DenHaagOrg

Puur Haags

 • Meest recente berichten: Haagspraak

  The Finest of Ockenburgh

    Aan de Kijkduinsestraat is een nieuwe  stadsuitbreiding gekomen, klein wijkje met nieuw huizen. Er werd een in en uitrit  gemaakt en de eerste bewoners maakte er gretig gebruik van. Ruim een jaar later werd de inrit opgebroken en opnieuw bestraat , waarom tevens de stoeptegels werden vervangen,en met gewone straatstenen werd aangelegd is mij een […]

  Femoesa maakt een nieuw portret

  Kwam zondagmiddag onverwacht de kunstenaar Femoesa tegen ,hij was van plan om een portret te gaan maken maar keek ook even naar eerder werk dat aan dit lange hek is bevestigt of er nog iets te repareren viel. Gerard begon met een lijn te plaatsen en van daaruit werd het portret opgezet We hebben gezellig […]

  Capel der timmerlieden

  Het is alweer een tijd geleden dat tijdens de Opuh Koffiemorgen de dichter Hoss Wilstra het had over een schuilkerk in het Oog in ‘t Zeilstraat.Ik ken de buurt een beetje maar van een schuilkerk in die straat had ik nog nooit iets gehoord of gezien.Op het internet speurend kon ik wel schuilkerken vinden maar niet […]

 • Recent Comments

 • Follow DenHaagOrg on WordPress.com
 • Archives

HTM

Posted by Interniek on 8 November, 2006

De aanduiding dat er een tram aankomt op het volkomen veramponeerde perron van Den Haag Centraal klopt niets van. De timer geeft aan wanneer trams te verwachten zijn. Maar de aanduiding heeft veel weg van een fruitkast. De ene keer duurt het nog maar 3 minuten en dan opeens weer 6 terwijl er nog geen tram voorbij is gekomen. En wat ik nog erger vind, Lijn 3 waarop ik wacht is nog helemaal niet in beeld geweest.

Wel een aanduiding van Lijn 4 Monstersestraat. Lijn 4? Hebben wij een Lijn 4? Ja, die blijken wij te hebben. Het is de aanduiding voor RampstadRail verneem ik via de media. Lijn 4 staat er twee keer onder elkaar op. En de tijden erachter wisselen als een fruitautomaat.

Dan komt in werkelijkheid Lijn 2 aanrijden, daarna twee keer Lijn 6 en dan weer Lijn 2. Lijn 3 heb ik nu al een halfuur niet voorbij zien komen. Toch staat hierboven aangegeven dat Lijn 3 tot eind dit jaar niet verder doorrijdt dan het De Savornin Lohmanplein. Voor de zekerheid maar even naar de HTM informatiebalie beneden in de stationshal.

Op het moment dat ik daar aankom, legt de vrouw achter het glas een bordje neer met de tekst: ben zo terug. Ondertussen beantwoord ik maar vragen van mensen die ook tevergeefs een beroep doen op dit informatiepunt. Als de HTM-dame terug is antwoordt zij op mijn vraag waar Lijn 3 blijft: ‘Nee meneer. Lijn 3 vertrekt niet meer van het bovenperron maar vanaf perron H aan de Rijnstraat buiten.’ En: ‘Oh staat dat niet aangegeven?’

Hebben we opeens perrons buiten? Er zijn wel haltes met grote gele letters F en G erop maar geen H, constateer ik. Maar ik ken het alfabet uit mijn hoofd en ik vermoed dat de volgende halte zonder letter ‘perron H’ moet zijn. En opeens schiet mij in gedachten dat ik vroeger ‘stationnetje’ heb gespeeld waar ik achter een luchtrooster van een kelderkast kaartjes verkocht die nergens naartoe leidde.

Dat ik niet de enige ben die dit niet weet dat Lijn 3 van perron H vertrekt blijkt wel uit het aantal medepassagiers op zaterdagmiddag kwart voor drie. Het is één meisje. De route bovengronds door het centrum levert nauwelijks nieuwe passagiers op. Niemand die voor de Bonnetrie Lijn 3 verwacht. Mijn medepassagiere vertelt dat het al een tijdje zo is. Eén voordeel: het is lekker rustig zo met zijn tweetjes.

Zelfs de wissels pikken het niet. Want rond de Grote Kerk moet de bestuurder uitstappen om de wissel met een ijzeren staaf de les te lezen. Wanneer de tram weer rijdt, sluit hij prachtig aan op de file in de Jan Hendrikstraat waardoor het verkeer uit het Westeinde dat ‘groen’ krijgt compleet komt vast te staan. En daarmee is mijn beeld van Den Haag als stad van vastlopend verkeer weer helemaal compleet.

Niek

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers like this: