DenHaagOrg

Puur Haags

Vrijheidsvaarten over de Haagse Grachten

Posted by ingezonden mededeling on 15 April, 2008

Stichting De Ooievaart organiseert rondom de herdenkingen van 4 mei en 5 mei speciale rondvaarten over de Haagse grachten, waarin herinneringen worden opgehaald aan de oorlogsjaren en bevrijding van Den Haag. Deze themavaarten vinden plaats op 2 en 3 mei 2008.

Vrijheid is minder vanzelfsprekend dan wel eens gedacht wordt. Het is goed daar eens bij stil te staan. Vrijheid moet je ook vieren. Dat kan op veel manieren, de Ooievaart doet dat met een speciale themavaart door de Haagse Grachten.

Tijdens de rondvaart worden stadse herinneringen opgehaald aan vijf jaren, waarin we in onze vrijheid werden beknot, en de daarop volgende roes van de Bevrijding. Een serieuze, maar beslist niet zwaarmoedige terugblik, op bekende, maar ook minder bekende voorvallen uit Den Haag.

Verschillende onderwerpen passeren de revue: het bombardement op de kraamkliniek Bethlehem met een tragische babyverwisseling tot gevolg, het lot van Joodse weeskinderen uit de Pletterijstraat, de illegale drukkerijen in Den Haag. Daarnaast is er ook aandacht voor de schaarste van veel voedings- gebruiksartikelen en de vindingrijkheid van de Hagenaar om daarmee om te gaan: de knijpkat, de majo en de houten fietsbanden. De logeerpartij van onze burgemeester onder de vloer van het Rode Kruisziekenhuis, maar ook  de humor in woord en geschrift worden belicht tijdens de vaart, alsmede de intocht van de Canadezen en onze ‘eigen’ Prinses Irenebrigrade op 8 mei 1945.

Een verhaal van een in dit onderwerp gespecialiseerde gids over wat de bezetting voor de inwoners van onze stad betekende, over de gevolgen daarvan op het dagelijks leven van toen, en op de ontwikkeling van onze stad in de jaren na onze bevrijding.  In Den Haag liet de Tweede Wereldoorlog veel, nog waarneembare sporen na: stille getuigen van een sprekend verleden.

De Vrijheidsvaarten van Stichting De Ooievaart zijn Nederlands gesproken en vinden plaats op 2 en 3 mei 2008. Afvaart is om 18.30 uur vanaf het Havenkantoor aan de Bierkade 18b te Den Haag. Voor deze 2-uur durende themavaarten zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Het is raadzaam om kaarten a 9,75 euro vooraf te reserveren bij de Haagse VVV-kantoren.

Stichting De Ooievaart organiseert sinds 6 jaar rondvaarten over de Haagse grachten. In het afgelopen seizoen vervoerde De Ooievaart 30.000 gasten op haar schepen. De rondvaarten worden mogelijk gemaakt door een groep van meer dan 60 vrijwilligers.

Meer informatie op www.ooievaart.nl

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: