean
·    CosyMo’s Ice (ijscokar)
·    CosyMo’s SOLAR CINEMA
·    Catharina van Velden
·    Kunstenaarsinitiatief VillaNuts presents Daan Patijn
·    Efin Au
·    Gamal Ez

Natuurlijk kunt u de route ook van zuid naar noord lopen. Kunstenaarsinitiatief de Satellietgroep doet zonder vaste locatie mee.

De organisatie van de kunstroute is in handen van stichting STOEMP (Ewa  Kijowska Stroes, Sanne Maes en Lenny Waasdorp), m.m.v. Pim Voorneman.

Achtergrond informatie kunstenaars
Studenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK)
Drie dagen lang heeft een groep studenten van de KABK onder begeleiding van kunstenaar en docent Eva Klee op drie verschillende locaties op en rond het strand van Scheveningen gewerkt. Iedere keer hebben de studenten zich laten inspireren door de specifieke locatie. Zoals water zijn weg in het zand kan zoeken hebben zij telkens weer gezocht naar nieuwe beelden en vormen, geluiden en beeldende toepassingen. Op het ‘De zee komt!’-festival presenteren zij niet alleen de uitkomst, maar ook het proces van die drie dagen in een tentenkamp ten noorden van strandpaviljoen La Cantina.

Bikkel
Het werk van Bikkel is sterk geëngageerd. Zij toont in haar werk haar medeleven met de erbarmelijke leefomstandigheden waarin sommige mensen en dieren noodgedwongen moeten leven. De opwarming van de aarde is een sluipmoordenaar geworden. En er is bij Bikkel een grote noodzaak om haar medeleven uit te drukken in ruimtelijke objecten.
Deze ruimtelijke objecten hebben alles te maken met de CO2 uitstoot veroorzaakt door het autorijden, waar de moderne mens niet zonder lijkt te kunnen leven. Het werk van Bikkel vindt u ten zuiden van La Cantina

Vesta Kroese ‘Schouwbord’
Hé, gaat er gebouwd worden in zee? Er zijn velen plannen voor nieuw land langs de kustlijn in het zeewater. Een windmolenpark, flatgebouwen, een nieuw stuk stad.
Of zijn het de resten van het bouwbord van de nieuwe woningen in de duinen, reeds overspoelt door de oprukkende zee…
Vesta’s werk is mede mogelijk gemaakt door het Fonds BKVB en staat ten noorden van strandpaviljoen Zuid.

Kunstenaarsinitiatief Baracca
Het tij klimt.
De tijd drinkt.
Alles wat niet
functioneel is blijft
achter. Vaar
wel.

Het werk van Baracca bevindt zich tussen de strandpaviljoenen Zuid en South Beach.

Kunstcollectief: ToPé/Tesser/Toff
Het beeld van ToPé/Tesser/Toff  (samenwerkend vanaf 1999) is tot stand gekomen bij de gedachte dat wanneer de zeespiegel stijgt, boten steeds verder landinwaarts varen. De zee schuift verder op en Nederland verliest stukken land, als eerste bij de kustlijn. Wanneer de zee komt, komen de boten dichterbij…!
Het beeld van dit kunstcollectief kunt u net ten noorden van South Beach aanschouwen.

Kinderworkshop ‘strandafvalbeesten’ van Carolien Adriaansche
Ben je niet ouder dan 12 jaar? Dan kan je bij Carolien Adriaansche strandafvalbeesten maken van gejutte strandmaterialen. Op vrijdag doet zij dit met leerlingen van basisschool de Parkiet. Op zondag geeft zij een doorlopende workshop en kan je aansluiten zolang als je wilt. Je vindt Carolien van 12.00 u tot 16.00 u bij strandafslag 9 bij de Fuut.

KunstFM (programma korte films)
KunstFM biedt van 11.00 tot 19.00 uur een doorlopend filmprogramma in de zeecontainer van strandpaviljoen de Kwartel. Om 14.00, 16.00 en 19.00 uur wordt dit doorlopende programma onderbroken voor documentaires en film. Op zondag is de laatste voorstelling vanwege springtij om 16.00 uur.

Gosse de Kort (performance)
Ara is het drukvat dat zich tussen de twee waterkolommen in een Romeins wateruurwerk bevindt. In deze installatie is aan het mechaniek van de oude klok een door ultrasone trilling aangedreven wolken machine toegevoegd. Tijdens de performance van Gosse de Kort worden de precisie van de klok en de chaos van de wolk met elkaar verenigd.  In dit spel van beheersing wordt zichtbaar hoe ze met elkaar verbonden zijn. U kunt twee maal per dag van de performance genieten. Tijden en locatie worden later bekend gemaakt. Vraagt u de organisatie (STOEMP) voor meer informatie, zij bevinden zich gedurende het festival in strandpaviljoen de Kwartel.

Guda Koster
In de buurt waar Guda vandaan komt, heb je drie dijken: ‘de waker’, ‘de dromer’ en ‘de slaper’. Dat stelde haar als kind gerust; als het water zo hoog zou komen dat ‘de waker’ het zou begeven dan was er nog een dijk en daarna nog één.
Maar de vooruitzichten betreffende de zeespiegelstijging voor de komende honderd jaar zijn zo pessimistisch dat je jezelf af moet vragen of ‘de slaper’ wel kan blijven slapen. Het water komt er aan, wees voorbereid!
Het werk van Guda Koster staat tussen de Kwartel en Moby Dick.

Adrien Jeanjean
Het werk van Adrien Jeanjean steekt nog maar net met z’n kop boven het zand ten zuiden van Moby Dick.

CosyMo’s SOLAR ICE:’De zon brengt verkoeling’
CosyMo’s SOLAR ICE is een ijscokar met ‘ijsjes-maak-project’ dat volledig werkt op zonne-energie! Zo brengt de zon ons naast warmte ook verkoeling. Op een laagdrempelige manier laat SOLAR ICE zien hoe zonne-energie werkt en hoe je door een ‘omkering’ van een gedachte een duurzamer leefklimaat kan creëren.
De waterijsjes zijn gemaakt van biologische ranja. Voor je een ijsje koopt, vragen we je om een lieve, aardige, duurzame boodschap op een ijsstokje te schrijven waar vervolgens weer een ijslolly van wordt gemaakt (uitvoering met dank aan: David Engel).
U kunt een ijsje kopen bij de CosyMo’s SOLAR ICE op vrijdag en zondag van 12.30 – 18.00 uur in de buurt van beachclub Friends.

CosyMo’s SOLAR CINEMA
CosyMo’s SOLAR-CINEMA is een mobiele bioscoop die werkt op zonnestroom. Alle filmapparatuur draait op de zonne-energie die opgeslagen wordt gedurende de dag. Kunstenaar/filmmaker Maureen Prins ontwikkelde onder  pseudoniem CosyMo deze concepten.

Cosy staat uiteraard voor gezellig. Kom naar het strand, neem gezellig je klapstoeltje, hapje en drankje mee en laat je verrassen door het ‘Pluk on Tour’ kort filmprogramma, geselecteerd door Pluk de Nacht (zie www.plukdenacht.nl)
De CosyMo’s SOLAR CINEMA draait op vrijdagavond van 20.30 – 23.00 u, tevens bij beachclub Friends.

Catharina van Velden: ‘Happy Family’.
De zeespiegel zal gaan stijgen. Wat nu nog vanzelfsprekend is, kan zomaar veranderen. We gaan het hogerop zoeken omdat we een happy family zijn en dat willen blijven. U komt de ‘Happy Family’ tegen bij Pier 32.

Efin Au
Efin Au laat je de kwetsbaarheid van onze defensie en beschutting tegenover de machtige natuur ervaren. Mee bouwen is een must en een belangrijk onderdeel van dit kunstwerk, want we zijn in deze kwestie geen toeschouwer! Dus pak een zandzak en help mee! Je kan helpen zakken vullen ten noorden van strandpaviljoenTitus.

Satellietgroep
Kunstenaarsinitiatief Satellietgroep heeft als doel ruimte voor kunst en
cultuur in/aan zee te veroveren. De zee en de actuele veranderingen van de
kust vormen een inspirerend en innovatief vertrekpunt. Door kunsten en ook
wetenschap te verbinden aan maritieme en culturele vraagstukken wil
Satellietgroep nieuwe betekenissen en nieuwe visies genereren ten aanzien
van de zee, de kust, de gebruikers en de relatie met de stad.  Voor meer info kan je kijken op www.satellietgroep.nl, de Satellietgroep heeft geen vast locatie.

2 Responses to “Kunstfestival ‘De Zee Komt’ op Zuiderstrand”

 1. Laura Roest said

  We hebben de kunstroute vandaag van zuid naar noord gelopen. Een aantal kunstwerken vonden we aardig, de meeste vielen wat tegen. Maar dat is een kwestie van smaak.

  Wat ons heel erg tegen is gevallen is de weinige publiciteit die aan het festival is gegeven. Startend in Kijkduin staat er nergens bewegwijzering. Bij geen enkel kunstwerk staat een bord waaruit blijkt dat het onderdeel van het festival is. De kunstwerken staan dermate ver uit elkaar dat er van eenheid weinig tot geen sprake is.

  Naar onze mening doet dit onrecht aan de kunstenaars, die waarschijnlijk met veel inzet aan hun ideeën hebben gewerkt.

  Onze reactie is bedoeld als positieve feedback, het is een prima idee om op een bijzondere manier aandacht aan kunst en mileu te schenken, maar zorg er dan ook voor dat het onder de aandacht wordt gebracht.

 2. Henny said

  @laura rouille.
  Kunst is 1 ding maar pr is een hele andere kwestie.
  Voor die Haagse pr is Frits Huffnagel verantwoordelijk, maar die staat helaas niet meer met zijn beide benen op de (Haagse) grond.
  Mensen van zijn allooi vliegen tegenwoordig boven Den Haag in een helikopter en dan lijkt die onderlinge afstand van die kunstwerken ook veel minder dan wat je aangeeft.
  Misschien een ideetje om vriendjes met Frits te worden, dan kan je misschien als gastwentelteefje die kunstwerken bewonderen.
  Kan je ook eens lekker uit de hoogte doen en in hogere sferen geraken.:-)

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: