DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Akbar Simonse 1947-2021

  Toen ik in 2007 digitaal ging, was Akbar één van de fotografen die ik tegenkwam bij Haags bakkie en op Flickr. Een voorbeeld om de fotowereld verder te verkennen Zijn kijk op mensen in zijn vele straatfoto’s neemt je mee naar een volgend niveau.Zijn passie voor graffiti deed me ontdekken hoe mooi en speciaal deze […]

  Gespot: Schavuit van Oranje 2

  Sinds een paar jaar ben ik verslingerd aan  een dagje foto’s maken van een elite gebeuren in Italie. De Mille Miglia. Ieder jaar in mei (vanwege covid vorig jaar in oktober en dit jaar in Juni) wordt de re enactment van de legendarische Italiaanse wegrace van Brescia in het noorden tot Rome en weer terug, […]

  Anna Blaman een lesbische schrijfster

  Kreeg  onlangs de  de vraag voorgelegd of ik het Anna Blaman plein wist. Ik kon dat bevestigend antwoorden want ik heb een aantal jaren als fotograaf voor de Haagse Hopjes op diverse pleinen in Transvaal foto’s gemaakt waaronder ook het Blamanplein. Toen kwam de vraag of ik wist dat ze een lesbische schrijfster was want […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

SP onderzoekt gevolgen van verdwijnen I-D banen

Posted by ingezonden mededeling on 29 August, 2008

Op 1 januari 2009 stopt de subsidieregeling voor de I-D banen.
Hierdoor komen honderden mensen op straat te staan. De eerste collectieve ontslagaanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zijn al ingediend. Bezwaren daartegen zijn verworpen.
De SP fractie van de gemeenteraad Den Haag onderzoekt momenteel wat de gevolgen zijn voor de organisaties waarbij I-D ers werkzaam zijn. Hiertoe zijn ruim 350 enquêtes naar o.a. scholen en culturele- en welzijnsorganisaties verstuurd.  
De SP wil weten wat dit voor de stad betekent in het kader van de dienstverlening, maatschappelijke- en sociale ondersteuning.
“Het is van de zotte als speelvoorzieningen zoals de Haagse Hopjes, moeten sluiten omdat de I-D ers worden ontslagen. Of allerlei activiteiten (b.v. kinderopvang, theatervoorstellingen) niet meer georganiseerd kunnen worden” aldus raadslid Tymen Colijn.
“Wat het ontslag voor de mensen met een I-D baan betekent weten we inmiddels. De schrijnende verhalen en verbroken beloftes spreken boekdelen. Om het hele verhaal compleet te krijgen nu dus deze actie naar de werkgevers”

De gemeente Den Haag in de persoon van wethouder Henk Kool, legt de verantwoordelijkheid bij de werkgevers. De SP vindt dat het hier een dermate belangrijke situatie betreft dat ook de gemeenteraad en de gemeente zelf als werkgever hierin de verantwoordelijkheid moet nemen.
“De mensen met een I-D baan hebben in de loop van de tijd hun sporen verdiend en zijn in veel gevallen onmisbaar .De belofte naar regulier werk moet naar de mening van de SP uitgevoerd worden” aldus Tymen Colijn.
De uitslagen en aanbevelingen van het onderzoek zullen op termijn gepresenteerd worden.

11 Responses to “SP onderzoekt gevolgen van verdwijnen I-D banen”

 1. Wil Vonk said

  Het fenomeen I-D banen heeft de gemeente Den Haag nog 4 jaar extra uit eigen middelen bekostigd. Er was hoop dat het kabinet wellicht met een oplossing zou komen. Natuurlijk is het belangrijk dat de betreffede mensen aan het werk kunnen blijven. De gemeete heeft hier een taak in. Zorgelijk is het feit dat sommige IDers geheel tegen de regels in, reguliere banen hebben opgevuld.Daar zit dan ook het pijnpunt. Ben erg benieuwd welke instelling het eerst gaat klagen dat zijn hun werkzaamheden niet voort kunnen zetten.

 2. Ton said

  Maar de eerste organisatie die gaat klagen heeft het gewoon niet nodig, daar ze meestal zelf goed in de slappe was zitten, maar geen cent aan anderen willen spenderen.

  Mijn moeder zei altijd;
  “Klagers geen nood en pochers geen brood”

  Fijn zo’n gemeenteraad met tonnen boter op haar hoofd.
  Dik 10 jaar lang heeft men het op zijn beloop gelaten en zaten die mensen met de frustraties dat, hoe hard zij ook werkten, ze er als IDer niets mee opschoten.
  En het is natuurlijk typerend voor dit “debacle” dat al die IDers bij organisaties terecht zijn gekomen die gelieerd zijn aan welzijn en er geen enkele IDer bij een normaal commercieel bedrijf was en is gedetacheerd. Wat dat betreft kon je er dus op wachten dat ze de kruik net zo lang te water zouden laten gaan tot die barstte. En dat is dan nu eindelijk gebeurd. Die IDers hadden nooit bij die non profit bedrijven tewerk gesteld mogen worden, want ondanks dat non profit, hebben ze er via oneigenlijk ge(mis)bruik er walgelijk van geprófiteerd over de ruggen van die IDers, die ze vooruit hadden moeten helpen.
  De conclusie is dan ook, dat er bij voorbaat geen enkel zicht was op een baan in het normale bedrijfsleven.

  Dat gratis ID werkvee kwam die organisaties wel mooi uit en ik denk ook dat veel van die organisaties alleen maar de boel leegvreten en niet echt een substantiële bijdrage aan de gemeenschap in zijn geheel leveren. Ik ben zelfs van mening dat zo onderhand dat hele welzijn op de schop moet. Een “mooi” voorbeeld is die gedwongen nering bij BOOG die de raad ook een doorn in het oog is.

  Dan is het zelfs vreemd dat je als SP of welke andere partij dan ook je daar druk om maakt.
  Laat toch die hele boel in duigen vallen.
  Er zijn dik betaalde organisaties opgetuigd met de bedoeling dat er ook mensen, die voorheen werkloos waren, aangesteld zouden worden om de problemen op te lossen. Het resultaat was dat het bestuur en het vaste personeel van welzijn een redelijke tot dik belegde boterham hadden en de IDers wel het werk deden, maar daar zelf per saldo niets wijzer van werden. Daarnaast speelde natuurlijk het feit dat als die problemen echt opgelost waren geweest, dan hadden die mensen weer werkloos thuis gezeten, inclusief het wél in reguliere dienst zijnde personeel.
  Dus ze deden en doen nog steeds niks, lieten en laten nog steeds de problemen groter worden en vervolgens moeten er nog meer mensen bij, die ook niets wezenlijks bijdragen.
  Uiteindelijk zitten we opgescheept met allerlei organisaties die zich in wezen met helemaal niks bezig houden.

  Welzijn is verworden tot een organisatie met een waterhoofd, eigenlijk meer een Cerberuskop.

  Het is toch van de gekke dat er in het clubhuis De Mussen aan de Hoefkade een convenant wordt gesloten tussen 20 organisaties, waar niet 1 bewoner bemoeienis mee heeft gehad.
  Ze doen van alles waar niét om gevraagd wordt.
  Ouders zouden graag zien dat die jongeren met iets zinvols bezig zouden zijn na schooltijd, maar wat doen ze?
  Ze laten het zoveelste voetbalveldje aanleggen, en dan komen ze met kulverhalen dat, dat allemaal nodig is en als klap op de vuurpijl wordt er ook nog gesuggereerd dat je met dat soort zaken zelfs een startkwalificatie als jongere zou kunnen behalen.
  Wat je al niet moet verzinnen om je subsidie binnen te harken en ze trappen er nog in ook.
  Dan is het dus ook niet zo gek dat men ernstig aan de verstandelijke vermogens gaat twijfelen van diegene die daar de financiële middelen voor beschikbaar stelt.

  Hoe vervelend voor de IDers ook.
  Ze mogen God op hun blote knietjes danken, en dat mag die gemeenteraad eigenlijk ook, dat de boel nu in elkaar lazert. Eindelijk een kans om grip op die zooi te kunnen krijgen.
  Dus probeer nou niet de boel te redden, maar zorg ervoor dat je een nieuwe organisatie op poten zet zónder al dat oude zeer.
  Blijft het feit dat veel van die IDers zich al die jaren uit de naad hebben gewerkt, 10 jaar of langer in die waardeloze situatie verkeerden, geen uitzicht kregen op een reguliere baan en nu op een leeftijd zijn dat ze te oud zijn voor de arbeidsmarkt.

 3. Ton said

  En nog even over die SP;
  Hoe goed bedoeld ook.
  Het handhaven van de situatie als zodanig zal niets veranderen aan de waardeloze werkomgeving van die IDers en biedt geen enkel perspectief. Zij zullen ten allen tijde zonder enig uitzicht op ook maar énige verbetering, onderaan of zelfs náást de arbeidsmarkt vallen.
  Dus hou er gewoon mee op. Verzin wat anders en wat humaners, iets wat echt zoden aan de dijk zet, want hier pest je mensen alleen maar mee of ze gaan er mentaal geheel onderdoor.
  Maar dan ben je er natuurlijk weel mooi vanaf, als ze in de WAO of in een psychiatrische inrichting zitten.

 4. Op zich juist dat de ID-banen verdwijnen, het is concurentievervalsend. Zorg eens voor echt werk ipv de markt te verstieren. Uiteraard een ieder een goed inkomen gunnende. Dat de SP het opneemt voor de personen die een ID-baan hebben is op zich prima, nu nog een beleid dat werkzoekenenden naar echt werk zal helpen opdat de ID-baan niet meer nodig is. Hoeveel geld heeft de gemeente ooit over de balk gekald met de ruiterspelen, drugsholen waar de buurt niet beter van geworden is en de kokosnotenbomen die men pas aangeschaft heeft. Ik denk dat Wil Vonk bovenstaande zal beamen en hierbij opgemerkt dat Wil in de fractie tegen de drugsholen was(haar fractie niet trouwens). Beter laat gekeerd dan onbezonnen doorgaan en waar een wil is is een vonk?

 5. Wil Vonk said

  Er zit nog een oneerlijk element in de Id-banen. Ik weet dat er mensen blijvend in de ID baan zijn blijven hangen die absoluut niet enig perspectief op individuele vooruitgang hadden. Eigenijk mensen die behoren tot de clienten ipv weknemer. Het zie ze gegund maar eigenlijk verdienden zij ten onrechte meer dan anderen in dezelfde situatie. Ik sluit aan dat ID banen weinig tot niets hebben opgeleverd. Tot slot: waar een wil is, is een Vonk? Vast wel. het vonkje gloeit nog steeds.

 6. Ton said

  Ik heb die SP er al eens eerder van proberen te doordringen dat ze met dit gezever helemaal niets opschieten. Ze moeten er mee kappen, het is zeuren om het zeuren en er wordt niemand mee geholpen.
  Opdoeken dat hele ID gebeuren.
  Als er iets niet werkt, dan moet je het lef hebben om dat toe te durven geven en er een punt achter zetten. Maar het is typisch Haags beleid. Door blijven sukkelen met de verkeerde beleidskeuzes.
  Veel raadsleden zitten er al veel te lang, dát is het hele probleem.
  Drie periodes van 4 jaar is mooi genoeg geweest en dan wegwezen.
  Een stad is een dynamisch gebeuren en dan kan het wel eens zo zijn, dat er een beslissing van vroeger teruggedraaid moet worden. Maar vanwege het feit dat die fossielen er al tig jaar zitten, zouden ze tegen een beslissing in moeten gaan waar ze vroeger zelf voor gekozen hebben. Maar je kan met die SP net zo goed tegen een muur kletsen. Ze hebben de flexibiliteit van een loden deur.
  Hier mijn vorige retirade op denhaag.org over die ID banen;

  http://snipurl.com/3lb2r

 7. Redder said

  Mijn bedrijf heeft vele trajecten in de aanbieding. Eén daarvan is onder intensieve begeleiding op de werkplek aan de slag om zo uiteindelijk zelfstandig aan de slag te kunnen. Niks geen subsidies gewoon werken en vanaf dag 1 betaald worden voor je werk.

  Nu blijkt de gemeente zich weer vast te hebben laten spijkeren met een contract met Randstad waarbij blijkbaar alles naar of via Randstad gaat. Gevolg is dat ik mijn diensten als een soort onderaannemer kan etaleren bij mijn concurrent i.p.v. rechtstreeks bij de gemeente.

  Men vergeet daarbij voor het gemak dat ik mijn bronnen natuurlijk niet ga prijsgeven aan een concurrent. Jammer voor Den Haag, weer een gemiste kans.

 8. dre said

  Eerst banen als conducteurs en concierges wegsaneren om er vervolgens supergoedkope id ers voor in de plaats te nemen.

  Ook in de zorg maken ze er misbruik van, nu de id baan weg is moet je spw4 hebben om hetzelfde werk te doen………..er is te veel misbruik van gemaakt door werkgevers, uitbuiting, geen scholing en respect.

  Een uitmelkbaan zou een betere benaming zijn geweest, een stel asociale klootzakken die denken meer te zijn deden wat begeleiding, waren te dom om dit te begrijpen.

 9. dre said

  Daarmee wik ik zeggen dat het idee opzich goed was maar de uitvoering misselijkmakend. De aasgier ruikte zijn kans en het ging ineens niet meer over de mens maar over poppetjes en goedkope arbeid.

 10. dre said

  He mr Redder, je praatjes zijn mooi maar je ben geen knip voor je neus waard als mens, wie denk je dat je bent? Piet Parasiet !

 11. Fotograaf said

  Fotograaf…

  […]SP onderzoekt gevolgen van verdwijnen I-D banen « DenHaag.Org[…]…

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: