DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Chocoladefabriek J.A.Krul

  Het is alweer een tijd geleden dat Paul van Nieuwkerk mij vroeg of ik wist wat de mij toegezonden afbeelding was en waar het te vinden zou zijn. de foto was niet echt duidelijk.Na een tijdje viel ineens het kwartje ,ik herkende na veel puzzelen de tekst en zag”Krul” zie foto hieronder. Ik ging op […]

  Het Galgenpad in Den Haag

  Tijdens een wandeling vanaf Scheveningen richting het centrum van Den Haag kwam ik via de Waterpartij in een ander deel van het Scheveningse bos uit. Opeens zag ik een straatnaambord dat ik nog nooit eerder gezien had, “Galgenpad” ik wist ongeveer wat dit moest betekenen, maar in het Scheveningse bos was voor mij een complete […]

  De oude boom,hij is niet meer

  Patience overcomes everything was de titel van een foto die ik in 2006 maakte. Op de foto zie je een oude boom die wordt  doorklieft door het hekwerk waar hij in de loop van de jaren mee vergroeid is .  De situatie met de boom kende ik al heel lang maar  pas toen ik er […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Geheim ACTA-verdrag beoogt internet aan banden te leggen

Posted by ingezonden mededeling on 6 June, 2008

Achter gesloten deuren onderhandelen de EU, VS en Japan over een nieuw handhavingsverdrag voor auteursrecht, merkenrecht en andere exclusieve rechten, een Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Uit een gelekt discussiestuk blijkt dat één van de doelstellingen is het internet aan banden te leggen, onder andere door ook het niet-commercieel delen van bestanden strafbaar te stellen. Afronding van het ACTA-verdrag is volgens Intellectual Property Watch voorzien voor het einde van het jaar.

Internetproviders zullen tot medewerking worden aangezet door ze in dat geval van aansprakelijkheid te vrijwaren. Het ACTA-discussiestuk spreekt ook van mogelijkheden om informatie te vergaren. Het is bekend dat de muziek- en filmindustrie aast op de gegevens die vastgelegd worden onder de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens.

Commentaar Ante Wessels, secretaris van Vrijschrift: “Het wachten is op het lekken van de ontwerptekst. Maar de heftigheid die uit het ACTA-discussiestuk spreekt doet een coup tegen het internet en de privacy vermoeden.”

Internet heeft het bedrijfsleven de afgelopen vijftien jaar geweldige nieuwe kansen gegeven. Anderzijds zijn er voor de verspreiding van informatie en amusement geen conventionele distributeurs meer nodig in het
Internet-tijdperk. Ook hier zagen creatieve ondernemers nieuwe kansen. Er zijn echter ook ondernemers die – met de wet in de hand – de klok stil proberen te zetten en zelfs proberen om de klok terug te draaien. Zij
stellen draconische straffen voor om de geest weer in de fles te krijgen.

Ante Wessels voegt toe: “Wie begrijpt wat innovatie is, begrijpt dat dit een verkeerde aanpak is, die zich bovendien nauwelijks laat verenigen met grondrechten zoals het recht op privacy. Iedereen en alles moet wijken voor de belangen van “Hollywood”, en dan vooral van de grote maatschappijen, want de individuele artiesten hebben vaak maar weinig aan zulke acties, als ze er niet al nadeel van hebben.”

Europarlementariërs waren tot voor kort niet op de hoogte. De Europese Commissie en Raad lijken niet van plan het Parlement om toestemming te vragen. Eerder stelde de Commissie een eigen richtlijn voor, IPRED2. Dit heftig bekritiseerde voorstel is onderhand in eerste aanleg door het Parlement behandeld. Achter gesloten deuren lijkt de Europese Commissie met het ACTA-verdrag nog veel verder te willen gaan, zonder invloed van het Parlement. Volgens haar eigen website wil de Commissie een “path breaking” verdrag afsluiten en werkt zij om die reden buiten de bestaande structuren om.

Beide Kamers van het Nederlandse Parlement hebben zich unaniem tegen het IPRED 2 voorstel van de Commissie uitgesproken, de voorgestelde strafmaatregelen zouden niet noodzakelijk zijn. De kritische Nederlandse houding is overgenomen door andere lidstaten. Om deze reden is de Commissie een onderzoek naar de noodzaak van strafrechtelijke maatregelen begonnen.
Maar de Commissie wacht de uitkomt van dit onderzoek niet af en tracht, door middel van dit ACTA-verdrag, het vereiste dat strafmaatregelen “essentieel” moeten zijn te ontduiken.

De Commissie lijkt zich ook niet veel van het oprichtingsverdrag van de Gemeenschap aan te trekken. De EU heeft slechts de bevoegdheid om commerciële aspecten van “intellectuele eigendomsrechten” in verdragen te
regelen (Oprichtingsverdrag art 133.5). Uit het ACTA-discussiestuk blijkt het voornemen de definitie van “commercieel” op te rekken en tevens om ook niet-commerciële inbreuken strafbaar te stellen.

Het is nog onduidelijk of ook octrooien onder het ACTA-verdrag zullen vallen. Eerder protesteerde het Europese bedrijfsleven vrijwel unaniem tegen strafbaarstelling van octrooi-inbreuk. De EU heeft niet eens de bevoegdheid octrooi-inbreuk strafbaar te stellen. De Commissie wil de uitspraak van het Europees Hof van Justitie op dit punt echter niet accepteren.

===

Links

* gelekt ACTA document:
http://wikileaks.org/wiki/Image:Acta.pdf

* Intellectual Property Watch:
http://www.ip-watch.org/weblog/index.php?p=1071

* IPRED2 voorstel:
http://www.ipred.org/

* onderzoek naar noodzaak strafmaatregelen:
http://press.ffii.org/Press_releases/Commission_withholds_key_study_on_criminal_measures_from_European_Parliament

* Commissie website:
http://ec.europa.eu/trade/issues/sectoral/intell_property/fs231007_en.htm

* IPJustice:
http://ipjustice.org/wp/campaigns/acta/

* EFF:
http://www.eff.org/issues/acta/acta-submission-032108.pdf

==

Contact

Ante Wessels
ante at vrijschrift.org
tel +31 (0) 6 100 99 063

===

Over Vrijschrift — http://www.vrijschrift.nl

Stichting Vrijschrift.org wil dat zaken met het karakter van vrije informatie — zoals vrije software, vrije leermiddelen en literatuur uit het publieke domein — een vaste plaats krijgen binnen onze samenleving
zodat deze iedereen kunnen dienen. De stichting was nauw betrokken bij de succesvolle campagne om softwareoctrooien uit de Europese Unie te weren.

_______________________________________________
News mailing list
News@vrijschrift.org
http://mailman.vrijschrift.org/listinfo/news

Advertisement

4 Responses to “Geheim ACTA-verdrag beoogt internet aan banden te leggen”

 1. denhaag4u said

  Nederland heeft een unieke positie. Je mag downloaden wat je wilt, het is een wettelijk toegestaan downloadparadijs.
  En wat betreft die entertainment industrie.
  Het zijn allemaal zakkenvullers, Brein Thuiskopie en Norma.
  Ze moeten er gewoon en staatsinstelling van maken.
  Kost ook wel geld maar dan voelen we ons in ieder geval niet zo belazerd als nu.
  Nu ziet geen artiest wat.
  Ze zitten bij Thuiskopie op een zak geld van 44 miljoen Euro die ze onder de (eigen) armen willen verdelen
  Meer op;
  http://denhaag.wordpress.com/2008/06/05/200/

 2. Hans said

  “De Commissie wil de uitspraak van het Europees Hof van Justitie op dit punt echter niet accepteren.”
  En dat noemt zich een Europese commissie?
  Een bende charlatans die niet eens de eigen rechtsbeginselen erkent?
  Bij voorbaat kansloos.
  Maar die commissie kost ons wel geld en niet zo weinig ook vrees ik.

 3. Hans schreef ” En dat noemt zich een Europese commissie?
  Een bende charlatans die niet eens de eigen rechtsbeginselen erkent

  Doet me denken aam de Verenigde Staten, het ‘Internationaal’ Strafhof en de The Hague Invasion Act.

  Hoe zou die Act zich trouwens verhouden tot Norder’s International Zone ?

 4. Jan said

  Om een heel ingewikkeld verhaal simpel te maken ( Volgens mijn interpretatie )

  Het bedrijfsleven heeft regeringen en politici (lees: Van oorsprong bedoelde volksvertegenwoordigers) zo onder druk gezet (via lobby en andere manieren) dat deze mee lijkt te gaan in de wensen van dit bedrijfsleven.

  De uiteindelijke artiest of belanghebbende zal er niets aan hebben en het geld zal blijven hangen bij die personen die nu roepen dat het een eerlijk systeem is dat ACTA!

  Tja! Misschien zie ik het verkeerd
  Maar volgens mij is men nu bezig om de hobby internetter definitief van het net te drukken
  (en ik ben hobbyinternetter met oprechte bedoelingen )

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: