DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Expositie Haags Bakkie and Friends

  1 maart 2020 is het zover, zet in uw agenda! Een aantal leden van de Flickr groep Haags Bakkie en friends mogen dan in de bijzonder leuke Galerie Studio Lissabon starten (om 13.00 uur) met een expositie die duurt tot en met 29 maart en alleen op zaterdagen en zondagen ‘s-middags te bezoeken is. Ik […]

  Eerste bemande ballonvaart vanuit de Paleistuin

  Het is alweer een tijdje geleden dat ik door de Paleistuin wandelde. Wat opviel was het ballonbeeld. Meestal zijn de struiken rondom het beeld hoger en vol met blad maar door snoei en herinrichting was het beeld goed zichtbaar. Ik liep er naartoe en omheen en zag ineens dat er een tekst op de sokkel […]

  Hofstijl is echt Deaud! Kan dat zomaar?

  Hofstijl Stopte In een laatste post. (te vinden via deze url ) zegt het: Oktober 2007 begonnen we, Maurits en ik, Hofstijl. Nu 5 jaar later stoppen we ermee, een keuze die vaker heeft gespeeld. Je moet niet op een dieptepunt stoppen en dat doen we ook niet. Het ging niet slecht met Hofstijl maar […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Botenstalling belangrijker dan culturele broedplaats

Posted by ingezonden mededeling on 3 January, 2008

Gemeente Den Haag wil culturele broedplaats De Vloek ontruimen voor botenstalling
Demonstratie en acties op zaterdag 12 januari 2008 aanvang 15.00 uur vanaf het Kerkplein bij de Grote Kerk

Vrijplaats de Vloek in de Scheveningse haven moet op 17 januari voor de Haagse rechtbank verschijnen om zich te verdedigen tegen een bizarre ontruimingseis van de gemeente Den Haag. De Vloek zit al meer dan vijf jaar aan de Hellingweg in de Scheveningse haven en heeft zich ontwikkeld tot één van de grootste sociaal-culturele vrijplaatsen van Nederland. In het voormalige bedrijfspand zitten veel kunstenaars en ondernemers met ateliers en werkruimtes, er zijn oefenruimtes voor bands en toneelgroepen, er is een goedlopend veganistisch eetcafé (Water & Brood), een drukbezochte muziek-, film-, en theaterzaal (de Piraat), er is woonruimte, ruimte voor een jeugdzeilschool etc. Inmiddels zijn er al 15 directe arbeidsplaatsen gecreëerd, zijn er tientallen vrijwilligers actief, komen er wekelijks honderden bezoekers en is veel geld en energie geïnvesteerd in verbouwingen en onderhoud. Dit alles dreigt te verdwijnen doordat de gemeente een tijdelijk huurcontract heeft afgesloten met de Stichting Topzeilen Scheveningen, die het pand wil gebruiken voor de winterstalling van boten.

De oprichters van de Stichting Topzeilen zijn echter twee vastgoedbedrijven die hiermee hun vastgoedpositie in de haven verder willen versterken. Het gaat om Fortis Vastgoed Ontwikkeling N.V. en Malherbe de Juvigny Vastgoed B.V. die grote vastgoedbelangen hebben in de haven met o.a. het Nautisch Centrum en met een plan voor het gehele Norfolkterrein.

Het is idioot dat de gemeente het belang van de Vloek als culturele broedplaats niet respecteert. De Vloek heeft al snel na de kraak van het pand de toezegging van de gemeente gekregen dat men kan blijven zo lang het pand niet gesloopt wordt. Dat het pand nu tijdelijk verhuurd gaat worden (max. 5 jaar) is een grove schending van die afspraak. In het overleg met de gemeente hebben de gebruikers van de Vloek zelfs aangegeven open te staan voor samenwerking met initiatieven op het gebied van de watersport.
Het overleg met de gemeente is echter eenzijdig door de gemeente opgezegd.
Er is gesproken over alternatieve huisvesting, maar ook dat is door de gemeente ingetrokken.

Opnieuw blijkt dat het Broedplaatsbeleid van de gemeente in de praktijk niets voorstelt. Het college van b&w heeft de mond vol van de Creatieve Stad en zegt broedplaatsen te willen stimuleren, maar in de praktijk wordt de alternatieve culturele scene van Den Haag voortdurend de voet dwarsgezet en op straat gegooid.

De conclusie dat de gemeente een botenstalling belangrijker vindt dan een bruisende culturele vrijplaats is snel getrokken. De geheime agenda van verantwoordelijk wethouder Norder is echter nog stuitender. De belangen van grote projectontwikkelaars als Fortis en Malherbe staan bij hem voorop. Duidelijk is dat de Scheveningse haven op slinkse wijze wordt verkwanseld aan het grote geld en dat broodnodige sociale en culturele initiatieven aan de kant worden gezet. Wat de Vloek betreft gaan we dit niet pikken. We roepen iedereen op om ons te steunen in de komende strijd.

Zat. 12 januari: Piratendemonstratie voor behoud van de Vloek en alle andere Haagse broedplaatsen, aanvang 15.00 uur vanaf het Kerkplein bij de Grote Kerk.

Don. 17 januari: Kort geding in het Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60 te Den Haag. Aanvang 10.00 uur.

5 Responses to “Botenstalling belangrijker dan culturele broedplaats”

 1. Iedere Hagenees die dit leest wens ik een pracht van een 2008 en een heel gelukkig Nieuw Jaar!

  Maar wat is nieuw aan dit bericht, niets toch?

  Onder aanvoering van PvdA ‘wethouders’ die toezeggingen doen en roepen ‘Meedoen’ maar alles slopen en inspraak van burgers de das om doen, zit de gemeente immers al jarenlang vuistdiep in de projectontwikkeling?

  Openbaar groen, broedplaatsen, huurhuizen, volkstuinen, sportvelden, alles moet wijken voor de poen.

  Weg met de regenten, het wordt de hoogste tijd voor een Haagse Lente!

  Van 1 regent zijn we in ieder geval verlost zag ik hier:

  http://www.ad.nl/denhaag/article1942546.ece?nscategory=topStoryA
  in het AD:

  Een stel import-‘wethouders’ die vals zingen op de wijs van O O Den Haag,
  “Oh onze Wim, niet langer onze burgemeester tot onze spijt.”

  Hahahaha…. maar ze hebben gelijk natuurlijk, want ze verliezen in hem een bondgenoot.
  Voor regenten een vriend, voor inwoners een despoot.
  Daar is het meeste wel mee gezegd want ‘onze Wim’ was ie niet, hij liet de burgers in de kou staan.
  En waar was Jetta eigenlijk?
  D’r stem kwijt, teveel loco of had ze geen zin om ‘mee te doen’?

  In ieder geval vind ik dat de Vloek als broedplaats behouden moet blijven!
  En niet verhuurd moet worden aan een in elkaar gedraaide stichting van de vastgoedvriendjes van Noordanus en Norder.

  Hoe kan ik jullie aksie steunen?
  Komt er nog een Vloek Vsje?
  Een beetje vals zingen kan ik ook, dus zal ik weer eens langs komen in de Vloek om m’n liedje; Auwh.. auwh.. Den Haag ten gehore brengen, of hebben jullie een mobiele geluidsinstallatie zaterdag de 12e op het Kerkplein?

 2. Boten bij de vis ipv boter bij de vis. Hoe dan ook, een hoog Kniertjegehalte. En de vis wordt duur betaald. Zie http://www.digischool.nl/ckv1/toneel/heijermans/op_hoop_van_zegen.htm

 3. Schollekop said

  Ja dr komt geluid Zaterdag! Tegengeluid!
  Neem je trompet mee!
  Of je harp?
  Of je harpoen en torpedeer dit botenstallings verhaal als een japanse walvisvaarder!

  De Vloek blijft van ons!
  Viva Pirata!

 4. Schollekop said

  En teken toch de petitie ook:
  http://www.petitiononline.com/piraten/petition.html

 5. Anonymous said

  @Schollekop:
  Die petitie?
  http://www.petitiononline.com/piraten/petition.html
  Komt voor elkaar en zaterdag kom ik met m’n vlaggetje m’n piratehoedje en m’n toeter.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: