DenHaagOrg

Puur Haags

Jozias van Aartsen opent 5 Mei Festival

Posted by ingezonden mededeling on 21 April, 2008

Jozias van Aartsen opent 5 Mei Festival met ontsteken Vrijheidsvlam

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen opent het 5 Mei Festival met het ontsteken van de Vrijheidsvlam op het Spuiplein. Voor het onsteken van de vlam is het vuur door sporters uit Wageningen gehaald.

Het Nationale Bevrijdingsvuur wordt traditioneel ontstoken in Wageningen. De commissaris van de Koningin in Zuid-Holland neemt dit jaar rond middernacht het vuur in Wageningen in ontvangst en geeft dit door aan fietsers uit de diverse gemeenten in Zuid-Holland. Onder begeleiding van NOC/NSF sporters brengen gemeentelijke sportverenigingen het vuur naar Zuid-Holland. De fietsers zullen het vuur in de vroege morgen van 5 mei eerst naar Rotterdam brengen. Daar wordt het vervolgens door de fietsploegen naar de diverse gemeenten – waaronder Den Haag – gebracht, waar om 13.00 uur in elke gemeente het bevrijdingsvuur ontstoken zal worden. In Den Haag komt de vlam op het Spuiplein te staan.

Deelnemers debatten 5 mei bekend
Een groot aantal van de deelnemers aan de serie debatten op het 5 Mei Festival is bekend. In het Theater aan het Spui worden op 5 mei vanaf 14.00 uur drie grote debatten gehouden: ‘Hoe vrij is vrijheid?’ met o.a. wethouder Rabin Baldewsingh, Tsering Jampa (Free Tibet), Samira Bouchibti (PvdA) en Soheila Najand (InterArt). ‘Holland at war’ met Mat Herben (LPF), Han ten Broeke (VVD), Kees Homan (Clingendael), en Hikmat Mahawat Khan (Ahmadiyya). ‘Welcome in The Hague’, met wethouder Frits Huffnagel, Han Kooy (Shell International) en Willem Post (The Hague Hospitality Centre).

Gratis OV voor Ooievaarspashouders
Vervoersbedrijf HTM en de gemeente Den Haag bieden houders van een Ooievaarspas gratis openbaar vervoer aan naar het 5 Mei Festival 2008. Op vertoon van de Ooievaarspas kan vanaf 12.00 uur tot het einde van de dag gratis gebruik worden gemaakt van alle bussen en trams in Haaglanden die naar en vanuit het Centrum rijden.

Algemene informatie
Op het Spuiplein in Den Haag wordt op 5 mei de eerste editie van het gratis toegankelijke 5 Mei Festival gehouden. Op twee buitenpodia op het Spuiplein zijn door het Paard van Troje artiesten uit binnen- en buitenland geboekt, zoals The Skatalites uit Jamaica, songfestivalzangeres Hind, reggae/hiphopgroep Postman, meidenband Mellow Yellow, rapper Brainpower, raiband Kasba, kinderact Djumbo, volkszanger Thomas Berge, popgroep Shane Shu en de groep The Deaf, de hobbyband van gitarist Spike van Zoest van Di-rect.

In het Theater aan het Spui wordt tegelijkertijd een programma geboden met debatten, lezingen, Haagse wijkcultuur, muziek, dans, literatuur en poëzie. In het theater treden onder andere Andy Tielman, Marcel Verreck, Kader Abdolah en de stadsdichter Harry Zevenbergen op. Ook wordt het boek ‘De Vrede van Den Haag’ gepresenteerd dat vanaf 5 mei ook te koop is.

Meer informatie: www.5meifestival.nl

Advertisements

3 Responses to “Jozias van Aartsen opent 5 Mei Festival”

 1. We willen niet te zwartgallig overkomen, maar als die vrijheidsvlam wordt aangestoken, breekt dan ook de vrede in Den Haag eens uit?

  Voor die;
  Ouderen die bestolen zijn van hun gediplomeerde thuishulp en nu opgescheept zitten met een alfahulp omdat dit stadsbestuur voor een dubbeltje op de 1e rij wil zitten en die (betere hulp) behoevenden nu gevangen zitten hun onaangepaste woning.

  Ondernemers in het Haagse Chinatown die afgeperst worden door de Chinese maffia.

  Mensen in Wateringse veld die bedreigd worden door Tennet omdat hun woning nooit daar gebouwd had mogen worden en dat alles vanwege de dubieuze handelwijze van dit bestuur.

  De bewoners van de Dibbetstraat die door onkunde en onwil van dit gemeentebestuur van huis en haard verdreven werden, zo ook de bewoners van de Zwarte Madonna om het woord deportatie nog maar net niet te gebruiken.

  Honderden bewoners die door dit stadsbestuur gegijzeld worden in hun onverkoopbare woningen rondom die gebruikersruimten. En dat worden er straks nog veel meer als die 8 centra voor dakloze verlaafden aangewezen gaan worden zonder enig overleg met de betrokkenen.
  En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat elke fatsoenlijke Hagenaar als minder gezien wordt dan die overlast gevende en stelende verslaafden, omdat de belangen van de nette mensen moeten wijken voor het normloze gedrag en de belangen van de verslaafden die de bevolking blijven terroriseren en dat allemaal onder die salonsocialistische vlag van dit college.

  Zieken en zwakkeren die door het beleid van Henk Kool in een soort werkkampen verzeild raken, waar ze tot in lengte van jaren ver onder het minimumloon mogen blijven doorploeteren.

  Afijn, deze lijst kun t u waarschijnlijk zelf nog wel aanvullen.
  Het wachten is dus op het Haags ontzet.

 2. Op 5 mei herdenken we de doden die gevallen zijn in WO2. Deze doden vochten tegen het facisme maar tegenwoordig zijn er antifacisten uit extreme hoek die tekeer gaan als ware het facisten. De NVU hoe abject ze ook mogen wezen hebben het recht om te demonstreren maar zijn in recht beperkt toen ze in een vreedzame demonstratie botweg gemolesteerd werden gedurende een vreedzame demonstratie in Amsterdam. De antifacistische facisten waren er trouwens nog trots op dat ze hulp kregen van de voetbalvandalen van Ajax. Dezelfde voetbalvandalen hebben ooit onaangekondigd het jeugdhonk van ADO bestormd maar zijn nu salonfähig bij sommige salonsocialisten. De holocaust als gevolg van de bezetting slaan sommige geschiedenisleraren uit angst voor gekrenkte radicale moslims wordt maar niet behandeld. Sterker nog zionisten worden tegenwoordig als facisten neergezet omdat ze de holocaust misbruikt zouden hebben. De bevrijding heeft voor mij een bittere nasmaak. De vrijheidsvlam wordt dagelijks misbruikt door (reli)fanaten die met een meervoudige agenda die vlam in feite doven.

 3. Sorry voor de taalfaute maar de strekking moge duidelijk blijven en zijn.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: