DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Chocoladefabriek J.A.Krul

  Het is alweer een tijd geleden dat Paul van Nieuwkerk mij vroeg of ik wist wat de mij toegezonden afbeelding was en waar het te vinden zou zijn. de foto was niet echt duidelijk.Na een tijdje viel ineens het kwartje ,ik herkende na veel puzzelen de tekst en zag”Krul” zie foto hieronder. Ik ging op […]

  Het Galgenpad in Den Haag

  Tijdens een wandeling vanaf Scheveningen richting het centrum van Den Haag kwam ik via de Waterpartij in een ander deel van het Scheveningse bos uit. Opeens zag ik een straatnaambord dat ik nog nooit eerder gezien had, “Galgenpad” ik wist ongeveer wat dit moest betekenen, maar in het Scheveningse bos was voor mij een complete […]

  De oude boom,hij is niet meer

  Patience overcomes everything was de titel van een foto die ik in 2006 maakte. Op de foto zie je een oude boom die wordt  doorklieft door het hekwerk waar hij in de loop van de jaren mee vergroeid is .  De situatie met de boom kende ik al heel lang maar  pas toen ik er […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Vrijheidsvaarten over de Haagse Grachten

Posted by ingezonden mededeling on 15 April, 2008

Stichting De Ooievaart organiseert rondom de herdenkingen van 4 mei en 5 mei speciale rondvaarten over de Haagse grachten, waarin herinneringen worden opgehaald aan de oorlogsjaren en bevrijding van Den Haag. Deze themavaarten vinden plaats op 2 en 3 mei 2008.

Vrijheid is minder vanzelfsprekend dan wel eens gedacht wordt. Het is goed daar eens bij stil te staan. Vrijheid moet je ook vieren. Dat kan op veel manieren, de Ooievaart doet dat met een speciale themavaart door de Haagse Grachten.

Tijdens de rondvaart worden stadse herinneringen opgehaald aan vijf jaren, waarin we in onze vrijheid werden beknot, en de daarop volgende roes van de Bevrijding. Een serieuze, maar beslist niet zwaarmoedige terugblik, op bekende, maar ook minder bekende voorvallen uit Den Haag.

Verschillende onderwerpen passeren de revue: het bombardement op de kraamkliniek Bethlehem met een tragische babyverwisseling tot gevolg, het lot van Joodse weeskinderen uit de Pletterijstraat, de illegale drukkerijen in Den Haag. Daarnaast is er ook aandacht voor de schaarste van veel voedings- gebruiksartikelen en de vindingrijkheid van de Hagenaar om daarmee om te gaan: de knijpkat, de majo en de houten fietsbanden. De logeerpartij van onze burgemeester onder de vloer van het Rode Kruisziekenhuis, maar ook  de humor in woord en geschrift worden belicht tijdens de vaart, alsmede de intocht van de Canadezen en onze ‘eigen’ Prinses Irenebrigrade op 8 mei 1945.

Een verhaal van een in dit onderwerp gespecialiseerde gids over wat de bezetting voor de inwoners van onze stad betekende, over de gevolgen daarvan op het dagelijks leven van toen, en op de ontwikkeling van onze stad in de jaren na onze bevrijding.  In Den Haag liet de Tweede Wereldoorlog veel, nog waarneembare sporen na: stille getuigen van een sprekend verleden.

De Vrijheidsvaarten van Stichting De Ooievaart zijn Nederlands gesproken en vinden plaats op 2 en 3 mei 2008. Afvaart is om 18.30 uur vanaf het Havenkantoor aan de Bierkade 18b te Den Haag. Voor deze 2-uur durende themavaarten zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Het is raadzaam om kaarten a 9,75 euro vooraf te reserveren bij de Haagse VVV-kantoren.

Stichting De Ooievaart organiseert sinds 6 jaar rondvaarten over de Haagse grachten. In het afgelopen seizoen vervoerde De Ooievaart 30.000 gasten op haar schepen. De rondvaarten worden mogelijk gemaakt door een groep van meer dan 60 vrijwilligers.

Meer informatie op www.ooievaart.nl

Advertisement

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: