DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Stoeptegel Automatisering

  Gisteren werd Inez Weski in Zomergasten aan de tand gevoeld, Ik viel er later in. De interviewster irriteerde mij, omdat ze verschillende malen tevergeefs vrij direct naar allerlei privé zaken  vroeg waarvan Inez duidelijk had aangegeven dat ze er niet over wilde praten.  Aan de andere kant: “Waarom ga je er dan zitten, dame, als […]

  De beeldenstorm is in aantocht

  Het is alweer een tijd geleden dat ik foto’s maakte op het Burgemeester De Monchyplein. Het was mooi weer met de zon uit de goede hoek. Nadat ik de gebouwen had vastgelegd viel mijn oog op de grote reliëfs aan de muur. Ik kende ze wel maar het licht viel nu anders. Het reliëf dat […]

  Ferd en Fem: Het komisch duo

  De aanleiding voor deze post is de anti racisme demonstratie op de dam op tweede pinksterdag. Ik plaatste dit op FaceBook: Het gaf aanleiding tot een paar felle reacties van medestanders en van tegenstanders. Wat volgde vind ik ontluisterend. Het Ministerie van Justitie maakt een een whatsapp communicatie hierover tussen Fem en Ferd openbaar: Wanneer […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Nieuwbouw Stationsplein wel heel snel oudbouw

Posted by @interniek on 31 July, 2008

Verpaupering alom

Verpaupering alom

Nog niet zolang geleden was dit complex aan het Stationsplein bij het Station Hollands Spoor nieuwbouw kan ik mij herinneren. Wat daarmee toch gebeurt om het er na zo’n korte tijd er zo uit te laten zien. Meer in Hagaz!ne

10 Responses to “Nieuwbouw Stationsplein wel heel snel oudbouw”

 1. Frans said

  “Het lage segment” en dat slaat gelijk op het niveau waarschijnlijk.

  Inderdaad, de gemeente is overeengekomen 70% van de woningen toe te wijzen en als dan zo’n bijdehante wethouder sloopkogel het weer eens voor elkaar heeft dat op een tokkiewijk een sloop-etiket wordt geplakt, dan moeten de bewoners van zo’n hele wijk worden uitgeplaatst.
  Wat is er dan makkelijker dan het verstand op nul te zetten, geen spreidingsbeleid uit te voeren en die hele kliek weer bij elkaar te zetten en die hele zooi in de eerste de beste gereedgekomen nieuwbouw van een corporatie te dumpen.

  BBSH = Besluit Beheer Sociale Huursector, dat zijn de lage inkomens.

  Dat er naar gestreefd wordt om ook in de eenzijdige wijken 70% van de vrijkomende voorraad aan de BBSH-doelgroep te verhuren met een minimum van 60%. De voor Den Haag betrokken corporaties zijn Vestia, Staedion, HaagWonen, Wooninvest, Vidomes en SWY (Samenwerkende Woningcorporaties Ypenburg).
  De afspraken zijn vooral gericht op:
  • het huisvesten van de BBSH-doelgroep;
  • de slaagkansen van verschillende inkomensgroepen en
  • mogelijkheden om te experimenteren met zgn. lokaal maatwerk.

  Click to access RIS140234.PDF

  Je kan je afvragen hoe men het ooit zover heeft laten komen dat de gemeente er voor zorgt dat er een overbewoning van de minste inkomens in zo’n buurt ontstaat en diezelfde gemeente bij Vogelaar de hand op weet te houden, die vervolgens het geld uit de zakken van diezelfde corporaties weet te trekken.

  Dar moet veel meer achter de schermen aan de hand zijn, dan wij ooit voor mogelijk houden. Want anders laat je, je dit toch echt niet als corporatie overkomen dat je een gebouw binnen 10 jaar kan afschrijven of geheel moet revitaliseren en dat je zelfs nog gedwongen wordt door een minister om dat te doen.

  Zie ook de link bovenaan dit artikel waar u dan kunt lezen dat we 761 miljoen reserve hebben.

 2. Anal Poet said

  Dit lijkt toch meer op ‘n Laag Cement.

  Weet je zeker dat dit niet de bowery van de achterbuurt van het ghetto van een of andere underperforming lowlife failing city in de USA is?

  Maar misschien zit er wel muziek in.

  Krijgen we niet de PhillySound maar de FilistijnenSound …

 3. Ton said

  Het lage segment?

  Het zal er wel meer mee te maken hebben dat de bewoners niet wordt verteld wat er van hun verwacht wordt.
  Net zoals het schoonmaken van het portiek waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt.
  Dat werd vroeger gewoon per toerbeurt gedaan , dat ging vroeger altijd goed maar dan liet men het soms doen en mocht de schoonmaker elke keer achter zijn geld aan gaan rennen en haakte uiteindelijk ook af.
  Dat moet je dus als verhuurder gewoon zelf laten doen en bij de servicekosten berekenen, dan ben je gewoon van dat gezeur af.
  Heel, heel vroeger werd er op de huishoudschool onderricht gegeven hoe je met je huis om moest gaan, het gasfornuis, de kachel etc. En in die jaren 50-60 waren er nog maar weinig allochtonen. Ja, gastarbeiders keurig in het pak en die hielden het ook netjes.

  http://snipurl.com/38zpi

  Maar allengs kwamen er de economische gelukszoekers en dat mag.
  Ik heb nooit begrepen dat een politiek vluchteling, iemand die zijn grote smoel niet kon houden in een land, waarvan je wist dat het je kop kon kosten, wel mag blijven omdat hij anders het leven zou laten en iemand die om dreigt te komen van de honger, wegens gebrek aan bestaansmiddelen niet. Als je geen eten voor je gezin hebt en je kan naar een land waar je zelfs met niksdoen te eten krijgt, dan ben je ten opzichte van je gezin gewoon verplicht daar heen te gaan, al is het kruipend.
  En als je het daar niet mee eens bent dan moet je het systeem veranderen, niet diegene willen straffen die er in je ogen misbruik van maakt, terwijl je die gelegenheid zelf geschapen hebt.

  Maar terug naar het onderwerp.
  Als je nu mensen huisvest die gewend waren om 1 keer per dag hun hut schoon te vegen en alle rotzooi in de langsstromende rivier te donderen, dan moet je niet gek opkijken als ze je huis uitwonen.
  Een geiser gekocht op de markt voor 25 euro, nooit schoongemaakt en omdat er geen subsidie gegeven wordt op energie alle ventilatieroosters afgesloten.
  Het probleem lost zich dan vanzelf wel op, kan je cynisch vaststellen, maar dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Al was het alleen maar dat je voordat je nieuwe huurders kan plaatsen toch weer kosten moet maken of met huurderving te maken krijgt vanwege een maand of meer leegstand.
  Maar de verhuurder treft hier ook blaam.
  Je kan een koffiezetapparaat kopen voor 15 euro en dan krijg je en gebruiksaanwijzing in 26 talen, maar wel een woning tot je beschikking krijgen van 150.000 euro en geen enkele uitleg hoe er verantwoord mee om te gaan.
  Wel allerlei onzin projecten door allerlei subsidiesponzen van organisaties uit laten voeren om de vrouwen gezellig bezig te houden, maar een dergelijk essentieel, zelfs levensreddend onderricht geven ze niet.

 4. Frans said

  Ton schreef;
  ”er geen subsidie gegeven wordt op energie”

  Nu kan je er op rekenen dat de SP straks vragen gaat stellen waarom die Vogelaarpopulatie geen energietoeslag krijgt en of Henk Kool dat maar even wil regelen.

  Maar ik denk dat menig uitkeringsgerechtigde meer te besteden heeft dan een werkende hier in Den Haag.

  http://www.denhaagtekijk.blog-city.com/werken_levert_zelfs_minder_op_dan_bijstand.htm

 5. Zo te zien wordt dit een nieuwe gebruikersruimte. Een blind paard van troye kan er geen schade aanrichten, dus kan het van der Vennepark verhuizen.

 6. multidifficulti

  Het paard van Troje is in de vorige eeuw al met Klijnsma binnengehaald en net toen we dachten dat ze vanwege het failliet van welzijn naar de paardenslagerij zou worden afgevoerd maakten die onvolprezen super intelligente gemeenteraad haar wethouder van financiën omdat ze had bewezen zo goed met geld om te kunnen gaan.

  Wethouder Klijnsma (PvdA) kan zich bovendien moeilijk nog een zeperd veroorloven nadat ze de welzijnsorganisatie op kosten van de gemeente failliet liet gaan.
  http://www.trouw.nl/archief/article370000.ece/Gebruikersruimte_Geen_jaknikkende_opblaaspop

 7. Vennemoerasbewoners said

  @multidifficulti

  Het paard van Troje is in de vorige eeuw al met Klijnsma binnengehaald en net toen we dachten dat ze vanwege het failliet van welzijn naar de paardenslagerij zou worden afgevoerd maakten die onvolprezen super intelligente gemeenteraad haar wethouder van financiën omdat ze had bewezen zo goed met geld om te kunnen gaan.

  Wethouder Klijnsma (PvdA) kan zich bovendien moeilijk nog een zeperd veroorloven nadat ze de welzijnsorganisatie op kosten van de gemeente failliet liet gaan.

  http://www.trouw.nl/archief/article370000.ece/Gebruikersruimte_Geen_jaknikkende_opblaaspop

 8. Stationsbuurter said

  De Stationsbuurt is geen Tokkibuurt maar een van de meest gemeleerde buurt van Den Haag.
  Het blijkt steeds weer dat buitenstaanders de buurt verkeerd beoordelen De meeste bewoners wonen met veel plezier in deze buurt en willen er niet weg.Ik woon hier nu al 35 jaar
  Het dichtgetimmerde pand heette in de volksmond het kleine belastingkantoor en is nu in handen van de Geste groep.Alle panden op brede deel Stationsweg(op een na)aan de kant van het grote Belastingkantoor is ook in handen van de Geste groep.Het eerste plan wat de Geste groep voor het brede deel Stationsweg voorlegde is afgewezen. Een actieve bewonersorganisatie houdt met de werkgroep Bouw en Visie alles goed in de gaten en komt ook zelf met voorstellen.Zie http://www.buurtstation.nl buurtkrant mei 2008 dan weet je precies wat er speelt in de Stationsbuurt en een foto van het plan voor het kleine belastingkantoor dit is een bedrijfspand en geen appartementencomplex geweest.
  Kom eens langs in de Stationsbuurt en kijk met andere ogen.

 9. Mo said

  Het is inderdaad een gemeleerde buurt van diepe en droeve ellende. Ik heb er vroeger gewoond op het oude Stationsplein en woon er nu wederom 20 jaar, waarvan ik de laatste tien jaar bezig ben te trachten een andere woning te verkrijgen. Ik vind de plannen van Geste en Stevens zeer goed. Vind het een prachtige aanpak en een prachtig plan en hoop dan ook dat dit ten goede komt van het gebied.

  Helaas is wel de les in dit gebied, hoe mooi je het ook maakt, hoe vaak je het ook vernieuwd, iedere keer worden er mensen gehuisvest die er een puinhoop van maken en waar niet op wordt ingegrepen. Het is en zal altijd een doorgangsbgebied blijven waar de meeste of tijdelijk verblijven omdat het zo makkelijk in de buurt van het centrum of alle Haagsch vervoer ligt. Of men blijft en tracht de gehele omgeving aan zich aan te passen i.p.v. andersom. Het echte fijne wonen is het in deze buurt allang niet meer en men weet dat ook zeer duidelijk bij woningbouwverenigingen,de Gemeente en bij de politie. Daarom komt hier op het frontvlak een mooie aangelegenheid waarbij men op de backstage vlak een bepaald doelgroepenbeleid heeft en wel een hele duidelijke ook, waar de wet van de jungle nu al geldt.

  Overigens is dit ook niets nieuws. Dit beleid handhaafd men al sinds 1851 toen men in de buurt asocialen via ‘De Maatschappij van het Nut’ ging plaatsen. Dit komt haast in iedere stad en ieder dorp bij en rondom de stations en de kerken die in het centrum zijn geplaatst. Is dus een historisch gegeven.

 10. joice said

  waarom dit gebouw niet gewoon bewoond wordt is mij een raadsel. Ik ben namelijk 3 jaar naar een betaalbare woning op zoek geweest in den haag, ook via de woningbouw, met een laag inkomen en kon niets krijgen. Terwijl ik elke keer naar dit gebouw mocht kijken onderweg naar werk.
  Spijtig dat het niet gekraakt is, onteigenen die handel, dan kunnen er tenminste mensen wonen die de boel weer bewoonbaarmaken.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: