DenHaagOrg

Puur Haags

Comfortabel op de Socialsofa in Escamp

Posted by jandewandelaar on 6 July, 2008

Minister Vogelaar bezocht reeds op maandag 26 mei het tijdelijke atelier van ‘To meet is to create’ in het Haagse stadsdeel Escamp. Hier werkte enthousiaste wijkbewoners onder begeleiding van beeldend kunstenaar Saskia van Haeren aan de Socialsofa. Dit is een betonnen bank volgens huiskamermodel die door wijkbewoners wordt bekleed met mozaïek volgens een uniek ontwerp. De banken zijn de nieuwe ontmoetingsplekken in de buurt.

Op 3 juli werden 3 van de banken uiteindelijk geplaatst in Escamp.  De bewoners van de wijken in Escamp kunnen elkaar nu ontmoeten op de Socialsofa’s. Dit zijn comfortabele en vrolijke straatbanken bekleedt met mozaïek die mensen letterlijk en figuurlijk bij elkaar brengen.

De gemeente en woningcorporatie Staedion  schonken de eerste Socialsofa’s aan de wijken Vredenrust, Morgenstond en Moerwijk. De Stadsdeelwethouder van Escamp Rabin Baldewsingh heeft de straatbanken samen met Staedion op feestelijke wijze onthuld.

Ambachtsgaarde

Amachtsgaarde

Socialsofa’s: een stukje huiskamer op straat
Het initiatief Socialsofa is geboren in Tilburg. Twee jaar geleden wilde cabaretière Karin Bruers iets doen tegen “de sociale verkilling” in de samenleving. “De banken zijn eigenlijk een verlengstuk van de huiskamer”, zegt Van Haeren. In Tilburg staan inmiddels al zo’n 100 van dergelijke banken door de gehele stad. Ze worden gesponsord door  bedrijven en geschonken aan de bewoners. Zo worden de huiskamers vergroot naar pleinen, straten  en parken.

De Haagse stichting Stad en kerk, STEK heeft aan kunstenares Saskia  van Haeren de opdracht gegeven om de Socialsofa naar Den Haag te halen.

Zie ook: Meehelpen met Kunst in de Wijk in stadsdeel Escamp

7 Responses to “Comfortabel op de Socialsofa in Escamp”

 1. En Rabin Baldewsingh mocht die banken glunderend onthullen. Vooral het idee dat het hem geen geld hoefde te kosten zal hem zeer aangesproken hebben. Dat 1 mijoen burgerschapsfonds van Baldi is niet aan te spreken, je kan nog makkelijker wat goudstaven uit Fort Knox halen, dan dat je ook maar één euro uit dat fonds van hem weet los te krijgen. Die banken helpen mensen ook echt, je kan er van eten als je dat tenminste hebt. Die dingen zijn leuk als je echt niet meer weet wat je met je geld moet doen en als de stad tenminste een keer af zou zijn. En dat lijkt zeker niet het geval in een stad waarbij de voedselbanken de grootste moeite hebben de noodlijdende bevolking van voldoende voedsel te voorzien. Misschien kunnen de karretjes van de gaarkeukens de locaties van die banken als uitdeelpost gebruiken.

 2. Het verbaast me niks dat die soci(a)opaten van STEK die bank naar Den Haag wilden halen. STEK is een zeer eenzijdig naar de maatschappij gerichte organisatie die het altijd en alléén maar opneemt voor de zwakkeren maar in dat beleid nog wel eens de plank misslaat.
  Alleen de belangen van die zwakkeren dienen te prevaleren, daarbij gemakshalve totaal voorbijgaand aan de noden van anderen, de gewone man in de straat. En de zwakste is bijvoorbeeld de dakloze verslaafde die wonderwel in staat blijkt sterk genoeg te zijn om zijn verslaving in stand te houden. Die verslaafde is nogal standvastig in dat gedrag, dus om die nou zwak te noemen? En daarvoor moeten alle belangen van anderen wijken. Want als je protesteert dan word je in de hoek getrapt als asociaal of nimby.
  Afgezien van het feit dat ze zich presenteren als een organisatie voor allerlei zaken en situaties die eigenlijk niet zouden mogen bestaan moet je, je eens afvragen wat de toegevoegde waarde is voor Den Haag voor bijvoorbeeld hun hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers?
  Wie ben je dan wel om ons rechtssysteem te trotseren en rechterlijk uitspraken gewoon te negeren. Goed ons systeem is niet perfect, maar als een rechter uiteindelijk na een fiks aantal jarenlange procedures besluit dat er geen rechtsgrond is voor legaal verblijf in Nederland dan moet je die mensen niet de gelegenheid geven zich te verstoppen in de illegaliteit en ze dan nog helpen ook. Daar is die persoon ook niet mee geholpen met een leven van voortdurende angst om in de kraag gevat te worden en alsnog te worden uitgezet. En hulp werkt averechts. Als mensen in hun recht zouden staan dan moeten ze er voor zorgen dat het systeem gaat veranderen.
  Een katholieke priester die in de sloppen van Rio de Janeiro werkt zei het en keer als volgt.
  Je moet ze niet helpen , je moet ze laten creperen. Elke dag dat je ze wéér door een dag weet te slepen gebeurt er niets. Door ze helemaal niets meer te geven, komen ze in opstand en dan gaat er misschien iets wezenlijks veranderen.
  Wat dat betreft gedraagt STEK zich net als ons kabinet dat de bevolking rustig probeert te houden maar ook geen echte oplossingen weet te bieden en waarbij de onvrede als een veenbrand ondergronds blijft smeulen. Maar in dit geval is het niet de opstand van de zwakkeren die men moet vrezen maar de opstand van de gewone hardwerkende Hagenaar.
  Maar je mag natuurlijk geen kritiek hebben op organisaties die pretenderen sociaal bezig te zijn. Dat is not done. Dat ze te ver doorschieten en de gewone mensen er onder moeten lijden, zeker wat betreft die overlast gevende daklozen en verslaafden, moet je dan maar op de koop toe nemen. Dat ze daarmee tevens de segregatie tussen de normale burgers enerzijds en de onaangepasten anderzijds bevorderen mag geen naam hebben. Het is een vorm van bedrijfsblindheid dat je gewoon geen voeling meer hebt met mensen die dat soort problemen niet hebben en je, je daarom maar gerechtigd voelt om de normale hardwerkende mensen met de door jou in bescherming genomen populatie op te schepen. De niet normalen als norm verheffen en daar je gehele beleid op af stemmen en net als die hele verslaafdenzorg van Bert van Alphen de Hagenaar in het algemeen als een onmondige horige behandelen, lijkt me nou niet het juiste uitgangspunt. U mankeert niets, dus u wordt geacht alles maar te accepteren en voldoende inlevingsvermogen te hebben en u dient vooral uw mond te houden.
  Wij weten wel wat goed voor u is.

 3. Anna said

  Als huurster van Staedion ben ik blij te weten waar mijn geld naar toe gaat.
  Dus als ik het goed begrijp gaan mijn huurpenningen op aan dit soort onzin en daarom zit er geen spat verf op mijn kozijnen. Als ik op de parterre zou wonen dan schilderde ik het zelf maar hier op de vierde gaat dat wat lastiger. Staedion bezondigt zich aan dezelfde manier van werken als Eneco die van ons geld van alles financiert maar waar ik dus niks wijzer van zal worden.
  Leuk voor Ella Vogelaar om te zien hoe al dat geld wat de woningbouwverenigingen op moeten hoesten nog aangevuld moet worden met vele extra miljoenen vanuit het rijk voor die prachtwijken. Je zou er toch van uit je vel springen. Dat geld van die woningbouwverenigingen is opgebouwd van onze huren en die bakken met belastinggeld die Ella er nog bijlegt zijn onze belastingcenten.
  Dus wie betaalt nu wat?
  En dan staat die Baldewsingh daar nog als een glimlachende mandarijn bij te kijken.
  Misschien moet ik hem maar eens vriendelijk gaan vertellen wat mijn mening is.
  Of misschien ook niet. Als hij me ziet dan krijgt hij misschien verkeerde ideeën maar dat schijn je weer te kunnen verhelpen met een Bollywood filmpje.
  Als ik zijn eigen woorden moet geloven dan heeft dat hetzelfde effect op hem als een koude douche.
  Die man is verantwoordelijk voor ons straatmeubilair dat moet hij betalen niet Staedion. Dat van de gemeente zijn ook mijn centen, maar daar heb ik vrede mee want daarvan ben ik gewend dat het verspild wordt.
  Die banken ogen leuk, alleen jammer van die horizonvervuilende wethouder, hoewel zijn omvang groot genoeg is om een zonsverduistering te veroorzaken.
  Of misschien moet hij maar naar Mars met de Dekkertjes en de Nordertjes.
  http://haagsche.web-log.nl/haagsche/2008/07/tijdelijk-geslo.html

 4. Tapir said

  Baldewsingh is onze wethouder van luiheid.

  Wil je graag dat je kinderen vooruit komen en zich beijveren om een diploma te halen, kom je zo’n vent in je stad tegen die investeert in;

  Sociabanken.
  In plaats van die Tokkies aan het werk te schoppen, maakt hij een luxe hangplek voor ze.

  Banken in Paramaribo én pleinen, want ook daar dient men tot rust te kunnen komen.

  Een keienlint, een soort Siegfriedlijn in de Schilderswijk.

  En verder blijkt hij niet met geld om te kunnen gaan. Dat hoeft geen bezwaar te zijn want Jetta Klijnsma die welzijn failliet liet gaan, werd prompt daarop gekozen als wethouder van financiën.
  Dus Rabin beheert;
  Een burgerschapsfonds waarvan de gelden in een geldkist zitten waar de sleutel van zoek lijkt.

  IMAR gelden die in het niets verdwijnen.
  Het geld van justitie 3,3 miljoen euro om Marokkaanse jongeren zinvol bezig te houden is verdwenen naar allerlei schimmige organisaties.
  Daar is nog geen jongere actief van geworden, maar dat past ook niet in het luiheidsbeleid.

  Verder dient beweging zoveel mogelijk voorkomen te worden door;
  Kinderen en ouderen te verbieden om duiven en eenden te voederen.
  En dat zelfs op straffe van een boete.

  Geen dwang uit willen oefenen bij verplicht inburgeren en dat bij een opkomst van slechts 10% (233) van de opgeroepen 2.500 op de open dag in Bouwlust. Hoewel het dreigen met de aanwezigheid van Ella Vogelaar natuurlijk daar ook debet aan kan zijn geweest.
  Maar het lopen naar de opleiding wordt die 90% dan in ieder geval bespaard.

  Weinig potentie in dat beleid, maar dat kan ook niet anders als je hem bij een Bollywoodfilmpje niet (meer) omhoog kan krijgen.

  U ziet aan het bovenstaande dat er alles aan gedaan wordt om de mensen zo min mogelijk te laten bewegen. Iets wat van zijn postuur zelf ook volledig afstraalt, maar dat zal hem een zorg zijn. Vooralsnog lacht hij iedereen uit als wethouder voor dat salaris van 108.000 euro per jaar met de gebruikelijke secundaire emolumenten.

 5. Henkie said

  Stad Stek en Kerk een Organisatie die graag het MONOPOLIE in handen zou willen hebben De Heer H enkie Braars die elke Dinsdad op het plein voor de Armen op komt met een bord om zijn nek met de Tekst armoede de werelg uit te beginnen in Den haag
  Henkie Baars verdient bij stek stad en kerk minimaal €4000, pm schoon . Daar wil ik ook voor demonstreren elke Dinsdag!! op het Plein bij de 2e kamer Armen en Verslaafden helpen daar is de gemeente toch voor volgens de directeur ene Nienke vanDijk, BRON: St Solidair
  in Den Haag west. Leve de stad en kerk , wij hopen nu maar dat ook bij onze kerkgangers de ogen zullen geopend worden.
  Henkie een vrijwilliger die wel echt aan armoedebestrijsding doet.

 6. Kromo said

  Man man wat zijn jullie toch naief, jullie weten toch inmiddels dat er geld over de balk wordt gesmeten voor dingens die niet noodzakelijk zijn in het leven.
  In de bejaardehuizen zitten ouderen die het in hun broek doen omdat er geen of, voldoende medewerker(er sters)aanwezig zijn.
  Erger nog,maar er is wel geld voor jongeren die geen ene rot moer of perspectief hebben in het leven.
  We leven in een klote maatschappij waar corruptie hoogtij viert,om te beginnen bij het ijspaleis.
  Ze moeten al die gasten daar die dik betaald worden en geen ene klote uitvoeren de deur uit te zetten.
  Om te beginnen al die z.g. Wethouders die maar voor eigenbelang en baten aanwezig zijn.

 7. Kromo said

  Het siegfried lint moeten ze voor de ingang van het stadhuis plaatsen,dan kunnen ze niet binnen gaan om de gemeenschap naar de fillestijnen te helpen.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: