DenHaagOrg

Puur Haags

Wandkunst ook in Den Haag bedreigt

Posted by jandewandelaar on 19 May, 2008

Landelijk wordt er de laatste jaren nogal grootschalig gesloopt onder de noemer van Stadsvernieuwing. Helaas verdwijnt er daardoor ook in Den Haag nogal wat aan waardevolle kunsthistorische zaken.

ANWB Den Haag ANWB Den Haag  Rheden voorbeeldRheden (voorbeeld)

Gelukkig hebben verschillende gemeenten (o.a. Den Haag) en een aantal landelijke instellingen de handen in elkaar geslagen om deze Wederopbouwkunst te inventariseren. Hierdoor kan worden voorkomen dat vele bijzondere objecten onnodig verdwijnen onder de slopershamer.

De aktie Help wandkunst opsporen geeft de bewoners hierbij een bijzondere rol. Als fotograaf kunnen zij nu deze kunst vastleggen en aanmelden om een speciale website.

Het gaat hierbij om kunst die onderdeel uitmaakt van een gebouw, zoals een mozaïek of wandschildering. Ze kan kleurrijk en opvallend zijn maar ook neutraal en abstract. Veel van deze kunst is gemaakt in de wederopbouwperiode (1945-1965) na de 2e wereldoorlog.

Omdat gebouwen uit deze periode vaak niet ouder zijn dan 50 jaar, komen ze (nog) niet in aanmerking voor een monumentenstatus. Regelmatig besluit men deze gebouwen te slopen en verdwijnen de kunstwerken aan de gebouwen even snel, zonder dat er keuzes gemaakt (kunnen) worden om bepaalde werken te behouden of te herplaatsen.

Kent u een wandkunstwerk uit deze periode, maak er dan een foto van en meld het werk hier aan. Zo ontstaat een landelijk overzicht aan de hand waarvan keuzes kunnen worden gemaakt voor behoud of herplaatsing.

Help om deze bedreigde kunstvorm weer op de kaart te zetten!

Achtergrondinformatie

Advertisements

One Response to “Wandkunst ook in Den Haag bedreigt”

  1. […] Wandkunst ook in Den Haag bedreigt […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: