DenHaagOrg

Puur Haags

Potloodstemmers: vergeet kiezerspas niet!

Posted by vandrukken on 14 November, 2006

Verkiezingen

Tijdens de verkiezingen kunnen wij onze stem uitbrengen en van dichtbij zien hoe democratisch Nederland werkt. Als we onze stemmen geven worden die stemmen bewaard en geteld en omgerekend in een uitslag voor de Tweede Kamer. Als dit werk is geautomatiseerd door stemcomputers is de wijze waarop dit gebeurt geheim. De stemmen worden omgezet in niet waarneembare electromagnetische signalen en geteld door een geheim computerprogramma van de firma Nedap.

Stemcomputers beheersen het nieuws. Onderzoek door experts heeft uitgewezen dat sjoemelen met de programmatuur, en dus de uitslag, mogelijk is. Ook is het stemgeheim niet gegarandeerd door de straling. Daarom werd door de Nederlandse staat op de valreep een hele serie stemcomputers afgekeurd. Maar de stemcomputers die nog wel gebruikt mogen worden zijn ook niet betrouwbaar. Slechts de hoeveelheid afgegeven straling is minder. Bovendien blijft de kiesgerechtigde door het geheimzinnige karakter van de stemcomputer het zicht kwijt op de telling van de stemmen. Er is alle reden voor waakzaamheid en protest.

Protest
Teken protest aan bij je stemlokaal en laat weten dat je bezwaar hebt tegen het gebruik van stemcomputers waarvan de werking geheim wordt gehouden. Onze democratie hoort openbaar te werken! Volg de verrichtingen van het stemburo kritisch en zet je verhaal op DenHaagOrg.

Stem-studiereis

GroenLinks Den Haag en de Haagse Stadspartij willen mensen in de gelegenheid stellen om met pen en papier te stemmen, en organiseren gezamelijk een demonstratieve studiereis, die voor iedereen openstaat, naar de stembus in Zoeterwoude, waar met potlood en papier kan worden gestemd. De bedoeling is om het stemmen met potlood en papier te bestuderen en het verschil met het gebruikelijke stemmen per stemcomputer in kaart te brengen.

In de ochtend van woensdag 22 november 2006 om tien uur vertrekt er een speciale Groen Links bus vanaf Den Haag Centraal, die rond half twaalf terug is. Alle kiezers die mee willen met de bus kunnen zich via de site van groenlinks.nl opgeven.

In de avond gaat de HSP gezamelijk met het openbaar vervoer. Het programma ziet er zo uit:

19.00 uur: Verzamelen bij het Meetingpoint in de hal van Centraal Station Den Haag
19.10 uur: Vertrek stemtrein naar Leiden Centraal
19.29 uur: Overstappen op Stembus 32
19.48 uur: Aankomst in Zoeterwoude, halte Raadhuis
19.50 uur: Met potlood stemmen in het raadhuis van Zoeterwoude.
Daarna facultatief:
Bijwonen van het tellen van de stemmen in Zoeterwoude, bezoek aan de plaatselijke horeca of direct terug naar Den Haag. In de foyer van het Haagse stadhuis is er vanaf 21.00 uur een openbare uitslagenavond. Daar is de mogelijkheid om het tot stand komen van de uitslagen te bestuderen onder leiding van burgemeester Deetman.

Voorwaarde om in een andere gemeente te stemmen is dat de kiezer in het bezit is van een kiezerspas waarmee ook in een andere dan de eigen gemeente gestemd kan worden. Een dergelijke kiezerspas kan je t/m 17 november a.s. aanvragen bij het stadhuis of stadsdeelkantoor. Een kiezerspas is iets anders dan een stempas! Zonder kiezerspas kan je niet mee. Vraag dus deze week de kiezerspas aan anders ben je te laat.

Meer informatie over de problemen met stemcomputers is terug te vinden op de website www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl

Advertisements

5 Responses to “Potloodstemmers: vergeet kiezerspas niet!”

 1. gmc3000 said

  De bus is komen te vervallen, dus we gaan gezellig met z’n allen ‘s avonds met de trein!

 2. jammer, ik had graag meegegaan om de mensen in de bus te overtuigen van de zinloosheid van het stemmen.
  stemniet.nu

 3. zwarte kat said

  linke soep..als randstad rail weer eens uit de rails loopt kan ik mijn stem niet op Marianne Thieme uit brengen die dag…
  En ik als kat wil toch wel heel graag het parlement in !

 4. zwarte kat said

  x

 5. Joost said

  Wat heeft randstad rail er nou weer mee te maken? Als je met potlood wil stemmen moet je naar Zoeterwoude of Leiderdorp, Bernheze, Reeuwijk, of Aalsmeer, Franekeradeel of Amsterdam… en daar komt die randstad rail helemaal niet. Je kan gewoon met de bus!

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: