DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Gespot: Schavuit van Oranje 2

  Sinds een paar jaar ben ik verslingerd aan  een dagje foto’s maken van een elite gebeuren in Italie. De Mille Miglia. Ieder jaar in mei (vanwege covid vorig jaar in oktober en dit jaar in Juni) wordt de re enactment van de legendarische Italiaanse wegrace van Brescia in het noorden tot Rome en weer terug, […]

  Anna Blaman een lesbische schrijfster

  Kreeg  onlangs de  de vraag voorgelegd of ik het Anna Blaman plein wist. Ik kon dat bevestigend antwoorden want ik heb een aantal jaren als fotograaf voor de Haagse Hopjes op diverse pleinen in Transvaal foto’s gemaakt waaronder ook het Blamanplein. Toen kwam de vraag of ik wist dat ze een lesbische schrijfster was want […]

  Habtamu haalde het

  Met veel genoegen heb ik gezien dat Habtamu, of, zoals ik hem gedoopt heb Happy, de Hoop een zetel behaald heeft voor de PVDA in de Tweede Kamer. Vanmorgen zag ik hem in de ontbijtshow op WNL en bedacht ik mij dat ik hier nog niet eens bericht had dat hij verkozen is. Op 31 […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

15 redenen waarom Den Haag hoofdstad moet zijn

Posted by ingezonden mededeling on 5 May, 2008

Het pleidooi van PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen om Den Haag weer als hoofdstad aan te wijzen verdient brede steun volgens de Haagse GroenLinksers David Rietveld en Arnoud Boer. Amsterdam was 200 jaar hoofdstad en vergat dat te vieren: aanleiding voor Heijnen om te pleiten voor Den Haag als hoofstad van Nederland. Rietveld en Boer sommen op de websites www.DenHaagHoofdstad.nl en www.TheHagueisthenewAmsterdam.com tenminste 15 redenen op waarom Den Haag een betere hoofdstad zou zijn dan Amsterdam.

Het is natuurlijk schandalig dat Amsterdam vergeten is om het tweehonderdjarig jubileum te vieren, aldus Boer en Rietveld.  “Amsterdam is natuurlijk een gezellige stad, maar in Den Haag worden de beslissingen genomen. Net als in de rest van de wereld zou de regeringsstad de hoofdstad moeten zijn.” De Hagenaars beamen dat een grondwetswijziging nodig is om hun plan te verwezenlijken: “dat lijkt moeilijker dan het is. In feite hoeft er maar ��n woord gewijzigd te worden: Den Haag in plaats van Amsterdam. Met de politieke wil kun je dit dus de volgende kabinetsperiode invoeren.”

David Rietveld, al vaker met digitale acties actief op het internet, bezweert dat het hier niet om een grap gaat. “Ook in Den Haag houden we van een geintje, maar dit is serieus. Al moet het natuurlijk wel in het parlement geregeld worden.” Boer vult aan dat Hagenaar en Tweede Kamerlid Pierre Heijnen daarom wel wat steun kan gebruiken voor zijn initiatief. “Heijnen gaf de voorzet, wij willen hem graag helpen inkoppen. Het lijkt erop dat hij onder druk van de Amsterdammers in zijn fractie zijn plan intrekt, maar wij roepen iedereen op hem te
mailen om hem een hart onder de riem te steken”.

8 Responses to “15 redenen waarom Den Haag hoofdstad moet zijn”

 1. Jurgen said

  “Met de politieke wil kun je dit dus de volgende kabinetsperiode invoeren”

  Ook David gaat er al van uit dat je met dit kabinet gewoon geen zaken kan doen en dat zoiets pas na Balkenende VII of VIII geregeld kan worden.
  En mag ik David er even fijntjes aan herinneren dat we hier in 2006 vergeten zijn het tweehonderdjarig bestaan als stad te vieren, als we toch aan het muggenziften zijn.

  http://historie.denhaag.org/gesch16.htm

 2. David said

  @Jurgen: een grondwetswijziging gaat in twee lezingen, vandaar. En Den Haag vierde in 1986 (dacht ik) natuurlijk wel zijn 750-jarig bestaan.

 3. Het getuigt hier uiteraard weer van die typische Haagse grootheidwaanzin. De structuurvisie Den Haag 2020 zal Den Haag eerst nog eens op de kaart moeten gaan zetten als Internationale stad. Hiervoor moet er wel nog het (on)nodig gesloopt gaan worden. En ook zullen er nog meer van die Megalomane wangedrochten moeten gaan verrijzen aan de Skyline.

  Getuige het echte Haagse gevoel op de straat zitten we daar niet echt op te wachten. Den Haag heeft nimmer de gewraakte Stadsrechten ontvangen en is derhalve nog steeds een gezellig dorp. En zo wensen zeer vele het te houden.

  Verplaats het regeringsgebouw gewoon naar Amsterdam. Dan zijn we dat gezeik van die extra beveiliging als gevolg van halve zolen zoals o.a. meneer Wilders kwijt.

  Voor degene die het nog niet wisten. Er is trouwens al een hoofdstad in Nederland. Deze is voorzien van alle landelijke hoogtepunten en is reeds jaren een internationale attractie. Deze heeft zelfs al jaar en dag een direct gekozen Burgemeester.

  Ja ja, u heeft het goed geraden meneer David en kornuiten !!!!!

  MADURODAM is reeds de hoofdstad van Nederland. En Den Haag is reeds groot in het kleine. En hoe gekker wil die Pierre het dan gaan maken ??? Laat hem met een Referendum door het land trekken!! Dat zal hem sieren.

 4. Frans said

  Als deze coalitie, dit bestuur of wat daar voor door moet gaan en waar ook Groenlinks naar behoren in diént te functioneren, nu eens aandacht gaat besteden aan de échte zaken.
  We hebben van de 10 armste wijken in Nederland er alleen al 6 in Den Haag om maar iets onbelangrijks te noemen.
  Maar de PvdA en Groenlinks houden het liever bij geneuzel in de marge, we hebben er als Hagenaar helemaal niets aan.
  Laat Amsterdam de hoofdstad blijven asjeblief en neem ook alle navenante en daar aan gelieerde rotzooi ook maar mee.
  Ambassades en al die andere “veiligheidsobjecten” weg met die troep.
  Als we nou eens elk object wat bewaakt en afgebakend wordt met een politiepost of van die schots en scheef geplaatste roodwitte blokken, nu een keer officieel overdragen aan Amsterdam, dan gaat het een keer opschieten.
  Maar waarschijnlijk komt David dan met vragen naar het college, waarom die ontsierende blokken niet in een réchte lijn staan. Het grootste gevaar komt niet van terroristen. Het grootste gevaar komt van die Hagenaar die al die klerezooi zo zat is, dat die het rigoureus gaat opruimen. Het verbaast mij nog steeds dat er nog niemand is geweest die een handgranaat in die raadszaal gegooid heeft om al die figuren die onze mooie stad naar de gallemiese helpen eens en voor altijd op te ruimen.
  Maar wat niet is, kan nog komen.
  Ik moet er niet aan denken.
  Nou éven dan.

  Hier onze totaal vergriepte Tobias Asserlaan, wees er maar trots op.

 5. Robert said

  Natuurlijk ben ik als hagenees ietwat bevooroordeeld, maar feitelijk heeft Amsterdam zeer ten onrechte de titel hoofdstad ontvangen. Daarbij is die titel ook nog eens uitgereikt door een bezettende macht, dus ongeldig na de bezetting. Amsterdam is leuk om uit te gaan of om een paar woonboten onder water te springen als een voetbalploegje de overwinning viert, maar niet geschikt om buitenlandse gasten te ontvangen. Zelfs de relatie tussen het koningshuis en de ‘radicalen’ uit Amsterdam is altijd maar afwachten, terwijl Bea hier gerust over het Noordeinde kan kuieren om een croquet te scoren of om wat lingerie uit te zoeken bij de Bonnetrie. Wat heeft Amsterdam nu feitelijk gedaan om hoofdstad te worden, te zijn en te blijven. Zelfs de Koninklijke snackbar op de Dam ziet er haveloos uit, om maar niet te spreken over de directe omgeving. Den Haag heeft ook een mooie naam in een buitenlandse taal, The Hague of La Haye, terwijl Amsterdam hooguit Amsterdam blijft en altijd wordt geassocieerd met hoeren en drugs. Het verschil wordt erg duidelijk als je een tijdje heen en weer treint tussen Den Haag en dingesdam. Op Schiphol richting Amsterdam loopt de trein vol met backpackers, luidruchtige en beschonken Engelsen en andere low-tariff toeristen. Erg leuk, maar niet hoofdstad waardig. Op Schiphol richting Den Haag stappen altijd higher class toeristen of zakenlui in, die passen bij het beeld van een hofdstad. Den Haag mag natuurlijk wel wat meer backpackers trekken voor de nodige verscheidenheid.
  Wel moet dan iets gaan gebeuren aan de bestuurlijke onmacht van de stad. Aangezien de overheid liever niet heeft dat Den Haag is behept met een krachtig bestuur, om veel voor de hand liggende redenen, zitten we nu in de regio Haaglanden met een groot bestuurlijk probleem. Dat hoort niet bij een feitelijke hoofdstad, Amsterdam heet de hoofdstad te zijn, maar Den Haag is het. Die lappendeken van neuzel-gemeentes rondom de stad verhinderen goede besluiten en krachtdadig bestuur. Ik woon zelf sinds kort in Voorburg, gelukkig is de overkant van de straat alweer Den Haag, maar het is van de gekke hoe hier wordt gemekkerd over noodzakelijke infra-besluiten. Zie het gezeur over de noordelijke randweg, die 20 jaar is tegengehouden door jaloersige Leidschendam en Voorburg raadsleden. Gooi Den Haag samen met Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Zoetermeer in een regio en zet daar een gekozen regiobestuur boven. Dat scheelt een hoop geld aan burgemeester-, wethouder- en raadslid-salarissen en zaken kunnen dan regionaal worden aangepakt.

 6. Inderdaad behoort een hernieuwde discussie inzake grensannexatie tot een van de de mogelijkheden om het omliggende stadsbestuur beter te structureren. Nu is het nog steeds koehandel. Vraag het maar aan PvdA wethouder Henk Kool. Bedrijvenlocatie versus woningbouw in Rijswijk (regio Sion – bestemmingsplan Rijswijk-zuid).
  In het verlengde hiervan kan men ook weer eens gaan nadenken over de vorming van Regiorandstad Groot Den Haag. Voeg hier ook Wassenaar aan toe.

 7. Don Quichote said

  Omdat Den Haag zulk een vrolijk College heeft ?

 8. Niek said

  Ik wist wel dat we hier in Den Haag allemaal ambtenaar zijn maar om dat nu zo dik er bovenop te leggen … Den Haag is toch allang de hoofdstad van Nederland? Het staat alleen niet op papier!

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: