DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  Expositie Haags Bakkie and Friends

  1 maart 2020 is het zover, zet in uw agenda! Een aantal leden van de Flickr groep Haags Bakkie en friends mogen dan in de bijzonder leuke Galerie Studio Lissabon starten (om 13.00 uur) met een expositie die duurt tot en met 29 maart en alleen op zaterdagen en zondagen ‘s-middags te bezoeken is. Ik […]

  Eerste bemande ballonvaart vanuit de Paleistuin

  Het is alweer een tijdje geleden dat ik door de Paleistuin wandelde. Wat opviel was het ballonbeeld. Meestal zijn de struiken rondom het beeld hoger en vol met blad maar door snoei en herinrichting was het beeld goed zichtbaar. Ik liep er naartoe en omheen en zag ineens dat er een tekst op de sokkel […]

  Hofstijl is echt Deaud! Kan dat zomaar?

  Hofstijl Stopte In een laatste post. (te vinden via deze url ) zegt het: Oktober 2007 begonnen we, Maurits en ik, Hofstijl. Nu 5 jaar later stoppen we ermee, een keuze die vaker heeft gespeeld. Je moet niet op een dieptepunt stoppen en dat doen we ook niet. Het ging niet slecht met Hofstijl maar […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

Dieren de dupe van strijd gemeente tegen zwerfvuil op straat

Posted by ingezonden mededeling on 13 December, 2007

Wethouder Baldewsingh lanceert het actieplan ‘Den Haag Schoon!’ om een einde te maken aan de zwerfvuil op straat. De Haagse Dierenbescherming voorziet grote problemen wanneer het voederbod voor dieren, één van de onderdelen van het actieplan, in werking treedt.Dat de Gemeente Den Haag wil optreden tegen mensen die grote hoeveelheden etensresten voor vogels over hun balkon kieperen, is begrijpelijk. Maar om excessen te bestrijden, gaat een rigoureus voederverbod voor alle dieren te ver. De Haagse Dierenbescherming is in overleg met de wethouder over het plaatsen van duiventillen in Den Haag. Door de duiven van eten, drinken en nestgelegenheid te voorzien en eieren te vervangen door gipseieren, wordt de duivenpopulatie beheersbaar gehouden en de overlast in de omgeving van het duivenverblijf opgeheven. De Haagse Dierenbescherming dacht met deze gesprekken op de goede weg te zijn, maar blijkbaar heeft de gemeente een andere weg ingeslagen.

Het instellen van een voederverbod lijkt de Haagse Dierenbescherming niet realistisch. Gaat de gemeente oma’s bekeuren die met hun kleinkinderen eendjes staan te voeren? Ook wordt in het actieplan van de gemeente met geen woord gerept over wintervoedering van vogels. Strenge winters met veel sneeuw en ijs kunnen een ware slachting onder vogels aanrichten. Wanneer vogels door aanhoudende vorst nauwelijks voedsel kunnen verzamelen, starten Vogelasiel de Wulp en de Haagse Dierenbescherming een wintervoederactie op.

Een voederverbod voor dieren betekent ook dat zwerfkatten, die nu op vaste plekken worden gevoerd, gaan zwerven door de stad. Een grote groep mensen trekt zich het lot van deze dieren aan, door ze op enkele plekken in de stad te voeren. Een voederverbod voor deze dieren zal bepaald niet bijdragen aan een schone stad. De populatie zwerfkatten in Den Haag is al jaren stabiel, dankzij de Stichting Zwerfkat. Deze stichting – een samenwerkingsverband van de Haagse Dierenbescherming, de Vereniging Kattenzorg én de Gemeente Den Haag – doet er alles aan om de populatie zwerfkatten binnen de perken te houden. De katten worden gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd, voorzien van een registratiechip en weer teruggeplaatst. Zijn ze nog te socialiseren, dan wordt een nieuw tehuis voor ze gezocht. Het lijkt tegenstrijdig dat de gemeente aan de ene kant financieel bijdraagt aan het beheersbaar houden van de zwerfkattenpopulatie, terwijl ze aan de andere kant het voeren van deze dieren wil gaan verbieden. Niet meer voeren van zwerfkatten zal voor deze dieren de hongerdood betekenen.

Het stoort de Haagse Dierenbescherming dat zij niet in een vroeg stadium is betrokken bij de ontwikkeling van dit actieplan. Ondanks regelmatig overleg tussen beide partijen heeft de gemeente verzuimd om advies in te winnen bij de Dierenbescherming. De Haagse Dierenbescherming heeft haar ongenoegen geuit bij de gemeente en zal een bezwaarbrief sturen aan de burgemeester. De Haagse Dierenbescherming zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het voederbod voor dieren niet in de Algemene Plaatselijke Verordening wordt opgenomen.

One Response to “Dieren de dupe van strijd gemeente tegen zwerfvuil op straat”

 1. Joris said

  Dat heb je met die wethouders.
  Genie en waanzin zitten vlak bij elkaar, maar in Den Haag vallen ze helaas steeds over het grensje naar de verkeerde kant.
  Die Rabin slaat weer helemaal door, (wanneer niet)
  De strijd tegen zwerfvuil is bedoeld om mensen aan te pakken die maling hebben aan de samenleving en alles maar achter hun reet neerdonderen.
  Voederen geeft in wezen blijk van zorg voor anderen, mensen en dieren, daar zou hij zelfs zo’n premie van 25.000 euro voor moeten geven, vanuit zijn burgerschapsfonds, ware het niet dat je van hem geen cent los kan krijgen, ondanks al die mooie verhalen van hem in de media. Je kan waarschijnlijker nog makkelijker wat staven goud uit Fort Knox halen, dan dat je van hem éne euro uit zijn zak weet te trekken.

  En een voederverbod voor de betreffende wethouder zou meer op zijn plaats zijn als ik hem zo bekijk.
  Ze moeten gewoon iedereen bekeuren die hém te eten geeft, want dat is al teveel uit de hand gelopen.
  Waar hij heeft gelopen breek je, je nek over de scheefgezakte stoeptegels.
  Hij mag blij zijn dat hij geen wegenbelasting hoeft te betalen of breng ik dit graaibestuur met zijn betaald parkeren nu weer op een idee?

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: